Administrație

Ce investiții și-a propus Consiliul Județean în 2023

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că bugetul instituției de anul acesta, respectiv 495.941,65 mii lei, va fi folosit pentru continuarea mai multor proiecte de infrastructură, investiții în sănătate sau în promovarea obiectivelor turistice din județ. De asemenea, președintele Neagu a anunțat că instituția pe care o conduce se va axa și pe atragerea de fonduri europene pentru investițiile în proiecte care să promoveze energia verde, iar planul este de a înființa un parc din panouri fotovoltaice la Râmnicu Sărat, pe un teren ce aparține Consiliului Județean.

„Vom depune proiecte pentru panourile care să ne aducă energie verde și, bineînțeles, și o economie la bugetul județului. Vom încerca să implementăm un proiect cu un parc de acest fel la Râmnicu Sărat, unde avem un teren. În afară de acestea, anul acesta vom începe și construirea unui nou sediu administrativ al Consiliului Județean (…) În continuare, trebuie neapărat și vom reuși acest lucru, asta vom face din fonduri proprii – dacă vorbim despre turism -, ce am făcut la Geoparcul Ținutul Buzăului, în comuna Berca la intrare, o să mai facem o poveste și dinspre Râmnicu Sărat, undeva la Valea Salciei. Vom continua cu traseele turistice, ca să le punem în valoare”, a declarat Neagu, într-o intervenție la Focus TV.

Tot anul acesta va fi inaugurată și noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, la care se lucrează din februarie 2022, urmând reabilitarea blocului operator al unității medicale, după cum a mai anunțat președintele CJ: „Continuăm investițiile în infrastructura de sănătate. Vom începe reabilitarea blocului operator. Am avut o problemă cu o veche licitație, dar s-a
rezolvat în instanță; în această primăvară începem lucrările acolo. Finalizăm Unitatea de Primiri Urgențe”
.

Subiectul drumurilor județene este de departe cel ce stârnește cele mai multe discuții printre buzoieni, iar „vedeta” este DJ 203K, pentru care lucrările de reabilitare par a se fi prelungit pe termen nelimitat, din cauza mai multor probleme. Aproape la fel de cunoscut, tot în sens negativ, a devenit și drumul către Vulcanii Noroioși, a cărui stare este, de asemenea, deplorabilă. Petre Emanoil Neagu a transmis că nu a uitat de aceste două drumuri imposibile, iar lucrările trebuie să meargă mai departe, mai ales că instituția a primit 80 de milioane de euro, finanțare europeană, cu obligația de a duce treburile până la capăt.

„Avem un mare proiect pe fonduri europene, mă refer aici la drumuri județene. Avem alocate aproximativ 80 de milioane euro pentru continuarea lucrărilor pe DJ 203K, de la Podu Muncii, până la Plaiul Nucului. Începem procedurile de licitație și desemnare a contractului pe un alt drum care este de interes și pentru locuitori, dar este și de interes național și pentru dezvoltarea turismului, drumul județean care ajunge de la Berca la Vulcanii Noroioși”, a mai spus Neagu.

Pe lângă investițiile în infrastructură și sănătate, președintele Consiliului Județean a mai pus accent și pe dezvoltarea turismului și a amintit de proiectul european al consiliilor județene din Prahova, Buzău și Vrancea, pentru crearea de trasee de cicloturism, estimat la 38 de milioane de euro fără TVA. Proiectul „Velo Valahia”, așa cum a fost denumit, își propune amenajarea a aproape 460 de kilometri de traseu pentru bicicliști, dintre care 246 în Prahova, 129 în Buzău și 84,5 în Vrancea. Acesta este propus în cadrul PNRR, la o axă de finanțare care țintește crearea a 3.000 de kilometri de trasee cicloturistice în toată țara.

În plus, Petre Emanoil Neagu a mai declarat și că plănuiește să acceseze fonduri europene pentru instituțiile de învățământ special, iar anul acesta urmează să fie inaugurată sala multifuncțională destinată persoanelor cu dizabilități: „Avem și continuarea pe palierul (învățământului, n.red.) – tot prin Programul Național de Redresare și Reziliență-, pentru școlile noastre pe care le avem în coordonare, școlile speciale, unde vom face și acolo reabilitări și investiții. Se termină în acest an, o să preluăm sala multifuncțională pentru persoanele cu dizabilități. Am prevăzut investiții să reabilităm căile de acces și să aducem la standardele normale tot ce înseamnă accesul în această zonă”.

2 Comentarii

 1. Cu un buget de 100.000 euro nu poti face nimic, poate un eveniment cu fasole si carnati!
  ”Petre Emanoil Neagu, a anunțat că bugetul instituției de anul acesta, respectiv 495.941,65 lei”.
  Poate este o eroare dar văd că persistă cifra la fel ca in articolul anterior, despre acelasi buget.
  Eu va propun sa mai faceti inca un articol cu marile realizari ale dlui de mai sus, poate pricepem si noi cat este de eficient cu obiectivele majore ale judetului.
  Un spital nou nu ar fi fost mai fezabil? Reparăm si tocam milioane de euro intr-o clădire veche.
  DJ 203 K este un fiasco total, care trebuia terminat de mult.
  Ce sa mai spun, ca acum urmeaza sapaturile pentru canalizarile din Valea Slanicului, exact pe traseul drumului. Nimeni nu spune nimic despre reteaua de distributie gaza naturale!!
  Pentru drumul spre Vulcani exista o alta solutie mul mult mai simpla si sigura, cu plecare din DJ 203K, Aldeni, str. Vulcanii Noroiosi cca 4km pana la zona respectivă.
  Si lista poate continua.
  Asteptam documentari serioase si sa ne informati despre marile proiecte judetene, la nivelul unui ziar independent, asa cum scrie pe frontispiciu. Multumim anticipat.

 2. Dar de locuitorii din comunele Scorțoasa, Cănești și Chiliile nu-i pasă deloc în acest mandat, sau aceste comune nu mai fac parte din judetul Buzău.Înțelegem că nu sunt votanți mulți, dar totuși aceste comune sint în inima județului și sunt abandonate de consiliul județean, la propriu.

Articole similare