Educație

Biblioteca în care vinerea este „COOLturală”

În toată lumea, bibliotecile se află într-o continuă transformare. La baza acestor transformări se află, pe de o parte, tendința de a se identifica noi forme și mijloace de diseminare a informației către utilizatori, iar din acest punct de vedere trecerea de la biblioteca în sensul clasic la biblioteca electronică sau virtuală, nu mai reprezintă o tendință modernă, ci o realitate care trebuie construită acolo unde nu există. Pe de altă parte, știința de a transmite celor care le trec pragul pasiunea pentru lectură,  dorința de a  face din lectură un „modus vivendi”, este ceea ce diferențiază esențial bibliotecile.

Pentru acest mod altfel de a face lucrurile pentru cititori,  Luminița Vlad, bi­bliotecar la filiala Corp B a Bibliotecii Județene „V. Voi­culescu”, a inventat „Vinerea COOLturală”. Este un proiect nou derulat la această filială a Bibliotecii Județene, vinerea între orele 14.00 și 16.00, dar bazele lui au fost puse pe  experiența pe care bibliotecarii de aici au acumulat-o în anii  în care au organizat, pe timpul verii, „Tabăra de cartier”. „Noi avem o experiență în acest domeniu. De zece ani organizăm «Tabăra de cartier», timp de două săptămâni, și ne-am dat seama ce-și doresc copiii. Nu sunt interesați neapărat de jocurile fizice. Vor să le fie pusă și inteligența cumva la treabă. Vor să fie primii, vor să știe, vor să se afirme, vor să se implice. Tipul acesta de activitate pe care îl propunem noi prinde la  copii de toate vârstele. De exemplu, dacă citim și discutăm despre o carte, îi lăsăm să-și spună propriile păreri; la noi, la bibliotecă, le dispare teama că ar putea să spună ceva greșit.  La noi nici un răspuns nu este greșit, pentru că este important să-i facem să vină în bibliotecă de plăcere, cu bucurie”, spune bibliotecarul Luminița Vlad.

Descoperi lucruri noi, nu doar împrumuți cărți

Filiala Corp B a Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” este o instituție cu ușile permanent deschise, în special pentru copiii din cartier, pentru cei din Liceul „D. Filipescu” din apropiere. Nu înseamnă că nu îi trec pragul și elevii altor unități de învățământ.

Deunăzi au fost în vizită elevii Colegiului „B.P. Hasdeu”, interesați  să studieze  articole referitoare la cultul personalității în ziarele anilor ’80.  În majoritatea timpului răsfoirea cărţilor și a periodicelor se realizează în linişte şi într-o atractivă taină. Cele două ore oferite copiilor  de bibliotecari vinerea sunt însă încărcate de energie și creativitate. „Tinerii își doresc ca biblioteca să fie altceva decât locul unde vin să împrumute cărți. Își doresc un loc și unde să stea, să vorbească între ei, unde să discute cu bibliotecarii. Cel mai mare beneficiu este pentru adolescenți. Copiii oricum se mai întâlnesc  și în diferite locuri de joacă. Adolescenții nu prea au unde în altă parte. Noi ne-am dorit ca, măcar pentru două ore, biblioteca să fie altceva de cât biblioteca tradițională, să fie un spațiu modern și dinamic unde tinerii să se întâlnească și să interacționeze între ei în jurul unor activități care  au cărțile și lectura în prim-plan, dar toate transformate în joacă, nu ceva impus. Majoritatea atelierelor vor fi propuse de tineri. Vom discuta despre cărți. Vom iniția jocuri de cultură generală. Vineri am încercat un concurs de dicție, care a prins foarte bine”, spune bibliotecarul Luminița Vlad.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker