Educație

Câți bani vor cheltui părinții pe măștile medicale pentru copii după ce autoritățile le-au interzis pe cele textile

Autoritățile au anunțat că elevii vor fi nevoiți să poarte în continuare măști la școală, la fel ca anul trecut, cu precizarea ca acestea să nu mai fie textile, ci medicale.

Măștile textile au fost interzise de către autorități, iar cele medicale implică, bine­înțeles, costuri mai mari. De asemenea, măștile textile pot fi reutilizate dacă acestea sunt spălate la temperaturi ridicate, în timp ce măștile medicale sunt de unică folosință, iar medicii recomandă chiar schimbarea lor la câteva ore, deoarece se umezesc de la respirație și creează un loc în care bacteriile se pot înmulți.

Sorin Cîmpeanu, minis­trul Educației, a declarat inițial că autoritățile vor face tot posibilul ca în fiecare școală să existe un stoc cu măști de protecție pentru elevi. ,,Suntem asigurați de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea probleme din perspectiva numărului de măști disponibile. Se discută acum diferențierea între măști medicale pentru adulți și măști medicale pentru copii, e vorba de dimensiuni. (…) Printr-un efort cumulat, autorități centrale și autorități locale, efort cumulat peste care s-a suprapus și mediul socio-economic, Ministerul Educației a încheiat mai multe contracte de donație și sponsorizare prin care au ajuns în județe sute de mii de măști. Sunt convins că din aceste trei surse împreună nu va fi o problemă existența măștii de protecție în școli”, este mesajul pe care l-a transmis Sorin Cîmpeanu sâmbătă, 28 august.

Cu toate acestea, Ioana Mihailă, ministrul Sănătății, a declarat, după două zile de la declarația lui Cîmpeanu, că nu știe dacă până la începerea anului școlar măștile de protecție vor ajunge la toți elevii, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri aceste măști să fie disponibile. Mai mult decât atât, într-o emisiune la Radio România Actualități, secretarul de stat din Minis­terul Educației, Radu Szekely, a declarat că o decizie se va lua în cursul zilei de marți și că este în discuție inclusiv pentru liceu și gimnaziu permisiunea de a purta și măști textile.

„Există propunerea, bazată pe dovezi științifice, că aceste măști sanitare, măști medicale sunt mai eficiente în a proteja pur­tătorii, de virus, pentru că au altă structură. Măștile textile se pare că protejează și ele, dar folosite în mod repetat, spălate și refolosite, protejează mai puțin. Acum, există multiple motive pentru care eu aș putea spune că copiii ar trebui să poarte măști textile, mai degrabă decât măști medicale. Pentru că sunt mai tentați să poarte o mască cu desene sau personaje, care e personalizată, e masca fiecăruia și e mai greu să se încurce între ei. Vom vedea dacă mer­gem pe măști medicale pentru toți elevii de gimnaziu și liceu sau rămâne în continuare și posibilitatea folosirii măș­tilor textile”.

În cazul în care elevii nu vor avea măștile asigurate de către autorități, părinții vor fi cei care vor suporta cheltuielile. Dacă ar fi să ne raportăm la numărul de ore pe care copiii îl petrec la școală, elevii din învățământul primar vor avea nevoie de o singură mască, având în vedere că stau doar patru ore la școală, iar cei din învă­țământul gimnazial și liceal de două măști pe zi, strict pentru orele de curs.

Prețurile măștilor variază în funcție de numărul acestora dintr-un set, numărul straturilor etc. Cu toate acestea, prețurile se situează între 10 și 40 de lei. Prețul mediu al unei cutii cu 50 de măști chirurgicale este de 20 de lei. Având în vedere că anul școlar are 34 de săptămâni, elevii se duc la școală aproximativ 170 de zile.

Astfel, un copil înscris în ciclul primar ar avea nevoie de aproximativ 3,5 cutii doar pentru zilele lucrătoare, pentru cele circa patru ore de cursuri pe zi. Adică aproximativ 70 de lei, presupunând că părinții optează pentru măști medicale la un preț mediu. Totuși, ținând cont că este vorba despre copii atât de mici, este posibil să aibă nevoie de măști destinate special pentru ei, ca să nu le fie mari, iar acest tip de măști costă, de regulă, dublu, adică suma s-ar ridica la 140 de lei.

Un elev din ciclul gimnazial sau liceal are nevoie de două măști pe zi doar la orele de curs, iar acest lucru înseamnă că părinții vor scoate din buzunar 140 lei.

Chiar dacă această sumă nu pare a fi una mare pentru familiile care au venituri medii sau mari, reamintim că peste un milion de copii din Ro­mânia locuiesc în sărăcie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker