Politic

Subvenția pentru partide, influențată de numărul femeilor din Parlament. Care este situația la Buzău

La începutul acestei luni, Senatul a aprobat o lege care prevede ca subvenția acordată partidelor să fie influențată și de către numărul de femei alese în Parlament. În actualul legislativ, Partidul Social Democrat are cele mai multe femei, în timp ce Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se află la polul opus. Procentul total al femeilor parlamentar este în scădere față de legislatura trecută.

Subvenţia de la bugetul de stat se acordă și în funcție de „numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat” şi de „numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale”, se arată în proiectul de Lege care a trecut de Senat și care urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaților. Chiar și așa, reprezentarea femeilor din Parlament rămâne în continuare mică și se află în scădere față de 2016. În prezent, cele mai multe femei au fost promovate de către PSD, care, din numărul total de parlamentari, are 23,7 la sută sunt femei.

Câte femei au trimis partidele în Parlament

  • PSD – 23.7 la sută (37 din 156 de parlamentari)
  • PNL – 18,8 la sută (22 din 117 parlamentari)
  • USR – 15,9 la sută (11 din 69 de parlamentari)
  • AUR – 12,5 la sută (5 din 40 de parlamentari)
  • UDMR – 10,3 la sută (3 din 29 de parlamentari)

Calculul vizează începutul sesiunii din toamnă, după demisiile în serie de la PNL sau USR. Totodată, grupul minorităților din Parlament nu are niciun reprezentant din rândul femeilor.

Per total, procentul de femei parlamentar este de 17 la sută, în scădere față de 2016, când procentul era de 19 la sută. Și atunci, PSD trimitea în Parlament cele mai multe femei (23 la sută), fiind urmat de USR (18 la sută) și PNL (17 la sută). Înainte de asta, procentul femeilor care au deținut un mandat de parlamentar în legislatura 2011-2016 a fost 11,5 la sută.

În ceea ce privește județul Buzău, în această legislatură, doar social-democrații au trimis în Parlament o femeie, senatorul Liliana Sbîrnea. În legislatura 2016-2020, județul Buzău a fost reprezentat în Legislativ de două femei, ambele social-democrate, senatorul Liliana Sbîrnea și deputatul Ionela Dobrică.

Și Guvernul Ciucă se află în topul rușinii, cu o singură femeie în poziție de ministru, Gabriela Firea, marcând singurul executiv din întreaga Uniunea Europeană, alături de Ungaria, unde femeile au o reprezentativitate infimă.

Codași în Europa

Conform unei analize realizate de Ziare.com, țara noastră și Ungaria sunt singurele state din UE care au în componența guvernelor sale doar câte o femeie. La polul opus se regăsește Spania, care are un guvern format din 23 de persoane și în care se regăsesc 14 femei. În medie, guvernele din Uniunea Europeană sunt formate din 19 persoane iar în componența lor există cel puțin șase femei.

Bulgaria, care are cu un singur minister mai puțin decât România, are în componența executivului cinci femei, în domenii importante precum justiție, sănătate, economie sau afaceri externe. Aceleași date mai arată că dintre cele 27 de state membre, șase au premier o femeie.

Conform unui studiu european realizat în 2021, România se află la coada clasamentului în ceea ce privește egalitatea de gen în Uniunea Europeană, situându-se pe locul 25, în fața Ungariei și Greciei. Pe primele poziții se regăsesc Suedia și Danemarca.

Inechitatea dintre femei și bărbați, o constanță

România are o constanță în timp a inechității dintre femei și bărbați. Un studiu european din 2015, realizat pe baza Indexului Egalității de Gen, un instrument compozit dezvoltat de Uniunea Europeană, arăta că stăm cel mai rău, în privința egalității șanselor, din cele 8 țări luate drept exemplu. Cu o excepție. La indicatorul „muncă”, România depășea Polonia și Italia și era destul de aproape de țări precum Franța și Irlanda, cam la 10  la sută sub acestea.

Conform unui alt studiu, The Global Gender Gap 2021, raport al Forumului Economic Mondial, România se află pe locul 129 din 156 de state la reprezentarea politică a femeilor. Prin comparație cu țările din Europa de Est și Asia Centrală, țara noastră a regresat cel mai mult în ultimii 15 ani la acest capitol.

Ce spune legea

Legea 202 privind egalitatea de șanse între bărbați și femei arată la art. 21:

(1) Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile  economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale  şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii,  promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a  femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi la nominalizarea membrilor şi/sau participanţilor în orice consiliu, grup de experţi şi alte structuri lucrative manageriale şi/sau de consultanţă.

Încălcarea prevederilor legii 202 atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravențională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate. Amenzile contravenționale sunt de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker