Economic

Ce beneficii le poate oferi pictura, persoanelor cu tulburări emoționale?

Impulsivitate, neliniște, îngrijorare, respirație accelerată, deficit de atenție, agresivitate sau disconfort în zona abdominală, toate acestea sunt simptome ale tulburărilor anxioase. Felul în care anumite persoane răspund intelectual și emoțional la diverse situații le poate crea acestora probleme de comportament și gânduri negative, iar consecințele pot avea ca rezultat respingerea socială.

Tulburările emoționale, cum sunt cele de anxietate, de alimentație, comportament sau personalitate reprezintă un conflict intern al individului, iar uneori poate fi dificil de observat. Pentru menținerea sănătății emoționale specialiștii recomandă activitățile relaxante, așa cum este pictura, care poate îmbunătăți calitatea generală a vieții. Iată câteva beneficii majore pe care le oferă această artă persoanelor cu tulburări emoționale:

Are efecte relaxante

Fie că vorbim de pictură cu acuarele profesionale, în ulei, cu tempera sau sub alte forme, această activitate îi permite minții să se concentreze asupra unei singure sarcini. În acest fel, persoanele care suferă de tulburări emoționale pot reuși să se detașeze de griji și angoase și tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ori de câte ori un individ se angajează într-o activitate nouă, creierul începe să lucreze pentru a crea conexiuni între toate celulele sale, fapt ce ajută la stimularea și crearea a tot felul de conexiuni.

Promovează ameliorarea stresului

Petrecerea timpului pictând îndepărtează stresul prin detensionarea fizică și psihică. Prin această formă de artă, persoanele cu tulburări emoționale intră într-o lume proprie pe măsură ce creează și, în mod inconștient, ajung să se bucure de frumusețea picturii și să se separe de stresul zilnic, dar și de luptele lor interioare. Chiar dacă indivizii nu au talent la pictură, prin concentrarea asupra acestei activități lucrurile banale pot fi transformate într-o capodoperă care capătă semnificații aparte. Pictura contribuie la obținerea unui stil de viață mai fericit și sănătos și ajută la îmbunătățirea sănătății mentale generale deoarece oamenii nu se pot exprima verbal cu privire la suferințele lor.

Sporește creativitatea

Întrucât este o modalitate de exprimare artistică, pictura stimulează atât emisfera dreaptă cât și emisfera stângă a creierului. Mai exact, este vorba de un exercițiu integral care întărește mintea și declanșează activitatea dopaminei în creier. Pictura stimulează creativitatea și ajută oamenii cu tulburări emoționale să se exprime mai ușor.

Crește stima de sine

Această formă de artă poate crește stima de sine întrucât persoanele în cauză lucrează într-un mediu necompetitiv și relaxant care le ajută să ajungă la realizări personale mai bune. Indiferent dacă picturile sunt sau nu perfecte, pictura ajută la cunoașterea sentimentelor ascunse în subconștient, încrederea și aprecierea de sine.

Îmbunătățește puterea de concentrare

Deficitul de atenție, de exemplu, reprezintă una dintre caracteristicile tulburărilor emoționale. Întrucât pictura necesită disciplină și multă concentrare, persoanele care vor desfășura în mod regulat această activitate îți vor învăța mintea să fie mai alertă. Creierul muncește atunci când individul pictează și folosește acele părți responsabile de memorie și concentrare, astfel că această formă de artă întărește și mintea. Pe lângă bucuria de a picta și beneficiile constante, persoanele care practică o astfel de activitate în mod regulat își protejează funcțiile creierului pentru viitor deoarece au șanse mai mici de a dezvolta Alzheimer și demență.

Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

În general, rezultatul final se potrivește rareori cu imaginea pe care pictorii o au inițial în minte. Schimbările de lumină, lipsa de experiență sau limitările paletei folosite înseamnă că pictura nu prinde întotdeauna viață așa cum era de așteptat. Cu toate că acest lucru poate părea frustrant și dezamăgitor, de fapt persoanele care experimentează asemenea stări învață să se adapteze, să găsească soluții creative și să vadă că atunci când o ușă se închide, alta se va deschide.

 Pictura nu este doar o activitate deosebit de plăcută, ci și o modalitate excelentă de a gestiona comportamentul, de a procesa sentimentele sau de a reduce stresul și anxietatea. Această artă este incredibil de bună pentru sănătatea mentală și bunăstarea tuturor persoanelor, însă beneficiile psihologice sunt într-adevăr uimitoare pentru persoanele care se confruntă cu tulburări emoționale.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker