Actualitate

Cât va costa terenul de sub casele din Cartierul Orizont?

Vești deloc încurajatoare pentru buzoienii cu locuințe în cartierul Orizont care nu au apucat să cumpere terenul de sub clădiri din cauza litigiului în care s-au aflat municipalitatea și dezvoltatorul imobiliar Concas, litigiu care privea exact dreptul de proprietate asupra acestui teren și care a fost soluționat luna trecută, prin hotărâre definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Ploiești. Magistrații prahoveni au dat dreptate reprezentanților municipalității buzoiene, certificând faptul că terenurile respective nu se află în proprietatea municipiului Buzău. Astfel, Primăria nu are cum să vândă respectivele terenuri către proprietarii de locuințe din cartierul Orizont, așa cum a cerut dezvoltatorul imobiliar Concas SA.

Pentru a rezolva într-un mod cât se poate de onorabil problema oamenilor, dar și a dezvoltatorului imobiliar Concas – care, din punct de vedere legal, sunt cumpărători de bună credință -, Consiliul local a adoptat o hotărâre prin care executivul Primăriei a fost împuternicit să ceară Agenției Domeniilor Statului, proprietarul de drept al terenului, să accepte ca suprafețele respective să intre în domeniul privat al municipiului, pentru a putea fi vândute proprietarilor caselor. Dar, după cum anticipam în urmă cu două săptămâni, și aici există o mică problemă, respectiv aceea că transferul terenului de la  ADS către municipalitate și, mai departe de la municipaliate către proprietarii construcțiilor ridicate pe respectivul teren să se facă la un preț deloc modic.

Așa o spune legea, respectiv Codul administrativ care prevede, la art. 363, al. (6) – modificat pe 21 iulie printr-o lege adoptată de Parlament -, prețul la care se va face vânzarea unui bun din domeniul privat al statului: „Cu excepția cazurilor în care prin lege se prevede altfel, prețul minim de vânzare, aprobat prin hotărâre a Guvernului sau prin hotărâre a autorităților deliberative de la nivelul administrației publice locale, după caz, va fi valoarea cea mai mare dintre prețul de piață determinat prin raport de evaluare întocmit de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizați, în condițiile legii, și selectați cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice, și valoarea de inventar a imobilului”.

„Mulțumiri” fostului primar

Și, tot cum afirmam în urmă cu două săptămâni, respectivii proprietari trebuie să „mulțumească” pentru această situație fostului primar Constantin Boșcodeală, autorul ingineriei care a permis construirea în condiții cel puțin ciudate a cartierului Orizont în actuala locație.

Întreaga controversă asupra proprietății terenului pe care a fost construit cartierul Orizont începe în urmă cu 20 de ani, când era emis Ordinul Prefectului care permitea un schimb de terenuri între municipiul Buzău și societatea comercială Seribuz SA. Numai că în anexa ordinului respectiv, în locul terenului în cauză, situat într-o zonă fără potențialul economic al actualei locații a cartierului Orizont, apărea aceeași suprafață, doar că situată în altă parte a municipiului și aflată în proprietatea unei alte instituții, respectiv actuala Stațiune de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură.

Aceasta a fost esența „dosarului Orizont”, în care Boșcodeală a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și a scăpat de a doua condamnare – care l-ar fi trimis direct în pușcărie – doar prin prescrierea faptei. Însă, după cum este binecunoscut, judecătorii au arătat clar, în respectiva decizie, că fapta de corupție a existat și au reparat parțial stricăciunile produse de Boșcodeală & Comp. anulând anexa respectivă și obligându-i pe cei trei inculpați din dosar să plătească daune semnificative Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură care a fost nevoită să se lipsească de terenul respectiv.

Anularea anexei Ordinului Prefectului arăta, fără putere de tăgadă, faptul că municipiul Buzău nu este proprietarul terenului cu pricina, ci SCDL, prin Agenția Domeniilor Statului. Vânzarea acestui teren de către municipalitate i-ar fi trimis, automat, pe reprezentanții Primăriei direct în mâna organelor de cercetare penală. Nu la fel a văzut lucrurile proprietarul Concas, Ionel Gagu, care a pretins în numeroase rânduri ca terenul să fie vândut de Primărie – repetăm, în mod ilegal – proprietarilor de case din cartierul Orizont.

Ce au spus magistrații ploieșteni

Decizia pronunțată de magistrații care au judecat „dosarul Orizont”, dosar în care fostul primar Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, a anulat procesul verbal prin care municipalitatea a intrat în posesia terenului pe care dezvoltatorul imobiliar a construit case pe care ulterior le-a vândut. Cu alte cuvinte, cartierul respectiv a fost construit în urma aprobării, de către Consiliul Local, a unei asocieri în participațiune în care municipiul Buzău a venit cu un teren care nu îi aparținea. Iar pentru a intra în posesia terenului de sub case, proprietarii acestora trebuie să îl cumpere fie de la proprietarul de drept, Agenția Domeniilor Statului, fie de la Primărie, dar numai după ce ADS va accepta ca terenul în cauză să fie inclus în domeniul privat al municipiului Buzău. Chestiune pe care dezvoltatorul imobiliar s-a făcut că nu o pricepe și a încercat să impună executivului Primăriei să comită o ilegalitate. Astel că s-a ajuns în justiție, iar punctul de vedere al Primăriei a fost însușit atât de către instanța de fond (Tribunalul Buzău), cât și de cea de recurs (Curtea de Apel Ploiești) care a respins recursul formulat de Concas ca nefondat.

Printre argumentele strict teh–nice ale chestiunii invocate de magistrații ploieșteni, aceștia arată, cu claritate, că „reiese incontestabil că intimatul-pârât Mun. Buzău nu are un titlu valabil de proprietate asupra terenurilor în suprafață totală de 33 ha, situate în tarlalele 31 și 32. O altă interpretare ar lipsi de fundament latura penală din dosarul nr. 2556/120/2014 («dosarul Orizont», n.r.). Mai mult, instanța îi servește dezvoltatorului imobiliar și soluția de a ieși din impas și de a-i putea face pe proprietarii de case să intre în posesia terenului de sub acestea: „de a solicita obligarea asociatului (municipiul Buzău, n.r.) la efectuarea demersurilor necesare trecerii terenului din domeniul public al statului (ADS, n.r.) în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, în caz contrar terenurile aferente locuințelor și anexelor gospodărești neputând fi vândute către beneficiari”.

P.S.: Dat fiind că, ori de câte ori OPINIA publică articole despre Cartierul Orizont, suntem contactați de proprietarul Concas, Ionel Gagu, care pretinde că are drepturi de proprietate intelectuală asupra oricăror fotografii ale acestei locații, prezentul material l-am ilustrat cu o fotografie din Cartierul Orizont din Alba Iulia, care însoțește articolul de presă „Cartierul «Orizont»: tarlale cu ardei și roșii, vândute ca iluzii imobiliare”, publicat de portalul de știri „Alba24”.

Un comentariu

  1. Si cand te gândești că nea Petrică la trimis de la ADS, sediul problemei, înapoi la Buzău, pe expertul Sava. Încâlcite sunt căile domnului. Aș vrea să văd cine cumpără teren în Orizont cu 500 euro/mp.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker