Administrație

Cât plătește Primăria anual pentru administrarea Crângului

Au trecut mai bine de două luni de când Pădurea Crâng a revenit Primăriei Buzău, iar autoritățile locale se pun pe treabă în ce privește planurile legate de parc și de relansarea acestuia sub forma unuia dintre cele mai spectaculoase din Europa. Deși idei sunt multe, contractul de preluare are destule prevederi restrictive, de care municipalitatea buzoiană trebuie să țină cont, iar deciziile acesteia sunt atent supravegheate de către Garda Forestieră Focșani, căreia îi revine responsabilitatea de a se asigura de respectarea angajamentelor asumate.

De asemenea, Primăria este obligată să administreze pădurea prin intermediul unui acord încheiat cu un ocol silvic, iar suprafața trebuie trecută în patrimoniul public al municipiului, fără a o muta în domeniul privat.

Cu o mână dau, cu o mână iau

Dincolo de planurile de modernizare, există, însă, și costuri însemnate de administrare a fondului forestier din Crâng, prevăzute în contractul semnat în urmă cu câteva luni. Astfel, cheltuielile de administrare s-ar ridica la 266.000 de lei pe an, dintre care, 65.000 lei ar însuma paza pădurii, respectiv, salariile pădurarilor și ale reprezentanților Ocolului Silvic.

Viceprimarul Ionuț Apostu

Cu toate acestea, viceprimarul Ionuț Apostu a spus că din această sumă se va scădea valoarea obținută din vânzarea ulmilor uscați, afectați de o ciupercă devastatoare, lemnul urmând să fie valorificat, iar profitul obținut va ajunge la bugetul local. Suma nu este deloc de ignorat, iar profitul din vânzare ar ajunge la 930.000 de lei, deși, spune viceprimarul, scopul Primăriei nu este acela de a face profit.

„Vorbim despre un buget de venituri și cheltuieli anexat acestui contract de administrare. Este clar că pentru executarea tuturor acestor lucrări e nevoie de anumite costuri financiare. Vorbim, în primul rând, de paza pădurii. Ocolul Silvic are un pădurar care gestionează această activitate pe toată suprafața Pădurii Crâng, dar și alte costuri ce țin de administrarea pădurii. În final, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli propus de Ocolul Silvic, undeva la 266.000 de lei pe an ar fi costurile totale privind administrarea Pădurii Crâng, dar din aceste costuri se vor scădea sumele obținute din valorificarea masei lemnoase, mă refer aici la tot ceea ce va fi extras din Crâng ca și lemn uscat, iar prevederile celor de la Ocolul Silvic pentru Consiliul Local Municipal, înaintat în ședința de ieri (miercuri, n.r.), arată că UAT municipiul Buzău ar obține și un oarecare profit de 930.000 lei, în urma exploatării acestui ulm uscat. Bineînțeles că scopul Primăriei nu este de a obține vreun profit din această activitate, ci doar de a lua toate măsurile necesare, dar și reglementate strict de Ocolul Silvic pentru extragerea tuturor arborilor uscați sau în curs de uscare din Parcul Crâng”, a declarat viceprimarul Apostu, pentru Focus TV.

Viceprimarul Apostu a mai precizat că normele stricte impuse de Romsilva nu lasă loc de interpretare, iar Primăria nu a putut negocia tarifele, ci a fost nevoită să accepte condițiile stipulate. „Sunt niște norme stricte impuse de Romsilva, nu am avut prea mult de negociat aici. Mai mult decât atât, prețurile și tarifele de administrare percepute de Romsilva sunt aprobate și de Garda Forestieră Focșani, astfel încât, nu am avut o marjă foarte mare de negociere, a trebuit să acceptăm condițiile impuse pentru că ne dorim o pază cât mai strictă a acestei păduri”, a mai spus viceprimarul, pentru aceeași sursă.

Crângul va fi curățat în totalitate, și de copacii bolnavi, și de gunoaie

Dincolo de planurile de înfrumusețare, rămâne și problema gunoaielor din pădure, iar viceprimarul a spus că acestea nu sunt prezente doar pe lângă aleile principale, ci pe tot cuprinsul pădurii. Pentru a rezolva această problemă, autoritățile lansează un apel către buzoienii cu spirit civic, care vor să dea o mână de ajutor la curățarea pădurii și să se alăture reprezentanților de la compania de salubritate, dar și ai Primăriei, în acțiunea de igienizare a Crângului.

Astfel, întreaga suprafață va fi luată la pas și eliberată de stratul de gunoaie care nu numai că strică aspectul parcului, dar dăunează florei și faunei locale. Autoritățile și-au propus să facă acest lucru într-o sâmbătă, pe data de 16 aprilie, iar, în funcție de numărul voluntarilor, vor stabili și abordarea problemei.

„Ceea ce nu și-a asumat Ocolul Silvic prin acest contract este salubrizarea Pădurii Crâng, aici este un alt subiect sensibil și vă anunț că de luni, pe 4 aprilie, începe curățenia generală în municipiul Buzău, așa cum facem în fiecare primăvară, înaintea sfintelor Sărbători de Paște. În acest an avem o responsabilitate în plus, în calitate de proprietari ai Pădurii Crâng, vrem să declanșăm o amplă acțiune de igienizare a întregii păduri, pentru că, de-a lungul timpului, au tot fost semnale că sunt foarte multe deșeuri acolo. Probabil undeva pe data de 16 aprilie, sâmbătă, o să lansăm un apel public către toți buzoienii, în regim de voluntariat, să facem curățenie în Pădurea Crâng, a­lă­turi de societatea de salubrizare și reprezentanții Primăriei. Ne-am dori, în funcție de numărul de voluntari să-i cooptăm, ca pe fiecare parcelă, așa cum prevede amenajamentul silvic, cum e împărțită Pădurea Crâng, să avem echipe și, efectiv, să luăm la pas întreaga pădure, pentru că am constatat că sunt deșeuri peste tot”, a mai spus Ionuț Apostu.

Viceprimarul a făcut referire și la reîmpădurirea suprafețelor rămase goale, afectate de ciuperca-ulmului, spunând că situația nu va rămâne așa, dar că este nevoie, mai întâi, de o curățare generală a arborilor afectați. Totodată, acesta a ținut să specifice faptul că ulmul este o specie invazivă în Pădurea Crâng, iar stejarul este copacul caracteristic al rămășiței actuale din Codrii Vlăsiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker