Actualitate

Câți copii aflați în grija DGASPC Buzău au fost adoptați în ultimii doi ani

Anul acesta, Direcția Ge­ne­rală pentru Protecția Copilului Buzău a intensificat eforturile ca toți copiii abandonați să ajungă cât mai repede  într-o familie, știut fiind faptul că odată cu înaintarea în vârstă șansele de a fi adoptați sunt mai mici. Anul acesta, DGASPC Buzău a dat undă verde pentru zece adopții.

În cazul în care, din diverse motive, un copil nu poate fi îngrijit de părinții sau de rudele sale biologice, atunci adopția poate fi o soluție pentru acesta, pentru care îi oferă mediul stabil de care are nevoie în dezvoltarea sa. Pentru a putea fi adoptat, un copil trebuie să intre în evidența autorităților, și,  abia după ce va deveni adoptabil, statul îi caută o familie. Adopția reprezintă procedura prin care un adult preia, în mod legal, custodia pentru un copil, precum și drepturile și responsabilitățile părinților biologici ai copilului.

Nu este un lucru simplu să găsești familia potrivită pentru fiecare copil în parte, pentru că un copil nu este un obiect, chiar dacă o rudă apropiată sau mai îndepărtată nu a mai dat pe la el de ani de zile,  chiar dacă copilul nu a fost vizitat în centru de niciuna dintre rudele lui. În spatele cifrelor seci se ascund dramele unor copii care așteaptă mai mult decât orice pe lume o familie care să-i iubească și să-i îngrijească. Puțini au însă norocul acesta, mai ales dacă ajung în categoria celor ”greu adoptabili.”

„De la începutul anului au fost eliberate 25 de atestate  pentru persoane și familii adoptatoare. Au fost inițiate acțiuni de deschidere a procedurii adopției interne pentru 57 de copii, șapte copii au fost încredințați în vederea adopției și au fost încuviințate zece adopții”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău Roxana Kovacs.

Comparativ cu anul trecut, DGSAPC a încuviințat mai multe deschideri de adopție. Astfel,  în 2019, au fost eliberate 30 de deschideri de adopție. Purtătorul de cuvânt al instituției, Roxana Kovacs, spune că „pe tot anul 2019, au fost eliberate 50 de atestate, 30 de deschideri de adopție, mult mai puține decât în anul 2020, 14 încredințări în vederea adopției și 23 de încuviințări în vederea adopției”.

Cine ne spune care sunt copiii adoptabili

Nu orice familie poate adopta un copil. Cele care doresc să facă acest lucru, pot afla informații  de la biroul adopției și post adopției.

„Persoanele ori familiile adoptatoare au posibilitatea accesării profilului public, pe baza unei programări care se face la nivelul biroului adopției și post adopției, și care  deține informații despre  acei copii pentru care într-o perioadă de nouă luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite sau chiar dacă aceasta a fost identificată nu s-au putut urma pașii care să ducă la fina­li­tatea adopției”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.

Statisticile indică faptul că cei mai ușor adoptabili sunt copiii cu vârsta cuprinsă între  3 și 6 ani, și apoi de cei cu vârsta între 0 și 2 ani. Anul trecut, din  Registrul Național pentru Adopții reiese faptul că, la nivel național, au fost adoptați 521 cu vârsta între 3 și șase ani și peste 400 cu vârsta cuprinsă până în 2 ani. Doar zece copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani au fost adoptați  anul trecut de români. De altfel, numărul copiilor adoptați este cu mult mai mic în comparație cu cel al copiilor abandonați. Același re­gistru indică faptul că în 2019 au fost adoptați la nivel național doar 1.264 copii. Din fericire, între aceștia se regăsesc 248 copii de pe profilul copilului greu adoptabil. La aceștia se mai adaugă 22 de copii care reprezintă adopții făcute d efamilii din afara granițelor țării. Asta în condițiile în care, numărul copiilor adoptabili la 31 decembrie 2019, aflați în plasament la asistent maternal profesionist era de 2.747, altă familie/ persoană era de 156, 11 la rudă până la gr.IV, 5 la tutore. Cei mai mulți, 355, se aflau la servicii de tip rezidențial.

Proiect pentru ajutorarea a 70 de tineri din sistemul de protecție

70 de copii din cadrul DGASPC vor beneficia de sprijin în baza unui proiect cu atragere de fonduri europene.

„Ne pregătim să semnăm un proiect cu finanțare europeană care face referire la dezvoltarea unor servicii pentru tinerii care se pregătesc să părăsească sistemul sau care au părăsit sistemul în ultimii ani și care încă au nevoie de suport”, spune pentru TV Buzău directorul general al instituției, Loredana Dorobanțu.

Potrivit proiectului, tinerii cu vârsta de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecție socială vor fi ajutați financiar să-și continue studiile, să-și găsească mai ușor un loc de muncă sau să aibă acces la servicii medicale.

Proiectul se referă concret  la asigurarea unor costuri pentru chirie și pentru între­ținere, în cazil tinerilor care au părăsit în ultimii ani sistemul, sau de facilitare a accesului lor la locuri de muncă, la servicii medicale, servicii de orientare vocațională, pentru  alte cursuri, sau alte pregătiri.

Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău  are 10 studenți în acest an

De altfel, în prezent, unii dintre copiii de care se ocupă DGASP urmează studii universitare, de masterat sau doctorat.

Astfel, DGASPC Buzău susține tinerii aflați în sistemul de protecție care urmează o formă superioară de învățământ. „În total vorbim despre 29 de tineri. Dintre aceștia, un tânăr este doctorant la Geologie și Geofizică București, patru masteranzi la Facultatea de litere și Facultatea de limbi străine  și Administrație Publică. Ceilalți sunt studenți la Facultatea de Automatică, Inginerie medicală, Limbi străine, ATF”, mai spune purtătorul de cuv3nt al DGASPC Buzău, Roxana Kovacs. Zece dintre cei 29 copii care urmează studii universitare și postuniversitare au fost admiși la facultate în acest an.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker