Economic

Ce se va întâmpla cu clienții Getica 95 după ce râmniceanul Viorel Tudose a cerut insolvența companiei

Serviciile secrete, ­Ca­mera Deputaților, Curtea de Conturi, Metrorex, Societatea Națională de Radiocomunicații și Munici­piul București (iluminatul stradal) se află, pe lângă clienți casnici, printre structurile care au semnat contracte de furnizare de energie cu firma râmni­ceană Getica 95 Com, principalul furnizor de pe piața concurențială de electricitate, care și-a cerut insolvența.

Imediat după acest moment, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat la TVR că intrarea în insolvență a companiei nu îi va afecta pe consumatorii casnici, ci doar pe consumatorii industriali. ,,Pe consumatorii casnici în ge­neral nu-i afectează, pentru că există serviciul universal și furnizorii de ultimă instanță preiau automat toți consumatorii. Deci nimeni nu rămâne fără energie electrică. Evident că își pot găsi alt furnizor în piața concurențială. Îi afectează pe clienții industriali în principal, care s-au bazat pe un contract cu firma res­pectivă la anumite prețuri pe care firma le-a negociat și le-a promis livrarea consumatorilor industriali și, dintr-odată, se găsesc că nu mai au această energie și nu o mai pot lua din piață la același preț”, a afirmat mi­nistrul.

Astfel, în cazul în care Getica 95 nu va mai putea livra energie, clienții săi vor fi preluați imediat de unii dintre furnizorii de ultimă instanță, precum Electrica, Enel, CEZ, E.ON sau Tinmar Energy, pentru o perioadă de până în trei luni.

Getica 95, cel mai mare furnizor de energie de pe piața concurențială româneas­că, are sediul în Râmnicu Sărat și este condusă de Săndel Viorel Tudose. În data de 15 iunie dosarul pentru insolvență  a fost înregistrat la Tribunalul din Buzău. Compania s-a aflat printre furnizorii cu cele mai atractive oferte pe piața concurențială. Între timp, prețurile ­energiei electrice pe piața agro au explodat, iar de la 20-25 de euro/MWH, cât erau prețurile pe piața spot de energie electrică în România în urmă cu un an, s-a ajuns anul acesta la prețuri de 3-4 ori mai ridicate, variind între 65 și 90 euro/MWH.

Într-un comunicat, Ge­tica 95 susține că își dorește să continue activitatea la aceeași calitate: ,,Neînca­sarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piața de energie, lipsa unei legislații stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin ­le­gea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea prețu­rilor internaționale la cărbune, gaze naturale și petrol, au crescut și pre­țurile pe piața internă, ceea ce a condus la o criză în piață de energie. În plus, prețul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent față de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacționează cu peste 50 euro)”, se precizează în comunicatul de presă.

În acest moment, Getica 95 nu figurează nici pe lista de datornici ai Transelectrica și nici pe cea cu revocări sau suspendări a Bursei Române de Mărfuri sau a Operatorului Pieței de Energie Electrică și gaze Naturale, ceea ce su­gerează că datoriile acumulate de operatorul râmni­cean nu sunt către aceste companii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker