Politic

Asumarea răspunderii premierului Ciolacu, în cheie electorală

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament înseamnă că măsurile fiscale care implică reducerea facilităților fiscale, intoducerea unor noi taxe, dar și tăierea unor posturi din aparatul bugetar vor fi adoptate fără nicio dezbatere și fără vreo modificare față de forma propusă de Cabinetul Ciolacu. Astfel, premierul îi pune pe liberali în situația de a-și asuma împreună cu PSD măsurile de austeritate fără a le lăsa opțiunea de a critica măsurile Guvernului, se arată într-o analiză HotNews.

Procedural și constituțional, asumarea răspunderii Guvernului în Parlament presupune adoptarea pachetului de măsuri fiscale fără modificări. Singura opțiune de contestare a măsurilor fiscale este depunerea unei moțiuni de cenzură la adresa premierului Marcel Ciolacu și, implicit a întregului său Cabinet. Procedura prevede ca premierul să vină în fața Parlamentului și în ședință comună a Camerei Deputaților cu Senatul, să-și asume pachetul de măsuri fiscale. În termen de trei zile de la asumare, parlamentarii pot să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

În prezent, PSD și PNL au majoritate confortabilă în Parlament, 276, iar posibilitatea adoptării unei moțiuni de cenzură are șanse mici (234 este numărul necesar de voturi ca să treacă moțiunea). Dacă nu se depune moțiune de cenzură, legile austerității se consideră adoptate. De asemenea, dacă este depusă o moțiune de cenzură la adresa cabinetului Ciolacu și acesta nu este adoptat, pachetul de măsuri intră în vigoare.

Miza politică a asumării răspunderii guvernamentale

Cu numai un an înaintea celor patru rânduri de alegeri, PSD și PNL își calculează toate mișcările și deciziile guvernamentale și le trec prin filtrul impactului public care se reflectă cel mai bine în sondaje. Cu alte cuvinte, pachetul de măsuri fiscale care va cuprinde reducerea facilităților fiscale, introducerea unor noi impozite și tăierea posturilor din administrația publică centrală și locală va avea un impact negativ pentru PSD și PNL calculat în procente.

De altfel, de mai bine de două luni pachetul de măsuri fiscale este discutat, negociat între PSD și PNL și ținut la secret de Ministerul Finanțelor. De ce? Pentru că ambele partide au jonglat și au evitat asumarea responsabilității pe măsurile fiscale care ar urma să fie aplicate din 2024 și vor afecta electoratul celor două partide.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că măsurile fiscale sunt mărul discordiei în Coaliția PSD-PNL. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a evitat să meargă în fața PNL cu propunerile fiscale cu care va merge la Bruxelles, Nicolae Ciucă fiind principalul comunicator între guvern și partid.

Potrivit surselor citate, o parte dintre liderii PNL nu sunt de acord cu măsurile fiscale propuse de guvern și ar putea să le conteste public. De altfel, în interiorul PNL este cunoscut faptul că există lideri care contestă autoritatea lui Nicoale Ciucă și a lui Lucian Bode. „Social-democrații au luat în calcul faptul că cei care îl contestă pe Ciucă și Bode ar fi putut face presiuni interne în PNL și ar fi cerut ieșirea partidului de la guvernare, măsurile de austeritate fiind pretextul perfect pentru ieșirea de la guvernare. Practic, Marcel Ciolacu s-a asigurat că și PNL își va asuma alături de PSD responsabilitatea asupra măsurilor de austeritate. Este un gest strict politic de a-și securiza Coaliția”, susțin sursele citate.

De altfel, potrivit surselor citate, Nicolae Ciucă știa că premierul Marcel Ciolacu intenționa să-și asume responsabilitatea în Parlament, însă mulți dintre liderii PNL nu știau despre asta. De altfel, conducerea PNL a avut în urmă cu o zi o ședință pe tema măsurilor de austeritate, iar Nicolae Ciucă nu i-a informat pe liderii PNL prezenți despre intenția premierului Marcel Ciolacu. Oficial însă, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat joi că decizia angajării răspunderii de către guvern a fost discutată, agreată şi stabilită în coaliţie. El a precizat că motivul asumării răspunderii este unul cât de poate de pragmatic: „Suntem într-o situaţie de reală urgenţă pentru aplicarea măsurilor, ca să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului (…) Decizia angajării răspunderii de către guvern a fost discutată, agreată şi stabilită în coaliţie. Singura posibilitate la îndemâna guvernului pentru a modifica legi organice este prin angajarea răspunderii. Nu poţi modifica astfel de acte normative prin Ordonanţă de Urgenţă, ci doar prin dezbatere parlamentară sau angajarea răspunderii. Or, în această situaţie de reală urgenţă în care ne aflăm, dezbaterea parlamentară a atâtor acte normative ar fi durat mult prea mult”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL citat de news.ro.

Gorghiu: „Este justificată urgența”

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, susţine că nu a ştiut despre intenţia de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii, relatează News.ro: „Pot să vă răspund în nume personal, că noi nu am avut şedinţa de Birou Politic Naţional: eu nu am ştiut de ideea de angajare a răspunderii. Dar cred că e mai puţin important că am ştiut sau nu”, a declarat Alina Gorghiu, joi seară, la TVR Info.

Ea a spus că există trei modalităţi prin care aceste reforme, ca orice alt normativ, pot fi adoptate. Prima este cea a legiferării prin Ordonanţă de Urgenţă, iar Ministerul Justiţiei a avut „obiecţiuni multiple” privind emiterea de Ordonanţe de Urgenţă pe cele două aspecte legislative, pentru că „erau riscuri de neconstituţionalitate vădite”. A doua variantă ar fi proiect de lege dezbătut în Parlament, care durează, fie că e propus de Guvern sau de Parlament.

A treia variantă este cea a răspunderii. „Este justificată urgenţa, asta dacă chiar ţinem să facem o reformă a administraţiei în România, însă pentru mine, ca om politic, vă spun că e mai importantă maniera în care se va reglementa: că e angajare de răspundere, că este proiect de lege, că dacă vrei şi prin proiect de lege trece la fel de repede, important va fi pachetul de măsuri pe care le iei prin aceste iniţiative”, a adăugat Gorghiu.

Ea a susţinut că, în opinia liberalilor, „a fost o greşeală” ceea ce a numit „scurgerea în spaţiul public” a unui draft de act normativ privind măsuri administrative şi fiscale. „Eu nu am văzut nicio variantă. Va trebui, în cazul angajării răspunderii, ca acest proiect să fie elaborat de Ministerul Finanţelor şi va trece oricum pe la Ministerul Justiţiei la avizare. În momentul în care voi avea o formă, care sigur că va trebui să aibă acceptul acestei coaliţii pentru că altfel nu ai cum să ai susţinere, la nivel de Parlament, cu siguranţă voi comunica public opinia pe care o am”, a explicat Gorghiu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker