Politic

Compromis în coaliție. Cu cât cresc pensiile și cine beneficiază de ajutoare

Liderii PSD, PNL și UDMR au ajuns la un compromis, luni, pe tema majorării pensiilor, care ar urma să crească cu 12,5 la sută de la 1 ianuarie 2023, convenind și acordarea de ajutoare pentru pensionarii cu pensie de până la 3.000 de lei, în perioada iernii.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au reunit luni la guvern într-o ședință a Coaliției pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile pentru perioada iernii. Liberalii au susținut o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15 la sută, cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă, PSD a insistat pe o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor.

Într-un final, liderii coaliției au convenit o majorare a tutror pensiilor cu 12,5 procente, impactul bugetar fiind 17,5 miliarde lei. De asemenea, s-a convenit acordarea de ajutoare sociale pensionarilor cu pensii de până la 3.000 de lei. Astfel, persoanele cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului în două tranșe, în lunile ianuarie și iulie:

  • persoanele cu pensii de 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei;
  • persoanele care au pensii până în 2.500 de lei – 800 de lei;
  • persoanele cu pensii peste 2.500 – 3000 de lei – 600 de lei.

De asemenea, s-a decis și o creştere cu 30 la sută a indemnizaţiei veteranilor de război şi pentru văduvele de război și acordarea unei indemnizații în plus pentru persoanele cu handicap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare