Economic

Ce fel de forță de muncă se caută la Buzău în perioada de pandemie

În cele trei luni de pandemie, adică de pe 15 martie, după declararea stării de urgență, și până astăzi, patro­nii buzoieni au continuat să angajeze. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiștii Agenției Ju­dețene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău, ale căror statistici indică faptul că în primele cinci luni ale anului, în județul Buzău au fost făcute peste 3.000 angajări, astfel: în ianuarie 881, în februarie 739, în martie 675, în aprilie 253, iar în mai, aproape 500.

La o privire de ansamblu, domeniile de activitate cu cele mai multe locuri de muncă disponibile au fost construcțiile, agricultura și industria grea, unde s-au căutat sudorii, strungarii, inginerii mecanici, frezorii. În agricultură, cele mai multe angajări au fost făcut în zona bazinului Pogoanele, unde angajatorii au cerut persoane pe care să le folosească pentru întreținerea culturilor de câmp. De asemenea, au avut nevoie de forță de muncă la recoltat fructe și legume de sezon, cum ar fi căpșuni, cireșe, vișine. Agricultura a fost domeniul cel mai puțin afectat de șomajul tehnic. Asta demonstrează că în perioada pandemiei doar 10% din structura economică a județului a fost afectată de șomajul tehnic și 9% din totalul populației ocupate a fost afectată de șomaj tehnic.

În plus, asta mai demonstrează faptul că structura economică a județului este concentrată pe platforma industrială și acolo nu au fost probleme semnificative.

Despre situația anga­jărilor din perioada stării de urgență și celei de alertă, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, explică evoluția angajărilor astfel: „ S-au făcut angajări în domeniul construcțiilor, agriculturii, comerțului online și în special în zona de depozite și în  zona de transport. A fost o cerere extraordinară de șoferi și curieri sau agenți de vânzare, dar și în zona industriei grele prelucrătoare, având în vedere că  95% din zona industrială nu a fost afectată. A fost o cerere semnificativă  pentru electrician, frezor, lăcătuș mecanic, inginer TCM, muncitori necalificați, în agricultură în special, în meserii specifice, mecanici agricoli și muncitori necalificați pentru întreținerea culturilor agricole”.

Care este oferta actuală de locuri de muncă la Buzău

Oferta de angajare la Buzău se menține în conti­nuare mare, spun specialiștii. „Și în prezent, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt disponibile peste 250 de locuri de muncă. Vorbim de joburi în construcții, respectiv faianțar, dulgher, sudor, fierar betonist, dar și de posturi în agricultură. De asemenea, încep să apară și primele locuri de muncă în domeniul cel mai afectat de pandemie, respectiv HoReCa. Se caută la Buzău chelner, ajutor de ospătar, dar și lucrător în bucătărie. Lista locurilor de muncă cuprinde și câte două posturi pentru bucătar și patiser. Sunt căutați și angajații cu studii medii și superioare pentru posturi de inginer, auditor, inspector resurse umane și chiar director de societate comercială. În continuare, ca locuri de muncă vacante se menține același trend crescător, adică  sunt multe oferte în domeniul construcțiilor, zidar, dulgher faianțar, inginer TCM, inginer constructor sudor, lăcătuș strungar, urmează mecanicii auto, fierari betoniști, dulgher”, a declarat directorul Agenției Ju­dețene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ionel Tociu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker