Politic

Omul lui Mocanu negociază cu propriul guvern revendicările fermierilor

Un fost primar PDL și apoi PNL din județul Buzău, ulterior consilier județean liberal și, la un moment dat, apropiat de PMP, este unul dintre personajele participante la protestul comun al fermierilor și transportatorilor care dau declarații presei și negociază cu reprezentanții guvernului în aceste zile. Este vorba depre fostul primar al comunei Balta-Albă, Georgian Calotă, în prezent fermier și transportator.

Georgian Calotă

Eu desfăşor activităţi în agricultură şi în transport. În agricultură costurile se calculează în funcţie de cultura pe care o ai. Costurile medii la acest moment la o cultură sunt undeva la 5.000 lei/hectar pe an începând de la seminţe, lucrări agricole, imputuri, angajaţi şi tot felul de cheltuieli, impozite, taxe. Sunt culturi care se ridică şi la 7.000 de lei, dar sunt culturi şi cu costuri de 4.000 de lei. Culturile de bază sunt cele de floarea-soarelui, grâu, porumb şi rapiţă. În urmă cu trei ani, înainte de criza din Ucraina, media era undeva la 2.500 de lei, adică s-au dublat valorile în condiţiile în care preţurile la cereale au rămas aceleaşi. Profitul este pe minus pentru că noi trebuie să plătim şi arendă, eu am pus doar cheltuielile de înfiinţare a culturilor, cei 5.000 de lei. După 1 ianuarie nu mi-am făcut un calcul clar. Nu numai acciza la motorină influenţează preţurile pentru că mai sunt şi impozitele, respectiv nu mai achităm 1 la sută, plătim 3 la sută, impozitele pe microîntreprinderi. Este posibil ca această creştere de la 1 ianuarie să influenţeze o sumă de poate până la 1.000 de lei. În străinătate intervine statul, băncile. Acolo subvenţiile sunt mai mari, la noi mai mici, dobânzile acolo sunt mai mici, la noi mai ridicate. Discutăm de lucruri diferite, ne confruntăm cu o concurenţă cu costuri mai reduse. De la 1 ianuarie intervine şi taxa pe salariu. Era o reglementare că până în anul 2028 nu vor modifica impozitele şi taxele pe salarii şi acum datorită problemelor financiare de la nivelul bugetului de stat au revenit la taxări”a declarat Calotă pentru „Agerpres”.

El susține că fermierii şi transportatorii vor continua protestele în Bucureşti până în momentul în care majoritatea solicitărilor pe care le au vor fi rezolvate: „Noi am prezentat către ministerele Agriculturii, Finanţelor, problemele pe care le avem. La Ministerul Agriculturii am găsit soluţii, la Ministerul Transporturilor am găsit soluţii, la ASF şi la Ministerul Finanţelor nu am găsit soluţii până în prezent. Sper ca pe viitor să rezolvăm şi aici, până atunci continuă protestele”, a mai spus Georgian Calotă.

Negociază cu „ai lor”

Începând de vinerea trecută, Guvernul Ciolacu a arătat deschidere față de protestatarii pe care îi ignorase timp de două zile. Brusc, în ziua de vineri, a fost inventată o așa-zisă delegație a protestatarilor care a stat de vorbă cu premierul Ciolacu, iar sâmbătă au negociat cu Florin Barbu, ministrul agriculturii, și cu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. În urma negocierilor câteva figuri au ieșit în față.

Dănuț Andruș. Unul dintre cei mai vocali este Dănuț Andruș, un fermier în vârstă de 51 de ani, care lucrează împreună cu familia circa 1.500 de hectare de teren agricol în localitatea Horodiștea, comuna Păltiniș, județul Botoșani. Dar, dincolo de această calitate, mai trebuie subliniată și activitatea pe plan politic a lui Dănuț Andruș, care în trecut a candidat pentru funcția de primar al comunei Păltiniș din partea Partidului Social Democrat (PSD). Astăzi, în calitate de protestatar, stă la masă cu colegii săi din PSD.

Florin Tomuța. Un alt personaj care s-a prezentat ca fiind reprezentantul protestatarilor și delegat al acestora este Florin Tomuța, vicepreședinte al COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România) și membru fondator al Asociației Operatorilor de Transport Rutier „Apulum”. Dincolo de aceste funcții, Florin Tomuța este un lider local PSD, acesta fiind, din luna noiembrie 2023, președintele PSD Alba Iulia.

Victor Bălăşoiu este primarul PSD al comunei Rociu din Argeș și fiul deputatului PSD Aurel Bălășoiu; el a fost prezent printre protestatarii de la București încă de joi seară, atunci când apare pe imagini huiduindu-l pe liderul AUR, George Simion și pe alți reprezentanți ai opoziției.

Georgian Calotă, fermier, a fost primar al comunei Balta-Albă din partea PNL și consilier județean PNL. Georgian Calotă are vocație de protestatar. În august 2020, el a protestat cu o pancartă în fața sediului PNL, acuzându-l pe liderul județean de atunci, fostul deputat Cristinel Romanescu, că ar fi vândut PSD-ului. În fapt, el făcea jocurile actualului lider PNL Buzău, Adrian Mocanu, pe atunci președinte al organizației județene a PMP, ultimul aflat în cursul unei tentative de preluare a președinției liberalilor buzoieni, mișcare care i-a reușit abia la începutul acestui an.

Attila Szabo se prezintă ca fiind fermier și membru în delegația care negociază cu Guvernul, este și consilier local PNL la Alexandria.

Florin Chelu, transportator, se prezintă ca fiind un luptător pentru drepturile acestei categorii, fără a spune că este membru al PNL Sector 4.

Augustin Hagiu – așa zis lider al Transportatorilor este liderul Departamentului de Transport și Infrastructură al PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu, patronul Antenelor și mare susținător al PSD de la Revoluție încoace.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker