Economic

Câte fabrici cu profil alimentar are Buzăul

Peste jumătate dintre acestea vizează fabricarea pâinii

Industria alimentară este un sector destul de important în România, este estimat la 60 miliarde lei, iar specialiștii din acest domeniu susțin că în câțiva ani se poate ajunge la o dublare.

În luna noiembrie, Ro­mânia număra 457 de fabrici de procesare a laptelui și a cărnii, cu o capacitate de procesare de la câteva tone la câteva sute de tone pe zi, 1.930 unități de fabricare a pâinii, unde sunt incluse și brutăriile, și 146 de centre de ambalare a ouălor, conform unei analize a zf.ro, pe baza datelor de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În județul Suceava sunt cele mai multe fabrici de carne (19) și de lapte (14). Satu Mare stă cel mai bine la fabricarea pâinii, în unități mari și în simple brutării, cu un număr de 171 de spații înregistrate pentru fabricarea pâinii, urmat de București (126) și Timiș (114). În ceea ce privește ambalarea ouălor, județul Mureș ține prima poziție, cu 15 unități, urmat de județele Maramureș (9), Olt (8) și Brașov (8).

Buzăul se menține în zona de mijloc, având în total 44 de fabrici de pâine, lapte, ouă și carne. Din total, cele mai multe se ocupă cu fabricarea pâinii. Județul Buzău se laudă cu 23 de fabrici de pâine, opt de carne, patru de lapte și trei de ouă. Este adevărat că nu putem compara un județ mic, cum este Buzăul, cu un județ mult mai mare și mai dezvoltat, precum Suceava sau Satu Mare.

La nivel național, doar șase județe numără peste 100 de fabrici unde sunt produse alimente precum pâinea, ouăle, laptele sau carnea. Este vorba despre Satu Mare, Suceava, Maramureș, Alba, Timiș și Dolj. De asemenea, la polul opus se află județe unde sunt mai puțin de 30 de fabrici de preparare a laptelui, cărnii, ouălor sau a pâinii. Este vroba despre Caraș-Severin, Bistrița, Vâlcea, Vrancea, Ialomița, Brăila și Călărași. Restul județelor, printre care și Buzăul, numără între 30 și 99 astfel de fabrici.

,,Eu consider că trebuie dezvoltate piețele locale, pentru că în țările dezvoltate au o pondere importantă producătorii locali, iar, bineînțeles, marile corporații dețin supremația. În alte țări au crescut ambele modele datorită experienței și accesului la finanțare, ceea ce nouă ne lipsește“, spune Cosmin Maglas, CEO și fondator al firmei de consultanță Atra­gem Finanțare. El este specialist în domeniul agroalimentar.

Surprinzător este că, deși în România există destul de multe fabrici care produc carne, în Top 10 este menționat doar un singur producător, primele locuri fiind ocupate de firme care produc băuturi răcoritoare sau alcoolice. Prin urmare, în timp ce țări care au o populație similară cu cea a României, de 19 milioane de locuitori, vorbesc de fabrici alimentare de un miliard de euro, pentru cele mai multe fabrici românești această sumă este încă foarte departe.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker