Politic

Ce spune Toma despre testarea rapidă a legumelor şi fructelor

„O chestiune populistă pasată primarilor“

Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Constantin Toma, primar al municipiului Buzău, a catalogat propunerea ca administraţiile locale să asigure în pieţe teste rapide care să stabilească dacă fructele şi legumele sunt sau nu periculoase pentru sănătatea consumatorilor drept „populistă” şi atrage atenţia că există instituţii ale statului care ar trebui să facă determinări de acest tip. Declaraţia lui Toma vine în contextul în care senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!”, prin intermediul căreia doreşte să determine primăriile să introducă teste rapide în spaţiile agroalimentare.

„Când am devenit primar, am iniţiat un proiect asemănător şi am constatat faptul că pentru dotări ne costa enorm, ne trebuiau oameni să îi avem în permanenţă. Există două autorităţi care se ocupă cu aşa ceva, ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, n.r.) şi Autoritatea Naţională Fitosanitară, care se ocupă practic cu acelaşi lucru, cu siguranţa alimentară. Ele au şi laboratoare şi este în sarcina lor de a se ocupa de analiza plantelor şi a produselor vegetale sau animale. Nu avem lege pentru aşa ceva. Este o chestiune populistă, hai să le dăm noi sarcini primarilor. Eu am vorbit şi cu colegii mei în şedinţa AMR şi toţi am picat de acord că nu este în sarcina noastră”, a declarat, pentru „Agerpres”, Constantin Toma.

Acesta a explicat că ar trebui să existe o singură autoritate la nivel naţional care să se ocupe de verificarea produselor care ajung pe tarabele din pieţe sau pe rafturile magazinelor, iar o administraţie locală nu ar putea să îşi înfiinţeze un laborator, având în vedere că ar avea nevoie de o certificare din partea RENAR, autoritatea care stabileşte în ce condiţii o instituţie este competentă să efectueze sarcini specifice de evaluare a conformităţii. „Ar trebui să fie o singură autoritate, sunt două care se ocupă de acelaşi lucru. Ar trebui să fie o singură autoritate pentru că în pieţe şi magazine sunt legume şi fructe şi din import şi pentru siguranţa alimentară ar trebui să existe un singur organism care să păzească şi intrarea în ţară a produselor, dar şi solariile, pieţele, supermarketurile. Cum ar putea fiecare primărie să îşi facă laboratoare proprii? Atenţie, eu nu pot face teste rapide decât dacă am un laborator certificat RENAR. Eu nu pot face teste şi să exclud din piaţă un comerciant dacă acele teste nu sunt certificate. Nu avem legea de partea noastră şi s-ar suprapune cu alte două instituţii ale statului”, a subliniat primarul municipiului Buzău.

Vlad Pufu

În contextul unui scandal local, provocat de o anchetă a Poliției care a scos la lumină faptul că doi fermieri din Glodeanu Sărat foloseau în exces pesticide neomologate în România pentru a grăbi coacerea roșiilor, senatorul PNL Vlad Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!”, prin intermediul căreia doreşte să determine administraţiile locale să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor: „Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea producţiilor. În acelaşi timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanţe să o mai facă. Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depăşirea nivelului maxim admis de substanţe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunţită”, se precizează în petiţia online inițiată de către senatorul liberal buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker