Economic

Ce se întâmplă cu fabrica buzoiană de zahăr

Agrana Sales&Marketing GmbH, cu sediul în Austria, în calitate de asociat unic al Agrana România, a aprobat fuziunea prin absorbție, de către Agrana România, a societății Agrana Buzău, potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial în data de 5 aprilie. În urma acestei fuziuni, Agrana România va prelua tot activul și toate datoriile societății Agrana Buzău, având în vedere că aportul net al societății din Buzău este negativ. Astfel, Agrana Buzău se va dizolva fără lichidare și va fi radiată din evidențele Oficiului Registrului Comerțului, în timp ce Agrana România va avea toate drepturile și va fi vizată de toate obligațiile societății absorbite.

Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial „denumirea, forma societară, sediul social, structura de conducere și obiectul de activitate ale Agrana România rămân nemodificate. În consecință, nefiind necesare modificări corporative la nivelul Agrana România, actul constitutiv al acesteia nu necesită modificare și actualizare”.

De asemenea, Agrana România nu va prelua sedii principale ori secundare de la Agrana Buzău. Capitalul social al Agrana România nu va suferi modificări în urma fuziunii, având în vedere că nu se vor emite părți sociale noi. Astfel, părţile sociale deţinute de Agrana România în capitalul social al societății absorbite vor fi anulate, iar asociatul minoritar al firmei Agrana Buzău – Agrana Zucker Gesellschafi m.b.H – nu va dobândi părți sociale ale societăţii absorbante ca urmare a fuziunii, având în vedere activul net negativ al societății absorbite, mai reiese din proiectul de fuziune.

În urma fuziunii se vor reduce costurile de administrare și funcționare corporativă datorită gestiunii, conducerii și reprezentării unice, inclusiv actualizarea înregistrărilor în Oficiul Registrului Comerțului, cheltuielile cu privire la îndeplinirea obligațiilor de raportare fiscală, statistică și financiară, iar activitățile comerciale ale societăților implicate în fuziune vor fi optimizate.

Proiectul de fuziune a fost semnat de către administratorii societăților implicate în fuziune, la data de 23.11.2021, fiind, ulterior, publicat în Monitorul Oficial, nefiind înregistrate opoziții, iar decizia a fost luată de Agrana România în data de 1 februarie a acestui an.

Agrana România este unul dintre cei mai importanți furnizori de zahăr pentru îndulcitori și pentru industria băuturilor răcoritoare, pentru vânzarea zahărului cu amănuntul pe plan internațional, dar, mai ales, este un furnizor pentru comercianții care vând zahărul cu amănuntul în orașele mici și satele din întreaga țară. În prezent, deține o fabrică de zahăr în Roman și una în Buzău – de altfel, singurele fabrici din România în care se mai produce zahăr -, dar și o fabrică de amidon la Țăndărei. Mărgăritar, Mărgăritar Brun de Mauritius şi Coroniţa se numără printre cele mai cunoscute mărci de zahăr din portofoliul Agrana. În fabrica de la Roman se procesează zahăr din sfeclă și zahăr brut din trestie, în timp ce la Buzău se face doar rafinare de zahăr brut din trestie.

Reamintim că România nu mai are nicio fabrică de zahăr cu capital românesc, iar comparativ cu anul 1990, producția a decăzut extrem de mult. În 1990 România avea 33 de fabrici de zahăr, iar acum, cu cele două fabrici care mai există în țară, nu se poate acoperi cerința de pe piață, motiv pentru care trei sferturi din cantitatea de zahăr este adusă din import.

Agrana a intrat pe piața din România în anul 1998, atunci când a demarat investiții în industria zahărului și a amidonului. Pe lângă cele două fabrici de la Buzău și Roman, Agrana mai deține o fabrică de amidon în Țăndărei. Activitatea principală a companiei este producerea de zahăr, atât din zahăr brut importat cât și din sfeclă de zahăr. Agrana România a încheiat anul 2020 cu afaceri nete de 760 de milioane de lei, cu peste 26 la sută mai mari decât cele din anul 2019. Firma a raportat pierdere netă de peste 15 milioane de lei în 2020, după ce în anul 2019 a avut profit net de 9,78 de milioane de lei. Agrana România a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019.

Articole similare