Economic

Cât de scump se vinde un hectar de teren agricol în județ

Buzăul, pe locul doi la nivel național la numărul de tranzacții

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avizat, în 2023, nouă mari tranzacții cu terenuri agricole, la un preț cumulat de circa 4,3 milioane euro, cu aproape 40 la sută sub valoarea celor 19 contracte mari avizate un an mai devreme. Cea mai mare tranzacție s-a încheiat la un preț peste cel al mediei naționale din Grecia, al cincilea stat european cu cele mai scumpe terenuri agricole.

Ministerul Agriculturii, care are obligația de a aviza toate tranzacțiile cu terenuri agricole ce depășesc 30 de hectare, și-a dat, în 2023, avizul final pentru terenuri cu o suprafață cumulată de 517 de hectare, iar prețul total de tranzacționare a fost de 4,3 milioane euro. Spre comparație, în 2022 s-au avizat 19 tranzacții, cu o suprafață de circa 800 de hectare și o valoare de vânzare de 7 milioane de euro, de patru ori peste valoarea celor nouă contracte mari avizate în anul 2021, relatează profit.ro.

Valoarea medie de tranzacționare a terenurilor care obțin acordul ministerului a crescut ușor în 2023, până la nivelul de circa 7.600 de euro pe hectar, comparativ cu media aceluiași tip de tranzacții din 2022. Pentru o imagine mai largă asupra prețurilor tuturor tranzacțiilor cu terenuri agricole, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că, la nivelul anului 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în România a fost de 8.051 euro/hectar. Cel mai scăzut preț mediu s-a înregistrat în Regiunea Nord-Est, 7.045 euro/hectar, în timp ce în Regiunea București-Ilfov s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 12.017 euro/hectar.

În Buzău prețul terenurilor agricole crește și din cauză că numărul tranzacțiilor înregistrate aici este unul mare. În anul 2022, un hectar de teren agricol se vindea în Buzău cu 40.204 lei.

Tranzacții de top

Cea mai mare tranzacție a anului 2023, ca valoare, a fost realizată în luna ianuarie între compania Danube Land Invest, deținută de israelianul Lidan Akirov, și agricultorul giurgiuvean Sorin Cosmin Gheța, și a vizat un teren de 102,8 hectare din extravilanul localității Slobozia, care s-a vândut la un preț de 1,5 milioane euro, echivalentul a 14.500 de euro pe hectar.  Prețul este peste valoarea medie de tranzacționare a terenului agricol din Grecia, țară care are al cincilea cel mai scump pământ din Uniunea Europeană, potrivit celor mai recente date comunicate de Eurostat. Arendașul Sorin Gheța a mai cumpărat și cu un an înainte 34,8 hectare de teren agricol de la israelianul Ronit Akirov în localitatea giurgiuveană Stănești la un preț de circa 10.000 de euro/hectar.

Cea mai mare tranzacție încheiată în 2023 este totuși la jumătate față de prețul celui mai scump teren vândut în 2022, când grupul portughez din construcții Martifer a vândut tânărului fermier Gheorghe-Mihai Dorobanțu 50 de hectare în Ariceștii Rahtivani pentru 30.000 de euro/hectar.

A doua cea mai valoroasă tranzacție avizată în 2023 a fost realizată în octombrie de Costache Zlotescu, care a vândut 42,6 hectare de teren în localitatea Lunca Banului din județul Vaslui, la un preț de circa 9.700 de euro/hectar, către compania Agrotur, a agricultorului Tiberiu Tiron, care deține o exploatație vegetală în cadrul căreia lucrează peste 1.900 de hectare în Vaslui.

Locul trei în top îi revine unei tranzacții încheiate în aprilie de italianul Luciano Martini, unul dintre cei mai mari fermieri din Banat, care a vândut 50 de hectare de teren în localitatea Teremia Mare din Timiș către arendașul său Nicolae Ban, la un preț de circa 8.700 de euro/hectar. Podiumul este completat de o tranzacție care îi are ca vânzători pe cetățenii elvețieni Ileana și Florence Marian și cumpărător pe omul de afaceri Mihai Anghel. Tranzacția a vizat vânzarea a circa 43 de hectare de teren în localitatea Bârca din Dolj cu un preț de circa 8.000 de euro pe hectar. Pământul se adaugă celor peste 25.000 de hectare de teren, gestionat de trei ferme, pe care grupul Cerealcom Dolj, al lui Mihai Anghel, îl are în exploatare și care îl plasează în topul celor mai mari proprietari de terenuri arabile din România.

Cea mai mare suprafață de teren tranzacționată în 2023 a fost în localitatea Grădina din județul Constanța. Investitorii italieni Attilio și Gian Franco Beccaria au vândut arendașului Gheorghe Stanciu terenuri cu o suprafață totală de 118 hectare la un preț de circa 7.000 de euro/hectar. După tranzacție, italienii și-au dizolvat firma din Cluj prin care au realizat vânzarea.

Piață în ușoară scădere

Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole a consemnat o ușoară scădere în primele 11 luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului anterior, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În această perioadă s-au tranzacționat la nivel național peste 124.000 de loturi de teren agricol. În luna martie s-au vândut cele mai multe, respectiv 14.623 de terenuri, urmată de luna mai, cu 13.972 de loturi, și luna octombrie, cu 12.525 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Dolj, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 8.100 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primele 11 luni din 2023, echivalentul a 6,5 la sută din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI. Luna în care doljenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost septembrie, când s-au tranzacționat aproape 1.000 de loturi.

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 11 luni ale anului este completat, pe locul doi, de Buzău, cu circa 6.500 de tranzacții, Arad, Timiș și Brăila, cu un număr de peste 5.100 tranzacții, fiecare. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în primele 11 luni din 2023 la nivel național. La coada clasamentului se plasează Maramureș, Covasna, Bistrița Năsăud și Olt, județe în care s-au vândut sub 1.000 de terenuri agricole în perioada analizată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker