Economic

DOCUMENT / Ce firme buzoiene vor opera pe piața energiei electrice reglementate

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a publicat lista producătorilor obligați să vândă energie la prețul reglementat de 450 lei/MWh, conform unei scheme adoptate de Guvern la finalul săptămânii trecute, care reglementează parțial piața de energie electrică până în anul 2025.

Astfel, producătorii vor fi obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh. Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025. Termenul coincide cu finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

Până în acest moment, reprezentanții sectorului de producție a energiei electrice nu au avut o poziție publică față de revenirea la piața reglementată. România a renunțat treptat la reglementarea pieței de energie, ca efect al integrării în piața unică a Uniunii Europene. Astfel, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică. Prețul plătit de achizitorul unic, adică OPCOM, producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.

OPCOM va cumpăra energia electrică de la producători și va vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. OPCOM va vinde cantitățile de energie electrică cu prețul de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică se va aplica producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, adică inclusiv producătorilor mici.

Mecanismul nu se va aplica însă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum: energie hidraulică utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW; energie eoliană; energie solară; energie geotermală; biomasă; biolichide; biogaz; gaz de fermentare a deșeurilor; gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate. Mecanismul nu se va aplica nici capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, și nici producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Potrivit unei liste publicate de Economedia, 17 producători vor vinde energia la 450 lei/MWh. Printre aceștia se numără și Agrana România SRL, fosta Agrana România SA, compania de zahăr din România, ce are două fabrici, la Buzău și la Roman. Agrana România este autoproducător, adică produce energie electrică necesară, în principal, consumului propriu. De cealaltă parte, lista beneficiarilor este mult mai mare, fiind alcătuită din 84 de furnizori, printre care întâlnim și firma condusă de râmniceanul Viorel Tudose, respectiv Getica 95.

Vezi AICI lista producătorilor și a beneficiarilor

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker