Politic

Ce au câştigat şi ce au pierdut la Buzău partidele fruntaşe ale prezidenţialelor de duminică

Partidul Social Demo­crat a câştigat, în judeţul Buzău, primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, devansându-l cu aproape ci­nci procente pe preşedintele Klaus Iohannis, susţinut de Partidul Naţional Liberal. Candidatul Alianţei “Un Om” (PRO România + ALDE), Mircea Diaconu, s-a clasat al treilea, urmat de Dan Barna (Ailanţa USR-PLUS) şi de Theodor Paleologu (Partidul Mişcarea Populară).

În judeţul Buzău rezultatele sunt următoarele:

  1. Viorica Dăncilă: 34,56%;
  2. Klaus Iohannis: 29,69%;
  3. Mircea Diaconu: 13,42%;
  4. Dan Barna: 9,78%;
  5. Theodor Paleologu: 4,2%.

Iohannis a câştigat în municipiul Buzău

  1. Klaus Iohannis: 29,66%;
  2. Viorica Dăncilă: 25,20%;
  3. Mircea Diaconu: 14,72%;
  4. Dan Barna: 14,57%;
  5. Theodor Paleologu : 6,31%.

La Râmnicu Sărat, ­Dia­conu l-a surclasat pe Iohannis

  1. Viorica Dăncilă: 33,86%;
  2. Mircea Diaconu: 23,15%;
  3. Klaus Iohannis: 22,88%;
  4. Dan Barna: 8,36%;
  5. Ramona Bruynseels: 3,88.

PSD Buzău cere resetarea partidului la vârf

Partidul Social Dem­ocrat câştigă, din nou, alegerile în judeţul Buzău, cu un scor ceva mai bun decât la europarlamentarele din primăvara acestui an, respectiv 34,56%, faţă de 33,46% pe 26 mai, situându-se pe locul al şaptelea printre organizaţiile judeţene ale PSD. Un scor care i-a îndreptăţit pe social-democraţii buzoieni să pună în discuţie, începând de duminică seara, imediat după aflarea estimărilor de la ieşirea la urne, ,,resetarea partidului cel puţin la nivel de Centru”, după cum a cerut primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, liderul organizaţiei municipale a Partidului Social Demo­crat.

Succesul PSD Buzău s-a datorat, fără doar şi poate, modului în care a fost condusă campania electorală, care s-a axat pe pe rea­lizările administraţiei publice locale şi judeţene, pe sprijinul de care a beneficiat judeţul din partea guvernului – mai ales în perioadele în care liderul judeţean social-democrat Marcel Ciolacu a fost vicepremier, respectiv preşedinte al Camerei De­putaţilor -, mai precis pe partid, numele candidatului, Viorica Dăncilă, fiind rostit, inclusiv la întâlnirile cu presa, cât mai rar cu putinţă.

Pe de altă parte, scorul mai slab înregistrat de social-democraţi la nivelul municipiului Buzău se datorează faptului că absolut toate celelalte formaţiuni politice reprezentate în judeţ, cu excepţia Mişcării Populare, îşi fac în permanenţă campanie electorală negând realizările primarului Constantin Toma, de la ,,înălţimea” celor sub 15 procente obţinute la alegerile de duminică.

De altfel, Toma a fost şi cel mai direct, duminică seară, în a cere schimbări la vârful Partidului Social Democrat: „După un asemenea rezultat, şi cred că va urma, ar trebui să se întâmple automat o resetare a partidului, cel puţin la nivel de Centru, pentru că este inaccep­tabil ca în trei ani de zile să îţi dărâmi trei guverne şi să mai ai şi pretenţia să câştigi algerile prezidenţiale (…) Oricum, mesajul meu, de aici de la Buzău, este să se întâmple multe lucruri bune la Centru, pentru că nu se mai poate continua în acest fel”.

Ceva mai împăciuitor a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu: „Referitor la resetarea partidului, eu cred că trebuie să aşteptăm în linişte turul al doilea, pentru că acest meci nu s-a terminat încă; după turul al doilea, eu sunt ferm convins că cei care trebuie să se ocupe – mă refer aici la parlamentari, aleşi locali, şi alţi membri ai Partidului Social Democrat -, vor lua soluţia cea mai bună, atât pentru partid, cât şi pentru România. Sunt convins că toată lumea se va uita în oglindă şi îşi va analiza activitatea; suntem şi noi oameni, nu am făcut numai lucruri bune, cu siguranţă am făcut şi greşeli, dar punând în balanţă, lucrurile bune sunt mai multe decât cele mai puţin bune. Am avut o problemă de ­ima­gine, probabil că tocmai de aceea am ajuns la acest scor, de 20 la sută să spunem, una peste alta”.

La rândul său, deputatul Sorin Lazăr a susţinut că „doar organizaţiile ­pu­ternice pot face politica mare în Partidul Social Democrat”: „Poate după aceste alegeri vom avea ceea ce nu am avut după europarlamentare: o analiză corectă, pentru a putea să ne resetăm şi să vedem direcţia pe care o avem de urmat în viitor (…) Mi-aş dori din tot sufletul ca la nivel central să se înţeleagă că doar organizaţiile pu­ternice pot face politica mare în Partidul Social Democrat, de regulă câştigătorii trebuie să aibă un credit acordat de toţi membrii Partidului Social Democrat. Este un lucru firesc pentru toată lumea, suntem pe criterii de performanţă, şi un partid trebuie condus ca o corporaţie mare. Aşteptăm rezultatele la nivel de ţară, analizele, şi să vedem ce vom face în turul al doilea”.

Şi deputatul Ionela Dobrică, preşedintele organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat, a vorbit despre „resetarea” PSD: „Colegii mei au vorbit despre resetare şi despre reorganizarea partidului. Aşa că îi îndemn pe toţi buzoienii care vor să se implice şi să schimbe ceea ce nu le place în politica din zilele noastre să vină alături de noi şi să se implice pentru a face această schimbare”.

Ciolacu, despre rezultatul alegerilor: ,,Aroganţa şi închipuirile mesianice vor fi întotdeauna taxate”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a scris, luni, pe Facebook, că, prin prezenţa Vioricăi Dăncilă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, PSD şi-a atins primul obiectiv de etapă. El susţine că la aceste alegeri unele partide „au tratat cu aroganţă şi superioritate anumite categorii de români”: „PSD şi-a atins primul obiectiv de etapă. Viorica Dăncilă este în turul doi, aşa cum a fost mereu candidatul nostru în alegerile prezidenţiale. Sunt rezultate care ne dau speranţa că putem să începem să construim. Felicit organizaţiile care au performat şi au făcut treabă foarte bună. Un gând special se îndreaptă către colegii mei din Buzău care au câştigat alegerile în judeţ. Le mulţumesc pentru toată munca pe care au depus-o în această campanie! De acum, ne aşteaptă două săptămâni inten­se în care trebuie să rămânem concentraţi şi determinaţi să facem un rezultat mare! PS: Sper ca aceste alegeri să aducă cu picioarele pe pământ şi partidele care au tratat cu aroganţă şi superioritate anumite categorii de români. Aroganţa, fanatismul şi închipuirile mesianice vor fi întotdeauna taxate de oameni!”, a scris, pe Facebook, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

PNL Buzău, cel mai slab scor din ţară

Duminică seară, liberalii buzoieni au savurat, preţ de câteva minute, gustul victoriei preşedintelui Klaus Iohannis în primul tur al alegerilor prezidenţiale, fără însă a-şi ascunde îngrijorarea faţă de scorul obţinut la Buzău.

Deputatul Cristinel Romanescu, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţonal Liberal, spunea că de luni PNL Buzău reîncepe campania electorală: „Am primit rezultatul cu bucurie, normal, de aceea am muncit şi în pre-campanie şi în campania electorală. Ne bucurăm că preşedintele Klaus Iohannis este, practic, câştigător detaşat; vom vedea rezultatul final abia, probabil, luni dimineaţă; deja noi am început numărătoarea paralelă. Ca şi la sport, deocamdată am câştigat o primă bătălie, aşteptăm turul al doilea şi de luni, probabil, începem campania electorală, de fapt o continuăm, pentru ca în turul al doilea să avem un rezultat la fel de bun ca acum”.

Paradoxul rezultatului obţinut duminică de liberalii buzoieni este acela că, deşi a înregistrat o creştere semnificativă faţă de alegerile europarlamentare (29,66% faţă de 21,92% pe 26 mai), organizaţia judeţeană este ultima din ţară.

Mircea Diaconu, locul doi pe ţară la Buzău

Mircea Diaconu, independentul susţinut de Alianţa ,,Un Om”, formată din PRO România şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, ocupă locul al treilea în judeţul Buzău, cu un procent de 13,42 la sută, al doilea scor pe ţară după Argeş, judeţul natal al actorului, fost ministru al Culturii ca membru PNL şi fost europarlamentar independent, unde acesta a fost cotat cu 14,03 la sută. Bineînţeles că este greu, dacă nu imposibil, de cuantificat în ce măsură fiecare partid component al alianţei şi-a adus contribuţia la acest scor, însă se poate observa că scorul lui Diaconu (13,42%) este mai mic decât suma scorurilor obţinute de cele două formaţiuni la alegerile europarlamentare (10,97% PRO România şi 6,70% ALDE).

Cu toate acestea, Felix Rache, vicepreşedinte PRO România şi coordonatorul organizaţiei judeţene a acestei formaţiuni politice, a emis o declaraţie în care se arată mult mai preocupat de ceea ce el numeşte ,,eşecul PSD” şi  mulţu­meşte buzoienilor pentru încrederea în Mircea Diaconu: ,,Alegerile prezidenţiale au demonstrat că românii au taxat PSD pentru greşelile guvernării Dăncilă, nu numai cele de exprimare. Scorul electoral al PSD în Buzău este cel mai mic obţinut vreodată de PSD în judeţ la alegerile prezidenţiale. Klaus Iohannis a câştigat alegerile în municipiul Buzău. Din nou, după alegerile europarlamentare, PSD pierde reşedinţa de judeţ. Nu cred că e sărbătoare la PSD, din contră. Primul scor pe ţară a fost din nou o iluzie pentru PSD Buzău“, a mai declarat Felix Rache.

Barna, eşec de sub 10%

Candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, Dan Barna, este al patrulea în ierarhia rezultatelor înregistrate duminică la vot în judeţul Buzău. El a obţinut 9,7 procente, faţă de 14,40 la sută la alegerile europarlamentare, când Alianţa USR-PLUS s-a aflat pe locul al treilea şi a câştigat chiar la nivelul municipiului Buzău.

Printre explicaţiile posibile pentru eşecul de la Buzău sunt – pe lângă faptul că niciunul dintre partidele componente ale Alianţei USR-PLUS nu are o doctrină şi un program politic, ci se bazează pe cri­tica oricăror mişcări ale adversarilor politici, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie – pot fi cele legate de frământările din inte­riorul organizaţiei judeţene USR (care, din 26 mai, se află la al treilea preşedinte), lipsa resursei umane, autosuficienţa dobândită în urma rezultatului de la europarlamentare şi, bineînţeles, plierea, până la identificare, a agendei publice a reprezentanţilor Uniunii Salvaţi România peste cea a deputatului Adrian Mocanu şi a grupului din jurul acestuia. De cealaltă parte, nici reprezentanţii PLUS nu au excelat în această campanie electorală, cele mai vizibile subiecte abordate de preşedintele Mihai Moraru pe reţelele de socializare fiind polemici pe teme care aruncau discuţiile în tărâmul simpozioanelor pe teme agricole şi economice, fără legătură cu doctrina (inexistentă, după cum spuneam) a partidelor componente ale alianţei.

2 Comentarii

  1. PSD-istii facusera conferinta de presa si ne anuntau ca vor obtine 40% la judet, cum naiba acum zic ca e o victorie??? Chiar ne cred.prosti? Ziarul Opinia a avut o stire ampla cu tot staful de campanie….

  2. PSD ARE TOTI PRIMARI DIN JUDET+PRIMARUL MUNICIPIULUI,n_o sa scada niciodata sub 30% poate ca
    d-aia avem nevoie de alegerea in doua tururi

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker