vineri, 16 aprilie 2021

Ce se întâmplă când șofatul fără permis devine un mod de viață

Zeci de dosare având ca obiect conducerea unui vehicul fără permis au fost înregistrate anul trecut pe rolul instanțelor din Buzău. Șofatul fără permis, eventual și sub influența alcoolului, a devenit deja un fenomen pe care Poliția nu pare să-l poată stăpâni fără sprijinul judecătorilor. Totul are ca punct de plecare legea permisivă și pedepsele prea mici (de regulă amenzi penale sau închi­­­soare cu suspendare).

Un bărbat din satul Lunca, comuna C.A. ­Rose­tti a ajuns în arest pe 16 februa­rie după ce, cu o săptămână înainte, a fost surprins de polițiști la volanul unui autoturism, deși nu deține permis de conducere. Se întâmpla pe 9 februarie, când polițiștii de la Postul de Poliție C.A. Rosetti l-au observat în trafic pe tânărul de 27 de ani, însă, fiind în misiune, oamenii legii și-au văzut de drum. Ulterior, tânărul nu a vrut sub nicio formă să recunoscă faptul că era la volanul mașinii, însă înregistrările unor camere video din sat l-au dat de gol.

Pe 15 februarie, Liviu Marian G. a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Nu este prima dată când ajunge în arest pentru conducere fără permis. În 2016, după o petrecere care a avut loc la domiciliul său, deși nu deținea permis de condu­cere, tânărul a luat mașina unui prieten, în timp ce acesta dormea, pentru a conduce acasă patru fete. La întoarcerea spre domiciliu, când mai avea câțiva metri până acasă, a acroșat cu mașina mai multe traverse de cale ferată care erau depozitate pe mar­gi­nea străzii, avariind serios autoturismul ,,împrumutat”. Proprietarul mași­nii nu s-a constituit parte ci­vilă în proces, însă șoferul de ocazie a fost condamnat, în 2018, la 2 ani de închisoare cu executare, decizia Judecătoriei Pogoa­nele rămânând definitivă prin hotărâre a Curții de Apel Ploiești, care l-a exonerat doar de pedeapsa complemetară de interzicere a unor drepturi pentru o perioda de 2 ani și 6 luni.

În septembrie 2020, imediat după ce a fost ­eli­berat din închisoare, tânărul a recidivat, fiind prins din nou la volanul mașinii. A ajuns în arest preventiv, unde a stat o lună. Apoi a fost trimis în judecată din nou pentru conducere fără permis, iar instanța a decis ca inculpatul să fie trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În decembrie măsu­ra preventivă a fost înlocuită cu controlul judiciar.

Pe 9 februarie a fost prins iar conducând mașina, și așa a ajuns din nou în arest. Astfel s-a ales cu un nou dosar penal, al treilea pe care polițiștii din C.A. Rosetti îl întocmesc pe numele tânărului.

Și-a început ziua la volan și a încheiat-o cu două dosare penale

Recordman la acest capitol este însă un bărbat din Săhăteni. Codin B., în vârstă de 47 de ani, are nouă dosare penale pentru conducere cu permisul suspendat. Ultimul a fost întocmit în după-amiaza zilei de 22 februarie, când polițiștii de la Secția de Poliție Merei l-au tras pe dreapta pe DJ 103R, în localitatea Breaza. La verificarea în baza de date, oamenii legii au aflat că bărbatul din Săhăteni are permisul reținut în vederea suspendării. Și nu era prima dată. A fost coborât de la volan și încătușat pe loc.

Bărbatul a fost reținut pe 22 februarie, însă jude­cătorii au decis că măsura arestului preventiv propusă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău este prea dură în cazul lui și nu este un pericol public, astfel că pe 23 februarie l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Problemele penale pentru Codin B. au început în 2020, când a fost prins de șase ori la volanul mașinii după ce i se suspendase permisul de conducere. Apoi, anul acesta a mai fost prins de trei ori la volan cu permisul suspendat, de două ori pe 15 februarie. Prima dată dimineața, de către polițiștii de la Postul de Poliție din Săhăteni, apoi după-amiaza, de către polițiștii de la Rutieră.

În total, nouă dosare penale a adunat bărbatul din Săhăteni în doar câteva luni. Nu recunoaște însă că nu mai are dreptul de a conduce autovehicule și susține că el are în conti­nuare permis valabil.

Iar ca el circulă mulți șoferi, probabil, pe șoselele din județ.

loading...