Actualitate

Ce spun veteranii din Afganistan despre expoziția de la Muzeul Județean

Secția de istorie a Muzeului Județean Buzău a deschis prima expoziție dedicată conflictului din Afganistan, care va putea fi vizitată în perioada 1 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022. „Expoziția foto a fost organizată de Muzeul Județean Buzău împreună cu doi parteneri de tradiție ai instituției noastre. Este vorba despre comandamentul al Diviziei 2 Infanterie Getica și Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău, instituții care au avut o prezență efectivă în tetrele de operațiuni”, a spus directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. La deschiderea expoziției au participat militari de la Brigada de Informații Militare, de la Forțe pentru Operații Speciale și de la comandamentului Diviziei 2 Infanterie Getica. În prezența  acestora, reprezentantul comandamentului Diviziei 2 Infanterie Getica a  făcut referire, la ceea ce a însemnat, în linii mari, prezența militarilor români în Afganistan, vorbind din perspectiva celui care a fost prezent în teatrul de operații. „Suntem veterani în teatrele de operații. Eu, personal, am avut o misiune în teatrul de operații din Afganistan și amintirile sunt proaspete. Ne-am uitat și noi la această expoziție de fotografie; acestea surprind crâmpeie de istorie și ne răscolesc amintirile atât din punct de vedere operațional, dar și cele umane și spirituale trăite acolo, pe durata misiunii”.

 Militarii români, apreciați de parteneri în teatrul de operații Afganistan

 „Ne aflăm la aproape două decenii de când România a contribuit cu trupe și militari la misiunea din Afganistan. În 2002 a fost începutul acestei misiuni, când 405 militari au fost dislocați în prima acțiune de luptă a Armatei României după cel de-al Doilea Război Mondial. În XIX ani s-au rotit aproape 32.000 de militari și acest lucru a contribuit la sporirea gradului de pregătire în condiții de luptă a Armatei României și implicit la profesionalizarea acestei instituții. Misiunile încredințate militarilor români au fost foarte apreciate de parteneri și aliați, din punct de vedere al îndeplinirii acestora și din punct de vedere uman, adică a implicării militarilor români. Experiența acumulată în cei peste 19 ani de misiuni și aplicarea efectivă a procedurilor NATO, cu fiecare misiune îndeplinită, au adus plus valoare nivelului de pregătire militar în întreg sistemul instituțional. Pentru noi anul 2002a fost unul plin de speranțe. Eram într-un parteneriat pentru pace, aderam la NATO, și ceea ce au făcut militarii români acolo, modul în care și-au executat misiunile de luptă, modul în care au relaționat cu populația și cu partenerii de coaliție din Afganistan, au adus o contribuție foarte mare la aderarea României la alianță”, a mai spus Reprezentantul comandamentului Diviziei 2 Infanterie Getica.

Expoziție-arc peste timp între două momente de reper din istoria românilor

„Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021″  este o expoziție care și-a propus să realizeze un arc peste timp între două momente de reper din istoria românilor. Este vorba despre Primul Război Mondial, primul război de durată în care a fost implicată Armata Română și cel din Afganistan, în care România a fost parte a unei coaliții internaționale care a gestionat menţinerea păcii şi operaţiile în sprijinul acestei misiuni.

Proiectul expozițional este integrat în expoziția „Armata română în Războiul cel Mare 1916-1918”, realizată de Muzeul Județean în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, demersul muzeistic urmărind să creeze un arc peste timp, aducând în atenția publicului, în primul rând, contribuția umană a României la efortul de război.

Sunt prezentate în oglindă diverse aspecte ale acțiunilor militare din Marele Război și ale Războiului din Afganistan, în condiții diferite de tehnică militară, ordin geopolitic, de relief și de climă surprinse într-o serie de fotografii inedite care ilustrează participarea contingentelor militare românești în misiuni internaționale desfășurate în Afganistan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker