Economic

Câți fermieri buzoieni vor primi despăgubiri pentru secetă în acest an

Guvernul a aprobat, la finalul săptămânii trecute, o ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Astfel sunt compensate parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021.

Resursele financiare necesare implementării schemei sunt de 365,6 milioane lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR a informaţiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi, a reieşit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectaţi de seceta pedologică şi circa 250.000 ha de culturi înfiinţate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30 la sută şi sută la sută pe areale agricole importante la nivel naţional.

Care este situația la Buzău

Buzăul se numără printre județele care au fost puternic lovite de secetă în acest an. Peste 2.000 de fermieri se află în această situație, potrivit informațiilor transmise de directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Buzău, Cosmin Florea. În jur de 45.000 de hectare au fost afectate de lipsa precipitațiilor în acest an, mai transmite acesta.

Potrivit Ordonanței de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică, grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de sută la sută care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

La Buzău nu sunt mulți fermieri care se află în această situație. „Sunt 2.200 de procese verbale, 2.300, fiecare cu procentele lui, dar cu sută la sută nu prea sunt”, a declarat pentru OPINIA, Cosmin Florea.

Cum se calculează despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40 la sută din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40 la sută din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de sută la sută care este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30 la sută până la sută la sută, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la faţa locului şi am reuşit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult aşteptat de fermierii afectaţi de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să îşi acopere o parte din cheltuieli şi îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea.

Pentru evaluarea pagubelor provocate s-a solicitat Administrației Naționale de Meteorologie, precum și Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” realizarea de analize a influenței indicilor climatici asupra evoluției culturilor în condițiile secetei pedologice manifestată pe areale agricole extinse în anul 2022.

Au fost operaționalizate prevederile Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare