Politic

Cum s-a clonat șeful USR Petrică Cîrstea și s-a pus de mai multe ori pe lista cu directori de deconcentrate negociată cu PNL

Organizațiile județene ale Partidului Național Libe­ral și Uniunii Salvați Româ­nia au căzut de acord cu mo­dul în care se vor ocupa funcțiile de conducere ale deconcentratelor din județ. Repartizarea acestor posturi este cuprinsă în ­ane­xele unui ,,protocol de colaborare și parteneriat politic” încheiat cu scopul stabilirii ,,algoritmului” de ocupare a funcțiilor de conducere din cadrul Instituției Prefectului, înțele­gere dejucată însă de negocierile purtate la centru.

Astfel, protocolul semnat de președintele PNL Buzău, Gabriel Avrămescu, și de cel al USR Buzău, Petrică Cîrstea, prevedea ca funcția de prefect să revină Partidului Național Liberal, iar cele două de subprefect să fie ocupate de câte un reprezentant al Uniunii Salvați România, respectiv al Partidului Li­bertății, Unității și Solidarității. Numai că la Centru s-a decis ca funcția de prefect să revină PLUS Buzău, iar cele două de subprefect să fie ocupate de liberali, care și-au și nominalizat oamenii: președintele PNL Rm. Sărat, Viorel Holban, și liderul Organizației Femeilor Liberale, Marieta Boloș. De remarcat că președintele PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru, a refuzat să semneze atât protocolul, cât și anexele, el suținând că funcțiile de conducere din deconcentrate trebuie ocupate în urma unor concursuri din care să lipsească influența politică.

În ceea ce privește ­no­mi­nalizările pentru funcțiile cuprinse în anexele la protocol, liberalii buzoieni au fost ceva mai orientați – ca să nu spunem șmecheri – și nu au trecut numele persoanelor propuse; spre deosebire de aceștia, useriștii au trecut în anexe numele aspiranților la o funcție de conducere în deconcentrate.

Nu vom face publice toate aceste nume, însă trebuie să remarcăm că preșe­dintele USR Buzău, Pe­trică Cîrstea, este interesat să obțină funcția de director la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură și la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea  Semințelor și Materialului Săditor.

De asemenea, Laurențiu Belizan este interesat, simultan, de Centrul Județean de Artă și Cultură, Direcția Județeană pentru Cultură, dar și de Registrul Comerțului (a doua poziție de conducere)! În cazul său, situația este una de râsul curcilor, dat fiind că prima instituție pe care o vizează acesta este a Consiliului Județean, nu este un serviciu deconcentrat și nu este subordonat în niciun fel Guvernului.

Alături de cei doi, mai apare și Irina Țibuc, aspirantă la conducerea ­Re­gistrului Comerțului (prima poziție de conducere), a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului – un alt rateu, și aceasta fiind o instituție subordonată Consiliului Județean -, dar și a Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

Funcția de prefect, în aer: Moraru renunță la candidatură

Refuzul președintelui organizației județene a Partidului Libertății, Unității și Solidarității, Mihai Răzvan Moraru, de a semna protocolul și anexele sale, dar în mod special declarațiile repetate ale acestuia privind organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din deconcentrate, nu au picat deloc bine partenerilor locali din alianța de la guvernare. Drept urmare, el a fost subiectul unui linșaj mediatic susținut, imputându-i-se fapte din tinerețe ale… fratelui său mai mare, care, într-adevăr, a avut ­pro­bleme cu legea.

Sesizări pe această temă, din partea unor ,,alegători revoltați”, au ajuns – mai întâi pe calea unor e-mailuri anonime și ulterior asumate de mai mulți membri USR, dar cu același text ca și cele ­ano­nime -, și la membrii Birou­lui Național PLUS, care, până ieri seara, nu luaseră nicio decizie în privința lui Moraru, cotat a avea cele mai mari șanse pentru a fi nominalizat prefect. În cursul zilei de ieri, Mihai Moraru a decis însă să își retragă candidatura pentru cea mai înaltă funcție din Casa Albă.

,,Au fost multe întrebări în aceste zile referitoare la propunerile transmise de PLUS Buzău către Biroul Național, privind poziția de prefect. Întrebări venite și din intern, dar și din extern. Situația actuală este următoarea: așa cum știți, au fost trimise către Biroul Național trei propuneri. Au fost deja două sesiuni în care au fost anunțate ­no­minalizări PLUS, cu excepția județelor Buzău și Harghita și a municipiului București. Până astăzi (miercuri, n.r.) nu am ­pri­mit de la Biroul Național un răspuns oficial despre stadiul acestor propuneri. Nu știm cum au fost evaluați candidații, minusurile și plusurile. Nu am fost invitați la o discuție cu Biroul Național, chiar dacă Biroul Județean a solicitat de trei ori în ultimele zile o astfel de întâlnire. La nivel de ­fi­lială sau de Birou Județean nu există un mail, un document sau poziție oficială transmisă de Biroul Națio­nal. Există însă o comunicare telefonică cu mine, în trei rânduri, ultima fiind duminică, 21 februa­rie. În cadrul acesteia, am înțeles că votul în Biroul Național pentru candidatura mea s-a închis 5 la 5, fără o decizie. Cei cinci care au votat împotrivă au motivat că dosarul fratelui meu, dosar de acum 25 de ani, reprezintă motivul acelui vot. Aveam 14 ani atunci, nu am avut niciun fel de implicare. Însă pentru ceilalți doi colegi propuși (pentru funcția de prefect, n.r.) nu am primit niciun feedback. Însă Biroul Național cere noi nomina­lizări transmise de PLUS Buzău. Prin urmare, eu îmi retrag candidatura, pentru că așa consider că e normal. Nu pot răspunde pentru faptele altor oameni, chiar dacă îmi sunt rude. Nici nu pot accepta evaluarea bazată pe o astfel de judecată, în care contează originea sănătoasă sau dosarul. Pentru că unii dintre acei colegi care au judecat așa au, la rândul lor, părinți sau alte rude cu probleme în trecut. Și asta e dublă măsură. Dar în același timp sunt încălcate principiile din statut, dar și dreptul de a candida”, a declarat, pentru OPINIA, Mihai Răzvan Moraru. Acesta a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că își depune mandatul din funcția de președinte al organizației județene PLUS; mai mult, Moraru a prezentat dovezi conform cărora delațiunile la adresa sa au ajuns la Biroul Național al Partidului Libertății, Unității și Solidarității prin intermediul unor inși coordonați de oameni din conducerea USR Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker