Sănătate

Ce spun specialiștii despre alergiile care dau simptome asemănătoare celor cauzate de răceală sau gripă

Alergiile de primăvară-vară, ce prezintă de multe ori simptome asemănătoare cu cele cauzate de răceală sau gripă, declanșează, la peste 18% din ­popu­lație, episoade de rinită alergică cu simptome care pot varia de la  ușoare, la grave.

Unul dintre semnele care ne arată că nu este vorba de o infecție este tendința acestora să dureze. Din păcate, simptomele pot varia de la ușoare la mode­rate sau severe și pot afecta viața de zi cu zi.

Despre această problemă cauzată de contactul cu polen, acarieni, mucegaiuri și păr de animale, care afectează în principal persoanele sensibile la acești alergeni, și care se manifestă prin simptome precum nas care curge sau înfundat, mâncărimi ale nasului, strănut, ochi lăcrimoși, sforăit, a oferit detalii Simona Băjenaru, medic în cadrul cabinetului de alergologie din incinta Spitalului de Urgență Județean Buzău „Rinita alergică este o afecțiune caracterizată prin apariția de simptome din cauza reactivității crescute a mucoasei nazale ca urmare a expunerii la un alergen sensibilizant. Simptomatologia include rinoree, obstrucția nazală, prurit nazal și strănut. Rinita alergică se poate însoți deseori și de conjunctivită alergică și de hiperlăcrimare. Rinita alergică și astmul au caracteristici comune. Deseori coexistă, astfel încât 15% până la 38% dintre pacienții cu RA suferă și de astm, iar 6% până la 85% dintre pacienții astmatici prezintă și simptome nazale”, a declarat dr. Simona Băjenaru.

În ceea ce privește factorii declanșatori ai acesteia, dr. Simona Băjenaru spune că „apare din cauza unor reacții imunolo­gice excesive la nivelul mucoasei nazale în prezența unor substanțe străine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei și cantitatea de alergeni influențează în mod decisiv apariția și agravarea simptomatologi­ei”.

Potrivit medicului buzoian, alergenii pot fi de exterior: polen de la copaci (de obicei, copaci fără flori precum mes­teacăn, stejar, plop, salcie), iarba și buruieni (Ambrozia, Arte­misia), de interior: păr de animal de companie, acarienii din praful de casă, mucegai și alergeni profesionali – substanțe alergene existente la locul de muncă (dizolvanți, detergenți etc.).

În ceea ce privește mă­surile care pot fi luate pentru prevenirea apariției rinitei alergice, dr. Simona Băjenaru ne sfătuiește, ca primă  abordare în gestionarea formelor sezoniere sau pe­rene, să se evite pe cât posibil alergeni care declan­șează simptomele.

„O serie de medicamente pot controla simptomele rinitei alergice. Se administrează diverse me­dicamente în funcție de se­veritatea manifestărilor ­cli­nice atât sistemic pe cale orală cât și topic (local) sub formă de sprayuri nazale. De menționat că medicația de sinteză nu vindecă cauza rinitei alergice.

Pentru a trata cauza ri­nitei alergice se recomandă o desensibilizare alergen specifică (imunoterapie alergen specifică), care constă în administrarea unor preparate speciale în doze progresiv crescând atât la concentrație cât și cantitativ cu scopul de a induce toleranța imunologică.

De reținut, ca regulă pentru cei alergici la polenuri, că perioada din an în care pot fi în circulație polenuri este cuprinsă între decembrie și octombrie.

Sezoanele de polenizare sunt influențate de factori climaterici locali și regionali.

Cantitățile de polen sunt maxime în timpul zilei în mediul rural și spre seară în orașe”, spune medicul Simona Băjenaru.

Când vorbim de alergie la polen, în general este vorba de polenul plantelor polenizate de vânt, mult mai puțin sunt implicate plantele cu flori parfumate și frumos colorate. Pentru perioada de vară (mai-iulie) medicul specialist spune că vinovat de alergii  este polenul de graminee sălbatice și de cultură, iarba fiind  declanșatorul principal al alergiilor pe polen în timpul lunilor de vară și cauzează unele dintre cele mai severe și greu de tratat simptome.

Cele mai frecvente alergii cu care se prezintă pacienții la ­ca­binetul de alergologie din incinta Spitalului de Urgență Județean Buzău le reprezintă cele la sensibilizarea la acarienii din casă.

„Cea mai frecventă sensibilizare este sensibilizarea la acarienii din praful de casă, iar ca polen sensibilizarea la polenul de vară (polenul de graminee), dar cu o creștere semnificativă în ultimii ani a sensibilizărilor la polen de Ambrosia (polen de toam­nă)”, precizează medicul Simona Băjenaru.

Cum să ne ferim de rinita alergică în sezonul cald

Potrivit medicului Simona Băjenaru, buzoienii cu sensibilitate la alergeni ar trebui să  ia unele măsuri ce stau la îndemâna oricui. În acest sens, medicul recomandă „evitarea activităților exterioare, în aer liber, când concentrația po­lenurilor este mare (în sezoanele polenice, în special în zilele călduroase și uscate), se preferă activități în exterior în zilele umede, înnorate sau ploioase; evitarea, pe cât posibil, a zonelor cu concentrații crescute de polenuri; vacanțe în zone cu concentrații reduse de polen conform indicațiilor (ex. la mare pe plajă); să renunțe la plimbări, alergări, mers pe bicicletă sau picnicuri în parcuri sau în mediu rural în timpul sezonului polenic; să evite cositul sau tăierea/tunsul ierbii, și dacă este absolut necesar, se impune purtare de mască și ochelari protectori; închiderea ferestrelor lo­cuinței între orele 6 și 16 (deschiderea poate fi reco­mandată după miezul nopții) sau închiderea geamurilor autovehiculelor, utilizarea instalațiilor de aer condiționat și a filtrelor speciale pentru alergene, în perioada sezonului polenic; purtarea de ochelari protectori în mediul exterior (preferabil cu apă­rătoare la părțile superioare și laterale ale ramelor); spălarea frecventă a feței cu apă în cursul zilei și dușul la sosirea la domiciliu pentru înde­părtarea grăuncioarelor de polen; uscarea lenjeriei și a hainelor preferabil în uscător, nu în mediu exterior, în timpul sezonului poleni”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker