Economic

Cât înghite iluminatul public din bugetele orașelor și comunelor din județ

În România, cheltuielile cu iluminatul public și cel al clădirilor administrative consumă cea mai mare parte a bugetelor dedicate achitării facturilor de energie electrică în toate unitățile administrativ-teritoriale, potrivit unui studiu al SC SavElectro SRL, derulat pe o perioadă de trei luni. Indiferent de județ, acestea înseamnă cel puțin 80 la sută din totalul cheltuielilor cu electricitatea. Totodată, în doar 14 din 41 de județe iluminatul stradal de tip LED reprezintă cel puțin jumătate din totalul lămpilor stradale.

Prețurile galopante ale energiei electrice au afectat, în ultima perioadă, deopotrivă consumatorii casnici, consumatorii industriali și autoritățile publice. Toată lumea plătește pentru curent. Însă în cazul instituțiile publice, plata – pentru iluminatul public stradal, arhitectural sau cel al clădirilor publice – vine din bugetele locale, adică tot din banii noștri, ai cetățenilor.

Există județe în care s-au făcut investiții masive în iluminatul stradal, astfel încât utilizarea tehnologiei LED să aducă facturi mai mici la bugetele locale, dar sunt și județe în care această tehnologie LED nu prea este folosită, motiv pentru care facturile sunt mari, iar procentul alocat din bugetul local pentru iluminatul stradal este foarte mare.

În județul Buzău s-au făcut investiții, dar nu suficiente pentru a reduce semnificatv procentul alocat din bugetul local pentru facturile de la electricitate. În cazul județului Buzău, utilizarea tehnologiei LED în iluminatul public este sub media națională. 98,9 la sută din străzile și ulițele județului au iluminat stradal, indiferent de categorie, iar 48,7 la sută din corpurile de iluminat stradal din județ sunt de tip LED.

60,6 la sută din becurile și sursele de iluminat din clădirile administrate de primării sunt LED-uri. Când vine vorba de cheltuieli, iluminatul clădirilor administrative reprezintă 20,6 la sută din totalul cheltuielilor cu electricitatea pentru unitățile administrativ-teritoriale, în timp ce pentru iluminatul public primăriile din Buzău alocă 64,1 la sută din totalul cheltuielilor cu electricitatea. Pentru a avea facturi mai mici la electricitate pentru iluminatul stradal, unele primării din județ au investit în soluții LED și au avut o scădere a consumului în medie de 36 la sută. Una din trei primării a realizat în anul 2021 lucrări de eficientizare a iluminatului stradal local. Doar pentru 13 la sută din unitățile administrativ-teritoriale se folosesc senzori – de mișcare, crepuscular sau telegestiune – pentru a controla funcționarea iluminatului stradal, în timp ce 20 la sută din primării au depus în 2021 orice program de atragere de fonduri pentru reabilitarea sau modernizarea iluminatului.

În concluzie, județul Buzău se află sub media națională în ceea ce privește folosirea tehnologiei LED în iluminatul public, motiv pentru care costurile electricității sunt foarte ridicate, cheltuindu-se mai mult de jumătate din bugetul local pentru facturi.

Există și județe în care s-au făcut investiții masive în iluminatul stradal, cum este cazul județul vecin Brăila, unde 96,4 la sută din corpurile de iluminat stradal folosesc tehnologia LED; cu toate acestea, cheltuielile pentru iluminatul public reprezintă 66,3 la sută din totalul cheltuielilor cu electricitatea, aceasta și pentru că în Brăila toate străzile sunt iluminate.

În Capitală nu sunt date concrete, pentru că primăriile nu au colaborat să ofere informațiile solicitate necesare studiului. „Din păcate, datele referitoare la capitala României sunt parțiale. În urma solicitărilor adresate celor șase primării de sector, am primit doar răspunsuri vagi și ambigue. De asemenea, Compania Municipală Iluminat Public București SRL, cea care gestionează sistemul de iluminat public al Bucureștiului, ne-a comunicat faptul că nu deține evidența părților componente ale sistemului de iluminat public defalcată pe fiecare sector în parte și că această societate nu este în măsură să răspundă întrebărilor legate de iluminatul public. Nu ni s-a transmis nici situațiea la nivelul întregii capitale, nici la nivelul fiecărui sector”, se arată în studiul menționat. Astfel, în București 95 la sută din străzi sunt acoperite de iluminatul public, 23 la sută din lămpile ce asigură iluminatul stradal în București sunt de tip LED, iar aproximativ 70 la sută din clădirile administrate de Primăria Sectorului 4 sunt iluminate cu corpuri și surse cu LED. Mai mult, a fost depus doar un proiect de reabilitare a iluminatului public.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker