Cultură

Ce program editorial are Muzeul Județean

„Așezarea neo-eneolitică de la Aldeni-Gurguiul Balaurului, jud. Buzău. O reevaluare interdisciplinară”, semnată Cristian Eduard Ștefan, muzeograf în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” București, a fost publicată recent de Muzeul Județean Buzău. Volumul valorifică colecții mai vechi de materiale arheologice și prin prisma unor analize mai noi, cum ar fi cercetările interdisciplinare (analize arheozoologice și carpologice, arheometrie etc.).  Astfel, volumul de față, cu nr. 19 în cadrul Bibliotecii Mousaios a Muzeului Județean Buzău, revalorifică dintr-o nouă perspectivă materialul de interes arheologic descoperit pe teritoriul județului Buzău, la Aldeni, în prima jumătate a secolului trecut.

Muzeul Județean Buzău și-a lansat noul program editorial încă din 2019. Acesta își propune publicarea de carte științifică ce fie tratează subiecte de istorie și arheologie buzoiană, fie este semnată de cercetători și specialiști buzoieni. De atunci și până în prezent, trei astfel de lucrări au fost publicate și au fost apreciate, obținând premii ale Academiei Române sau alte distincții.

Reamintim aici cea mai recentă lucrare premiată,  „Valea Călmățuiului în Neo-Eneolitic”, autor dr. Daniel Garvăn, arheolog și muzeograf în cadrul Muzeului Județean Buzău. Acest volum reprezintă cea mai complexă abordare științifică privind evoluția locuirii umane pe Valea Călmățuiului, în perioada mileniilor VI – V î. HR. Lucrarea cuprinde și un catalog exhaustiv al descoperirilor arheologice, precum și repertoriul arheologic.

Volumul  „Așezarea neo-eneolitică de la Aldeni-Gurguiul Balaurului, jud. Buzău. O reevaluare interdisciplinară”, se va găsi curând și ea în  rețeaua de magazine a muzeului  buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker