Economic

Câte unități de cazare se construiesc la Buzău

Conform unei analize economedia.ro, 185 de unități de cazare se aflau în pregătire sau în șantier la nivel național, potrivit datelor analizate prin platforma Victa, un instrument lansat de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează piața locală a construcțiilor. Toate ocupă o suprafață de 1,18 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor necesare este estimată la 2,09 miliarde de lei, arată datele publicate pe platforma HotelInvest.ro. Dintre acestea, 138 de proiecte sunt private, 7 publice și 40 cu finanțare public-privată. În luna septembrie, cinci unități de cazare erau în stadiul de proiectare, 102 în autorizare, 27 înainte de execuție, 31 în construcție, 11 în stadiul de amenajare și 9 finalizate.

Pe județe, Constanța are cele mai multe astfel de investiții cu 21 de proiecte, fiind urmată de Tulcea și Cluj cu câte 13, iar Brașov cu 12 proiecte. Prin urmare, cele mai multe proiecte pentru unități de cazare sunt în orașele mari, în care turismul este foarte dezvoltat.

Printre lucrări se numără șantierul pentru un complex sportiv de 2.675 de locuri în Bistrița Năsăud, care va avea și un hotel de 27 de camere. În Constanța se pregătește un aparthotel de 160 de apartamente și servicii (Vogh Olimp), iar în Tulcea se construiește un hotel de mici dimensiuni (23 de camere), cu restaurant și saună, prin reabilitarea și extinderea unei clădiri existente.

Există și județe în care nu a fost identificat niciun proiect pentru extinderea turismului, dar și județe în care este un singur proiect în construcții. Aici putem aminti județele Brăila, Olt, Sălaj sau Vaslui.

La Buzău au fost identificate doar două astfel de proiecte. Turismul buzoian începe încet-încet să atragă cât mai mulți români, iar acest lucru este vizibil în statisticile județului. În perioada ianuarie-august au fost înregistrate 39.751 de sosiri și 78.634 înnoptări, o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în această vară turismul buzoian a înregistrat creșteri considerabile față de anul precedent.

A crescut turismul, a scăzut forța de muncă

Una dintre marile proble­me cu care se confruntă HoReCa este acum criza forței de muncă. Hotelierii din România se bazează acum pe oameni din afara Uniunii Europene, pentru că nu au multe alternative de angajare pe piața internă a muncii.

,,Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau mărește nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari și sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru românii care astăzi lucrează în diaspora și care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajați din străinătate pe care i-am adus și care vin să lucreze în România și cred că acest lucru se poate extinde”, spune Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Articole similare