Actualitate

Ce parcări din municipiu așează Buzăul în topurile naționale

Una dintre marile nemulțumiri ale locuitorilor municipiului Buzău rămâne lipsa locurilor de parcare, motiv pentru care nu puține sunt situațiile în care administrația locală este pusă la zid de către buzoieni. Categoric, ne confruntăm cu o problemă cât se poate de serioasă și generatoare de mare disconfort și consum nervos. Dar trebuie menționat că aceasta nu este o problemă specifică Buzăului, ci una generală pe plan național. Mai mult, deși este surprinzător pentru unii, Buzăul continuă să își mențină poziția de top în ceea ce privește numărul de parcări dintr-o anumită categorie.

Potrivit datelor din anul 2022, România are aproape 1,3 milioane de parcări publice. Cele mai multe amenzi pentru nerespectarea regulilor privind ocuparea acestor locuri au fost înregistrate în Oradea.

Conform celei mai noi analize a Inventarului Parcărilor Publice, România dispunea de 1.299.318 de locuri de parcare publice în anul 2022. Ca o comparație, în anul 2021 existau 1.275.603 de astfel de locuri în toată țara, iar în 2020 numărul parcărilor publice din România era de 1.174.491.

Cele mai multe locuri de parcare publice se află, evident, în București. Potrivit analizei, capitala dispune de 267.848 de locuri de parcare publice. Pe locul 2, la o distanță destul de mare, se află Timișoara, cu 81.100 de parcări publice. Ultimul loc pe podium este ocupat de Brașov, cu 66.908 de parcări publice. Clasamentul primelor zece orașe cu cele mai multe parcări publice este completat astfel: Iași (58.893), Cluj-Napoca (41.415), Craiova (41.179), Pitești (39.939), Râmnicu Vâlcea (35.615), Constanța (34.670) și Sibiu (29.343).

Cele mai mari venituri din parcările publice au fost înregistrate în Sectorul 3 din București, acolo unde au fost încasați 32.877.695 de lei pe parcursul lui 2022. De asemenea, tot anul trecut, valoarea veniturilor din amenzi pentru nerespectarea regulilor de parcare a fost de 12.186.915 lei la nivel național. La acest capitol, Oradea este campioană la încasarea amenzilor, cu o valoare totală de 2.954.572 de lei pentru anul 2022. Pe locul al doilea se află Reșița, cu valoarea totală a amenzilor de 1.829.100 de lei, iar pe locul al treilea este Timișoara, cu o valoare de 1.512.515 lei a amenzilor.

Pe lângă amenzi, au fost înregistrate venituri de 7.713.818 lei din ridicarea mașinilor parcate ilegal la nivel național în 2022. Constanța conduce acest top, cu încasări de 1.377.146 de lei din ridicarea mașinilor parcate ilegal. Locul 2 este ocupat de Sectorul 4 din București (1.284.741 de lei), urmat de Craiova (1.224.148 de lei). Potrivit aceleiași analize, în România sunt 145 de orașe care impun taxe pe locurile de parcare și 141 de localități care nu taxează aceste locuri. În localitățile mici, tariful pentru parcările de reședință variază între 30 și 120 de lei. În orașele mari, acest tarif variază între 70 și 600 de lei. De asemenea, pentru abonamente, prețurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 de lei/lună. Tariful orar pentru parcările publice variază între 1 leu/oră și 5 lei/ oră, cu excepția orașelor Cluj-Napoca și Oradea, acolo unde limita maximă ajunge și la 10 lei/oră.

 Cum stă Buzăul la parcări

Buzăul a intrat în topul orașelor cu cele mai maulte parcări pentru mașinile electrice, ceea ce înseamnă că municipalitatea buzoiană are o mare deschidere către tendințele de eficiență energetică, față de alte orașe mai mari. Astfel, Buzăul ocupă locul 5 în acest clasament, cu un număr de 27 de locuri de parcare destinate mașinilor electrice.

Clasamentul orașelor medii prezintă, din nou, un ecart mare între prima și cea de-a zecea poziție, semn al prioritizărilor și conceptelor diferite de urbanism, de la zonă la zonă. Buzăul are 9.704 locuri de parcare on-street, potrivit aceleiași surse.

Topul orașelor cu cele mai multe locuri de parcare publice în piețe/târguri și centre comerciale  își păstrează clasamentul de anul trecut, cu Brașov, Bacău și Buzău pe primele trei poziții. Astfel, Buzăul numără 1.415 locuri de parcare în piețe sau târguri.

Când vine vorba despre veniturile strânse din amenzi, Buzăul se află în coada clasamentului. Uitându-ne la orașele care au în evidență veniturile din amenzi pentru nerespectarea regulamentului de parcare, observăm că localitățile care au veniturile cele mai mari din sancțiuni sunt Oradea, Reșița și Timișoara, fruntașe în efectuarea controlului plăţilor taxelor de parcare. Buzăul se află pe poziția a noua, cu 259.494,00 lei, reprezentând veniturile din amenzi.

 Ce stă în calea amenajării parcărilor

Așa cum am menționat anterior, lipsa parcărilor este o problemă de nivel național, iar primăriile se confruntă adesea cu probleme când vine vorba de amenajarea unui nou loc pentru parcări. Potrivit analizei, cea mai mare problemă este lipsa terenului unde să se amenajeze noi parcări. Când vine vorba de nevoi este foarte ușor să ne uităm la probleme și le vom intui, există nevoie de teren pentru parcări, echipamente noi, personal suplimentar și fonduri pentru investiții. Însă pe lângă aceste nevoi evidente, multe primării au transmis că nevoile lor țin de colaborarea cu Poliția Locală, că își doresc să aibe în dotare mașini de serviciu pentru verificarea echipamentelor din teren, autospeciale pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, își doresc sisteme digitale pentru evidență și gestionare, cât și personal specializat.

La nivel național sunt 145 de orașe în 2022 care taxează parcarea faţă de 141 care nu taxează parcarea. Un procent de 24 la sută din numărul total de locuri publice de parcare sunt locuri de parcare fără plată. Topul primelor zece orașe după numărul locurilor de parcare publice este același ca anul  trecut, doar cu o singură schimbare, Sibiu înlocuind pe locul 10 orașul Târgu Mureș, în timp ce Craiova a urcat frumos de pe locul 9 pe locul 6.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker