Economic

Ce îi așteaptă pe fermieri în această iarnă

Comparativ cu anul trecut, când fermierii s-au lovit de o secetă puternică, iar producția de cereale a fost foarte slabă, anul acesta agricultorii nu vor mai avea astfel de probleme. Producția de porumb și cea de grâu înregistrează o creș­tere semnificativă compa­rativ cu anul 2020. ,,Încă ne aflăm la 90 la sută în privința recoltării la porumb. Avem o producție bună de porumb, credem noi că trebuie să fie 7 tone media pe hectar, la nivel de județ, iar cea de grâu este în jur de 4.500 de kg media pe hectar“, a declarat, pentru OPINIA, Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Județene Buzău.

Fermierii nu se vor mai confrunta cu probleme în privința cantității producției, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Cu toate acestea, pentru fermieri tot va fi un an ,,cu probleme” din cauza scumpirii energiei electrice, a gazului natural și a carburanților. ,,Problemele sunt în această zonă. Vor fi cheltuieli de două ori mai mari, cel puțin, pentru a înființa o cultură, mai ales la culturile din primăvara viitoare. De exemplu, azotatul era 1.000 de lei, iar în prezent a ajuns la 4.000 de lei tona, deci aici avem o creștere de 4 ori”, a mai adăugat Cosmin Florea.

Prețul gazelor naturale, care contează foarte mult pentru producătorii de îngrășăminte pe bază de azot, a crescut foarte mult la nivel mondial, pe fondul unei combinații de factori precum majorarea cererii după pandemie, stocurile reduse, dar și a livrărilor mai mici decât de obicei din Rusia.  În ultimele 12 luni, prețul în­grășămintelor s-a triplat, ceea ce a avut ca efect o majorare a costurilor pentru fermieri până undeva la 300-350 de euro pentru fiecare hectar de cereale, comparativ cu 150 de euro pe hectar, anterior, potrivit datelor FranceAgriMer.

Scumpirea îngrășă­min­telor îi determină pe cultivatorii de cereale să-și schimbe strategia de culturi pentru anul viitor. În Franța, fermierii au anunțat deja că reduc suprafețele cultivate. La noi, agricultorii care au avut bani sau au apelat la credite s-au apro­vizionat din timp, în timp ce mulți încă mai așteaptă să vadă ce se întâmplă pe piață.

Mulți dintre fermieri se gândesc să se reorienteze și să treacă la culturi care nu sunt atât de dependente de îngrășăminte. Prin urmare, este posibil ca în campania din primăvara anului viitor, suprafețele cultivate cu orz sau floarea soarelui să se mărească în detrimentul celor cu porumb.

Roșiile românești vor apărea mai târziu pe piață

Nici legumicultorii nu par să fie feriți de aceste prețuri uriașe. Fermierii care au solarii se plâng de prețul mult prea mare al carburanților, care îi determină să nu mai planteze în solarii atât de devreme, ci să înceapă plantarea undeva în luna martie, ceea ce înseamnă că roșiile româ­nești vor apărea pe piață mai târziu anul viitor. ,,Vedem cu toții că și carburanții sunt mai scumpi, gazele sunt scumpe”, a mai declarat Cosmin Florea.

Dacă până acum legumicultorii buzoieni plantau legumele în luna februarie, de data aceasta mulți dintre ei aleg să le planteze mai târziu pentru a mai reduce cheltuielile la căldură.

Carburanții au ajuns la 1.600 lei pe tonă, ceea ce înseamnă că fermierii vor avea cheltuieli și cu 30 la sută mai mari.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker