Politic

Ce spune Facebook despre buzoienii din „politica mare”

Politica nu se mai face doar de la tribună, iar în prezent discursurile s-au mutat în format digital, odată cu creșterea popularității rețelelor de socializare. Așa-zișii „urmăritori”, după cum a fost tradus termenul englezesc „followers”, îi cuprind nu doar pe cei ce îi simpatizează pe politicienii români, ci și pe cei care nu prea îi au la inimă. Pentru omul de rând, rețelele de socializare au devenit un mod de a lua legătura cu liderii politici sau de a-și vărsa năduful, iar pentru politicieni sunt calea de a se propulsa în ochii alegătorilor.

Rețeaua de socializare Facebook este în continuare cea mai populară din țara noastră, iar datele Statista (platformă internațională care oferă date despre piețe și consumatori) arătau că, în august 2022, erau 12,4 milioane de utilizatori. În mediul online sunt însă și site-uri, inclusiv autohtone, care se ocupă cu atragerea de „urmăritori”.

Mai exact, cu prețuri între 3,99 dolari și 1.189 de dolari, pot aduce între 100 și 50.000 de urmăritori, prin diferite metode. Și like-urile costă, cea mai ieftină ofertă fiind de 99 de cenți pentru 50, în timp ce pentru aproximativ 400 de dolari pot fi generate și 10.000 de like-uri. Acest lucru ar însemna însă o falsificare a impactului pe care îl generează un politician în mediul online și interacțiunea acestuia cu cei pe care ar vrea să-i atragă pentru a-l vota la alegeri, potrivit adevărul.ro.

Iohannis și Simion, printre cei mai urmăriți de către români

Probabil deloc surprinzător, șeful statului ocupă prima poziție în materie de urmăritori, cu un număr de 1,8 milioane de oameni care sunt abonați la postările sale. Mesajele din on-line ale lui Klaus Iohannis, de la începutul acestui an, au strâns între 1.700 și 2.800 de reacții (like-uri, reacții etc.) și peste o mie de comentarii fiecare, fie pro, contra sau ironice.

Al doilea politician în topul popularității în mediul on-line este George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor. Acesta a crescut de la 1,2 milioane urmăritori pe Facebook la 1,3 milioane în numai jumătate de an. Liderul AUR s-a propulsat în ochii oamenilor mai ales în luna august, când și-a organizat nunta care a atras atenția publicului de tot soiul. La fel de notorii sunt și videoclipurile pe care acesta le transmite în direct, în timpul cărora Simion reușește să depășească și 10.000 de reacții, dar și câteva mii de comentarii. În schimb, mesajele scrise adună mai puține reacții, adică între 1.200 și 1.800, plus mii de comentarii. De asemenea, la fel ca în cazul altor politicieni, părerile internauților sunt împărțite, acesta fiind criticat mai ales pentru poziționarea sa anti-Ucraina.

Cum se prezintă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă…

Dintre liderii de partide, social-democratul Marcel Ciolacu, totodată președinte al Camerei Deputaților, a cunoscut o creștere consistentă de la 107.000 de urmăritori la 157.000 de urmăritori, în ultimele șase luni, dar, cu toate acestea, se află departe de fruntea clasamentului. Nici Nicolae Ciucă, premier al României și șef al liberalilor, nu stă mai bine la capitolul urmăritori, acesta având în prezent 58.000 de urmăritori, cu 2.000 mai mulți față de acum jumătate de an. Nici pentru al treilea lider al Coaliției, Kelemen Hunor, situația nu este prea roz, acesta adunând 41.000 de urmăritori pe pagina sa de Facebook.

În rândurile formațiunilor din Opoziție, Cătălin Drulă (USR) și Ludovic Orban (Forța Dreptei), liderii de partid, au reușit să atingă 85.000 de persoane care urmăresc activitatea lor pe Facebook. Drulă a cunoscut o creștere de 12.000 de utilizatori în ultima jumătate de an, în timp ce Orban de doar 5.000 de noi utilizatori.

Gabriela Firea, ministru al Familiei și prim-vicepreședinte PSD, e și ea pe un val ascendent, numărul de urmăritori crescând de la 561.000 de persoane la 566.000, în ultima jumătate de an. În top cinci politicieni ca popularitate mai sunt Diana Șoșoacă, senatoare independentă aleasă pe listele AUR, și Dacian Cioloș, fost premier și eurodeputat REPER. Șoșoacă a pierdut circa 4.000 de utilizatori în condițiile în care mai are 448.000 de urmăritori, în timp ce în vară avea 452.000 de persoane.

… și miniștrii buzoieni, la capitolul „urmăritori”

Alți politicienii cu funcții de conducere care se pot lăuda cu un număr destul de mare de urmăritori sunt Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (107.000), Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii (88.000), Cătălin Predoiu, ministrul Justiției (68.000), Petre Daea, ministrul Agriculturii (51.000), Virgil Popescu, ministrul Energiei (37.000) și Lucian Bode, ministrul de Interne (33.000).

La polul opus, cei mai puțin „urmăriți” de către români sunt Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale (2.400), Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului (2.600), Ligia Deca, ministrul Educației (5.200), Adrian Câciu, ministrul de Finanțe (7.000), Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (7.700) și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii (8.100).

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker