Economic

Câți bani va primi Buzăul în această iarnă pentru încălzire

16 orașe vor primi de urgență bani în acest an pentru sistemul de încălzire. Primăriile au acces la 250 milioane de lei pentru a acoperi până la jumătate din costurile cu încălzirea pe cărbune, păcură sau biomasă. Banii primiți nu vor acoperi toate lunile de iarnă, așa că primarii vor fi nevoiți să facă alte solicitări. Și Capitala a solicitat sprijin în acest sens, dar a fost refuzată, în condițiile în care datoria acumulată de Termoenergetica este uriașă, iar bucureștenii stau în frig în case.

Printre cele 16 orașe din țară care vor primi de la guvern o sumă totală de 250 de milioane de lei pentru a acoperi jumătate din costurile încălzirii se numără și Buzăul. În țară, diferențele de preț pentru gigacalorie diferă mult. La Suceava, gigacaloria este 240 de lei, la București, 350 de lei, în vreme ce la Constanța și Buzău costă 450 de lei. Dacă în Iași sunt 23.000 de apartamente branșate la sistemul centralizat și pentru acoperirea costurilor ar fi nevoie de cel puțin 440 milioane lei, la Buzău numărul apartamentelor a scăzut considerabil, ajungând la 4.000.

Căldura lipsește în multe zone din Capitală

Și Bucureștiul a cerut bani de la Guvern, fără succes însă. Primăria Generală trebuie acum să se împrumute pentru a asigura banii pentru căldură și apă caldă. 600 de milioane de lei a cerut Primăria Capitalei de la Guvern, pentru a plăti datoriile acumulate de Termoenergetica. Din cauza problemelor de rețea și a reparațiilor dese, mii de bucureșteni stau fără apă caldă și căldură chiar și săptămâni în șir.

„Banii de la buget să-i dăm pentru o autoritate locală, care putea până în acest moment să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare