Cultură

FOTO | Mircea Dragomir, buzoianul care suferă de poliomielită de la 7 ani şi sculptează cu o singură mână

Într-o perioadă în care evenimentele culturale au fost suspendate, undeva la aproximativ 70 de kilometri de oraşul Buzău, într-o zonă cunoscută pentru cel mai vestit chihlimbar din lume, a fost inaugurat un centru cultural mai special.

Aluniş Art Center este un spaţiu dedicat comunităţii locale, având în plan proiecte variate, de la acţiuni de ecologizare a zonei sau proiecte de activism de mediu, la acti­vităţi educative de valorificare a artei meşteşugului artizanal tradiţional, evenimente dedicate promovării valorilor locale, bibliotecă şi cinema în aer liber etc.

Inaugurarea centrului cultural din satul Aluniş a avut loc pe 4 iunie, respectându-se noile reglementări şi restricţii privind manifestările în spaţiile publice, cu vernisajul expoziţiei „Amber of the Moment”, în cadrul căreia au expus artiştii Florin Menzopol, Ştefan Daniel Lăzărescu şi Ciprian Dumitrache. Despre expoziţie a vorbit ­scrii­torul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu.

Pe lângă expoziţia „Amber of the Moment”, în curtea centrului cultural din Aluniş se pot vedea câteva sculpturi din lemn ce vor rămâne expuse permanent sub cerul liber. Aceste sculpturi ascund o poveste impresionantă. O poveste a unui artist popular local care, deşi de la vârsta de 7 ani este măcinat de o boală cruntă, se ambiţionează să facă artă chiar şi cu o singură mână.

„Boala nu m-a împiedicat să merg la şcoală şi să-mi urmez cursul vieţii” 

Mircea Dragomir suferă de poliomielită şi nu poate sculpta decât cu mâna stângă. Lucrările sale, în lemn de nuc, le puteţi vedea în gradina centrului de artă Aluniş.

„M-am născut în satul Paltin, şi am crescut în Aluniş, în comuna Colţi, într-o familie de oameni simpli, dar gospodari. La vârsta de 7 ani m-am îmbolnăvit de poliomielită, dar asta nu m-a împiedicat să merg la şcoală şi să-mi urmez cursul vieţii. Am învăţat 7 clase primare în comună şi 4 clase profesionale la Oradea, pentru tâmplărie. M-am angajat apoi la SIL Nehoiu în secţia Binale, de unde, după Revoluţie, am ieşit la pensie pe caz de boală. Dintotdeauna mi-a plăcut să desenez, să pictez şi să lucrez cu lemnul! Aşa am dat naştere lucrărilor, ce astăzi le expun, cu multă pasiune, aici, la Aluniş”, a declarat Mircea Dragomir, citat de Aluniş Art Center.

Expoziţia „Amber of the Moment” poate fi ­vizitată în perioada 4 iunie – 24 iulie 2020 şi face parte din programul expoziţional conceput de iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului Aluniş Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu. Centrul cultural urmează să găzduiască concerte de jazz sau folk, proiecţii de filme de artă, dar şi documentare, expoziţii de pictură şi sculptură, seri de poezie şi lite­ratură, seri de şezătoare, tabere de artă şi multe altele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker