Administrație

Ce condiție trebuie îndeplinită de cele 61 de comune care vor primi microbuze electrice

Consiliul Județean (CJ) Buzău derulează proiectul privind „Dotarea cu microbuze școlare verzi (electrice) pentru unități de învățământ preuniversitar” prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de peste 66 milioane lei. 61 de microbuze de 16+1 locuri vor fi distribuite în tot atâtea comune cu scopul îmbunătățirii condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere în zonele izolate. Pentru a beneficia de mijloacele de transport, administrațiile locale vor trebui, însă, să își înființeze din surse proprii stații de încărcare.

Totodată, primăriile din județul Buzău care vor beneficia de microbuze școlare electrice, vor trebui să își asigure surse de alimentare și să amenajeze garaje pentru a proteja vehiculele pe timp de iarnă, astfel încât să nu existe sincope în funcționare.

„Noi, într-adevăr, am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Educației, am primit o sumă de bani, CJ Buzău face licitația pentru microbuzele electrice, dar există un <dar>, ca peste tot. Beneficiarii, autoritățile administrativ-teritoriale din județ și, în special UAT care nu au posibilități din cauza bugetului să-și achiziționeze un asemenea autovehicul, au obligații foarte simple: ca să evite problemele legate de înzăpeziri, vânturi puternice ş.a.m.d, sunt obligate prin acest proiect să-și asigure stația de încărcare. Multe UAT au accesat sau sunt în curs de accesare pentru stațiile de încărcare. Acum vorbim despre energia verde, că tot vorbim despre microbuze electrice, stațiile vor fi voltaice și se va elimina și acest impediment”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu citat de „Agerpres”.

Având în vedere faptul că microbuzele vor ajunge în localități cu precădere aflate în zonele montane, ale căror rețele de curent electric sunt afectate în anumite perioade ale anului, primarii vor mai avea obligația de a amenaja garaje pentru microbuzele electrice, astfel încât să prevină eventuale disfuncționalități. „Vor avea două surse, atât la rețeaua din sistem, cât și de la panourile respective. Trebuie ca aceste microbuze să fie asigurate pe timp de iarnă într-un adăpost, adică într-un garaj, pentru că există riscul ca bateriile să fie descărcate”, a mai precizat Petre Emanoil Neagu.

Unitățile administrativ-teritoriale din Buzău care vor beneficia de microbuzele electrice pentru elevi sunt Amaru, Beceni, Berca, Bisoca, Bozioru, Brădeanu, Breaza, Buda, C.A. Rosetti, Calvini, Cănești, Cătina, Chiliile, Chiojdu, Cilibia, Cislău, Costești, Gălbinași, Ghergheasa, Glodeanu Sărat, Glodeanu Siliștea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Lopătari, Luciu, Măgura, Mânzălești, Mărăcineni, Merei, Mihăilești, Murgești, Pârscov, Podgoria, Poșta Câlnău, Robeasca, Rușețu, Scorțoasa, Viperești, Pietroasele, Puiești, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Sărulești, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Pașii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Vernești, Vintilă Vodă, Zărnești, precum și orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele.

 

 

Un comentariu

Articole similare