vineri, 15 ianuarie 2021

Care sunt localitățile din județul Buzău fără medici de familie

424 de unități administrativ-teritoriale din România nu au niciun medic de familie, iar 1.098 au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația, anunță Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, care a prezentat date oficiale în acest sens, obținute de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, scrie HotNews. Din aceste date rezultă că, însumat, 1.522 de localități din România au lipsă completă sau deficit de medici de ­fa­milie, mai precizează sursa citată.

Cum arată centralizarea datelor primite de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate:

  • 424 de localități nu au nici un medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul de locuitori, 472 de medici de familie.
  • 1.098 de localități mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Practic, în aceste localități e nevoie de încă 1.693 de medici.
  • Din aceste date rezultă că însumat, la nivel național, sunt 1.522 de localități cu lipsă/deficit de medici de fa­milie, unde mai este nevoie de încă 2.165 de medici.

Pe baza datelor primite de la Casa Națională de Asi­gurări de Sănătate, dr. Cătălin Petrencic, medic de familie în comuna Mănăstirea din județul Călărași și vicepreședinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a rea­lizat o nouă hartă a localităților fără medici de familie și o nouă hartă a localităților unde mai este un necesar neacoperit de medici de familie. Precedenta hartă de acest fel fusese realizată tot de Cătălin Petrencic, în anul 2015. De atunci, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le-a mai furnizat medicilor de familie date privind localitățile cu deficit de medici.

,,Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu respon­sabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți patru ani situația nu se va înrăutăți în continuare”, spun medicii de familie.

Aceștia atrag atenția că ,,accesul cetățenilor români la servicii de asistență ­me­dicală primară, asigurate prin cabinetele de medicina ­fa­miliei, trebuie să fie o prioritate pentru România.”

Vezi pe AICI harta interactivă cu unitățile administrativ-teritoriale fără medici de familie.

La nivelul județului Buzău, avem 15 unități administrativ-teritoriale fără medic de familie, unde se află libere 19 posturi: Valea Salciei (1), Sărulești (2), Buda (1), Pardoși (2), Chiliile (1), Bozioiru (1), Odăile (1), Cănești (1), Colți (1), Racovițeni (1), Pănătău (2), Năeni (2), Robeasca (1), Largu (1) și Scutelnici (1).

Vezi pe AICI harta interactivă cu unitățile administrativ-teritoriale cu deficit de medici de familie.

În ceea ce privește unitățile administrativ-teritoriale cu deficit de medici de familie, celor 15 sus-amintite li se adaugă altele 16; astfel, în cele 31 de unitățile administrativ-teritoriale, deficitul de medici de familie se ridică la 64, dintre care 20 sunt în municipiul Buzău. Iată care sunt unitățile administrativ-teritoriale care au medici de familie, dar nu suficienți: Gura Teghii (deficit 2 medici), Rm. Sărat (3), Nehoiu (1), Pătârlagele (1), Cavini (2), Cislău (1), Tisău (1), Mărăcineni (2), Buzău (20), Vadu Pașii (1), Pietroasele (2), Ulmeni (2), Glodeanu Sărat (2), Pogoanele (1), CA Rosetti (2) și Smeeni (2).

loading...
error: Content is protected !!