Actualitate

Iulie, luna în care buzoienii s-au topit și noaptea

Luna iulie a acestui an a adus temperaturi peste medie în întreaga țară. 11 zile consecutive au fost temperaturi de peste 35 de grade Celsius, ajungând chiar și la 42, Buzăul fiind aproape în fiecare zi sub atenționări de Cod galben sau Cod portocaliu de caniculă. De asemenea, în luna iulie canicula a făcut pagube mari în agricultură, în unele locuri din țară fiind și 10 zile la rând în care nu a căzut nici o picătură de ploaie.

Cele mai calde zile au fost 23 și 24 iulie, cu maxime de peste 40 C; în mai multe nopți minimele nu au scăzut sub 20 C pe scară largă în sud, sud-vest și sud-est (așa numitele nopți tropicale). Au fost și locuri unde minimele nopții nu au scăzut sub 25 de grade.

În luna iulie, în Buzău a plouat în jumătate dintre zile, dar de cele mai multe ori cantitățile s-au situat sub nivelul de 2 litri pe metrul pătrat. Au fost 14 nopți tropicale și opt zile cu maxime de peste 35 C.

Seara de joi, 21 iulie, a adus temperaturi foarte ridicate pe timpul nopții, potrivit informațiilor publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Atunci, la Buzău, minima a fost de 23 grade Celsius. De asemenea, luni, pe 25 iulie, în Buzău a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură la primă oră. La primele ore ale dimineții cel mai frig a fost la Stâna de Vale (+5,6 C), iar la Omu au fost +6,2 C. Cel mai cald a fost la Buzău și Râmnicu Sărat (22,3 C). Noaptea a fost extrem de caldă în Transilvania: au fost +19,1 C la Brașov și +17,2 C la Sfântul Gheorghe, printre cele mai calde nopți de vară în aceste orașe.

Cele mai dure valuri de căldură în România au fost în 1916, 1946, 1951, 1987, 2000, 2007, 2012, 2015 și 2021, depășindu-se la multe stații meteo valoarea de +40 de grade. La Giurgiu și Turnu Măgurele au fost mai mult de 100 de zile cu maxime de peste +30 de grade în 2012, un an care a doborât multe recorduri de căldură.

August aduce un aer irespirabil

Dacă luna iulie s-a încheiat, temperaturile ridicate vor persista în țară și în luna august, anunță meteorologii. Aerul irespirabil şi lipsa ploilor vor marca şi ultima lună de vară. Din cauza temperaturilor extreme, vijeliile vor fi şi ele intense. Meteorologii anunţă un sfârşit de vară cu temperaturi peste mediile normale ale perioadei. Veştile nu sunt mai bune nici în privinţa precipitaţiilor.

Atunci când vor apărea, ploile vor fi deseori torenţiale, însoţite de descărcări electrice, vijelii şi grindină, astfel că nu vor ajuta prea mult în agricultură.

Potrivit ANM, în săptămâna 1-8 august, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

În săptămâna 8-15 august temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

În săptămâna 15-22 august temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

În săptămâna 22-29 august mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, precizează Administrația Națională de Meteorologie.

În topul anilor cu cele mai calde luni august din intervalul 1961-2021 se află: 1992, 2010, 2012, 2015, 2017, 2018, 2019 etc.

Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5 grade Celsius şi s-a înregistrat în localitatea Ion Sion din judeţul Brăila, în data de 10 august 1951. În aceeaşi zi, în alte două localităţi din Bărăgan (Amara şi I.C. Frimu), s-a înregistrat temperatura maximă de 44 de grade Celsius, apropiată de cea absolută pe ţară.

În ritmul actual, conform ultimelor pronosticuri care vin de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), ne spun că în unul dintre următorii cinci ani (2022-2026), probabilitatea este foarte mare ca cel puțin într-un an să înregistrăm o creștere a temperaturii globale de suprafață de 1,5 grade Celsius. Nu este media, dar e foarte posibil ca într-unul dintre următorii ani să înegistrăm această valoare.

„Din perspectiva zonei de agricultură, dacă ne uităm pe datele care vin de la ANM, avem, apropo de impactul gardual al schimbărilor climatice în România, avem niște date care urmăresc perioada anilor 1900-2020. Dacă la începutul secolului XX aveam cam un an secetos pe decadă, începând cu anul 2000, în ultimii 20 de ani am avut cinci ani secetoși în fiecare deceniu”, a afirmat Maria Alexandra Bocșe, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale,.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker