sâmbătă, 16 ianuarie 2021

Câţi bani cer Guvernului autorităţile buzoiene pentru refacerea infrastructurii afectată de viiturile de la începutul lunii decembrie

A plouat zile în şir, în luna decembrie, în judeţul Buzău, iar viiturile au făcut prăpăd în mai multe localităţi din zona de deal şi de munte. Mai multe drumuri comunale şi săteşti au fost rupte de viituri, poduri de tuburi şi podeţe au fost luate de ape. Cele mai mari stricăciuni au fost în comuna Lopătari, unde o viitură pe pârâul Slănic a rupt două treceri pe tuburi şi o punte pietonală. De asemenea, Drumul Comunal 59 a fost afectat de viituri pe o lungime de 2 km, pentru refacere şi consolidare fiind necesare 3,9 milioane lei.

În total, la 5,62 milioane lei au fost evaluate pagubele doar din prima jumătate a lunii decembrie a anului trecut produse de ploi şi viituri în comuna Lopătari. Necesarul de fonduri pentru refacerea infrastructurii afectată de ­inundaţii a fost aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar solicitarea a fost transmisă  Guvernului. În perioada următoare va fi finalizată evaluarea pagubelor produse de viituri şi în ultima săptămână a lunii decembrie.

După ploile de la începutul lunii decembrie, de Crăciun sute de localnici din nordul judeţului Buzău au fost izolaţi din cauza unei viituri pe pârâul Slănic. Nici ambulanţele nu au mai putut să ajungă în zonă.

În satele Săreni şi Vârteju ale comunei Lopătari se putea ajunge cu maşina peste un pod din tuburi din care nu a mai rămas nimic. Nici podeţul pietonal, aflat la câţiva metri distanţă, nu a scăpat de viitura de pe răul Slănic.

Tot pe malul drept al râului, în amonte, este satul Chirani. Și podul din tuburi care le asigura sătenilor de acolo accesul către centrul comunei a fost distrus de apele învolburate. A fost pentru a două oară, în mai puţin de o lună, când podurile au fost distruse de ape.

De asemenea, infra­structura din comuna ­Pârs­cov a fost serios afectată de ploile din prima parte a lunii decembrie. 2,31 milioane lei au cerut autorităţile judeţului de la Guvern pentru refacerea drumului comunal 90 pe o lungime de 12 kilometri între satele Runcu şi Trestieni.

Stricăciuni au fost şi în comuna Calvini în prima parte a lunii trecute. Drumurile săteşti din trei localităţi au fost măturate de ape, dar şi un drum comunal care traversează satul Frăsinet. De asemenea, podeţul de tuburi peste râul Bâsca Chiojdului, de pe DC 150, a fost distrus de viitură. În total, 532 mii lei ar fi necesari pentru refacerea drumurilor şi podurilor afectate de ape în comuna Calvini.

De asemenea, autorităţile judeţului au mai solicitat fonduri pentru refacerea infrastructurii în comunele Siriu, Beceni – unde de asemenea un podeţ tubular a fost afectat de viitura de pe Slănic, dar şi o punte pietonală de şufe de la Valea Părului -, Chiojdu, Tisău, Vintilă Vodă şi Mânzăleşti. În total, 9.584. 750 lei ar fi necesarul de fonduri pentru refacerea în regim de urgenţă a infrastructurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!