Economic

Ce se întâmplă cu terenurile agricole din județ

Prețul terenurilor agricole este în creștere. În estul țării, o zonă lovită de secetă în acest an, suma maximă cerută pentru un hectar de pământ a fost de 50.000 de euro, în județul Iași.

Cele mai scumpe terenuri agricole și cele mai căutate rămân cele din preajma zonelor urbane, pe când cele din zonele rurale au, de regulă, prețuri mai scăzute. Anul acesta însă, chiar și terenurile din zonele rurale neamenajate au prețuri mult mai ridicate decât în anii precedenți.

Județul Buzău se află în top 3 la nivel național în ceea ce privește vânzarea terenurilor agricole și reușește să se mențină în acest clasament încă de anul trecut. De exemplu, în luna iulie a acestui an, Buzăul a devenit campion la vânzarea terenurilor agricole. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a șaptea lună a anului 2022 sunt Buzău – 814, Dolj – 601 și Arad – 570.

Dacă la Iași, în ultima lună, un hectar a avut prețul cuprins între 2.800 euro și 6.000 de euro, în timp ce anul trecut în zonă s-au vândut hectare și cu 1.000 de euro, în zona Buzăului pământul este mai scump. De exemplu, un teren agricol situat între Stâlpu și Ulmeni, care are suprafața de 10.000 de metri pătrați, adică un hectar, se vinde la prețul de 5.800 de euro, în timp ce un teren intravilan agricol, cu suprafața de 16.100 metri pătrați ajunge la prețul de 56.000 euro.

Între anii 2011 și 2020, prețul unui hectar de teren arabil în România a crescut de cinci ori. Aceasta este cea mai mare creștere a prețului terenului agricol într-o țară membră a Uniunii Europene, situație întâlnită, în afară de România, și în Cehia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker