Politic

Romașcanu spune că vrea să fumeze pipa păcii alături de Toma și Neagu

Senatorul Lucian Ro­mașcanu, liderul grupului social-democrat din camera superioară a Parlamentului, este noul președinte, cu caracter interimar, al PSD Buzău, a decis Consiliul Politic Național al acestei formațiuni politice. Acesta va ocupa funcția pe care a fost ales deputatul Marcel Ciolacu, lider na­țional al PSD, până la organizarea de alegeri interne în organizația social-democrată buzoiană.

Într-o intervenție la Focus TV, Romașcanu a vorbit despre împrejurările numirii sale la vârful organizației județene a PSD Buzău: ,,Este o numire interimară, consider că o funcție trebuie s-o câștigi. În momentul de față, pentru că Marcel Ciolacu e foarte ocupat cu conducerea partidului la nivel național, se simțea nevoia unui om care să se ocupe direct de organizație, și a considerat, împreună cu cei din Buzău, că aș putea onora această sarcină. E o șansă pe care Marcel Ciolacu mi-a dat-o, și cred că am și avut succes și am fost și foarte norocos, pentru că am fost și ministru (al Culturii, n.r.), și președintele Comisiei (de cultură și media a Senatului, n.r.), președinte de delegație a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, acum sunt liderul grupului senatorial PSD, sunt poziții onorante și mi-ar plăcea să continui în direcția asta”, a spus Romașcanu, care a ținut să precizeze faptul că ,,nu s-a discutat de o candidatură a mea la Consiliul Județean și așa mai departe”.

Se vede că Romașcanu a ținut să facă din start această precizare și pentru că venirea sa în fruntea PSD Buzău ar putea crea oarecari tensiuni printre social-democrații buzoieni, în special printre susți­nătorii președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu. Spunem acest lucru pentru că este de notorietate conflictul dintre Neagu și primarul Constantin Toma, cel care conduce și cea mai puternică organizație social-democrată din județ, respectiv organizația municipală Buzău. În contextul acestui conflict, înaintea alegerilor locale din toamna anului trecut, Toma a spus, cu subiect și predicat, pe parcursul unei reuniuni on-line a conducerii social-democrate, că nu susține o nouă candidatură a lui Petre Emanoil Neagu la pre­ședinția Consiliului Jude­țean; mai mult, primarul municipiului Buzău a venit și cu o contrapropunere: senatorul Lucian Romaș­canu. Ruptura dintre Toma și Romașcanu, pe de o parte, și Neagu, de cealaltă, a devenit evidentă și în spațiul public, atât timp cât acesta din urmă nu a fost prezent la nicio conferință de presă organizată de PSD Buzău în acest an .

Totuși, noul președinte al organizației județene a Partidului Social Democrat, senatorul Lucian Ro­mașcanu, a transmis către PSD Buzău, pe parcursul aceleiași intervenții la Focus TV, un mesaj de unitate: „Petre Emanoil Nea­gu și Constantin Toma sunt două personalități puternice și vă spun, din afara acestui conflict, deși nu cred până la urmă că e un conflict, e bine pentru Bu­zău. Această competiție internă a dus la progres și pentru municipiu, și pentru județ. O să stăm la masă, să vedem ce se poate face, dar important este ca ceea ce au dumnealor de făcut, din pozițiile pe care le ocupă, să se întâmple. Nu intră nimeni în politică pe baza declarațiilor de dra­goste, intră să fie eficienți, să-și facă treaba, și dovadă faptul că lucrurile merg bine în ambele părți. Avem foarte multe lucruri de construit împreună”, a spus Romașcanu.

De asemenea, el spune că nu ia în calcul vreo măsură împotriva președintelui Consiliului Județean, care, nu mai departe de joia trecută, a ieșit în spațiul public cu declarații belicoase împotriva colegilor săi de partid pe care îi consideră adversari. Declarații care trebuie văzute, de luni încolo, în contextul real: acela că unul dintre cei doi colegi de partid pe care îi consideră adversari i-a devenit șef. Și că măsura structurii de conducere naționale, aceea de a da pe organizația pe mâna unuia dintre ei, îi poate micșora influența în partid.

 ,,Nu este o poziție câștigată în baza unui program politic care include o acțiune sau alta în ceea ce îl privește pe domnul Neagu. Sunt interimar, lucrurile trebuie făcute să funcționeze cu resursele pe care le avem și nu am nici cea mai mică intenție de a intra într-un conflict cu cineva. Pe domnul Neagu îl știu de atâția ani, pe domnul Toma la fel. N-am avut niciun conflict, niciodată. Eu am o formație de om care a lucrat în privat și tipul ăsta de mentalitate nu poate fi schimbat în cinci ani. Eu vreau să fac performanță cu echipa pe care o am, întotdeauna am lucrat cu echipele pe care le-am condus, și sunt convins că vom găsi soluții. în politică trebuie să te uiți cine e beneficiarul final, respectiv omul”, a mai spus lide­rul interimar al PSD Buzău, Lucian Romașcanu, la Focus TV.

Articole similare