Actualitate

Cât au ieșit buzoienii din casă, în comparație cu cei din alte județe, după apariția epidemiei

Google a publicat un raport de mobilitate a populației în contextul pandemiei, care dă date des­pre schimbările din viețile tuturor ca urmare a muncii de acasă, a izolării la domiciliu sau a restricțiilor date de autorități.

Cu alte cuvinte, datele ne arată cum s-a schimbat comportamentul oamenilor de pe glob, inclusiv cel al românilor și al buzoienilor, după debutul pandemiei, comparativ cu perioada în care totul era normal. Perioada analizată este 16 fe­bruarie – 29 martie.

Datele se bazează pe serviciile de localizare ale telefoanelor mobile în baza aplicației Google Maps.

În ceea ce privește România, datele diferă mult și de la județ la județ: sunt locuri unde numărul de vizite în restaurante și ma­gazine a scăzut cu mai puțin de 60%, dar și altele unde scăderea a fost mai mare de 85%.

La fel, diferă și procentele când este vorba de parcuri, aici un factor important fiind și dacă municipalitățile au decis să le închidă sau nu. Sunt locuri unde numărul de vizite în parcuri a scăzut cu doar 20%, dar și locuri cu peste 70% scădere.

Conform cifrelor, româ­nii stau mai mult în casă de la începutul pandemiei, comparativ cu țări precum Bulgaria sau Ungaria, unde oamenii au ieșit mai mult din casă în această perioadă de restricții.

Numărul buzoienilor care au continuat să meargă la muncă, mai mare decât al celor din București    

În raportul Google privind județul Buzăul, se arată că cea mai mare scădere s-a înregistrat în ceea ce privește vizitele buzoienilor în restaurante și în stațiile de autobuz. Totuși, comparativ cu datele înregistrate la nivelul Bucureștiului, numărul buzoienilor care au continuat să meargă la muncă a fost mai mare decât al celor din București (Buzău: -29% vs. București: -45%). Totodată, s-a înregistrat o diferență considerabilă între Buzău și București în ceea ce privește vizitele în parc (Buzău: -50% vs. București -86%). De asemenea, mai mulți buzoieni au folosit mijloacele de transport în comun și au mers la cumpărături în farmacii și magazine alimentare decât bucureșteni.

Iată cifrele înregistrate la Buzău:

  • vizite în cafenele, ma­gazine (deplasări pentru recreere): -76% (retail)
  • supermarketuri și farmacii: -56% (cumpărături)
  • mersul în parcuri: -50% (parcuri)
  • prezența în gări și autogări: -59% (transport în comun)
  • mersul la muncă: -29% (muncă)
  • prezența în spații rezidențiale: +15% (locuințe)

Ca o comparație, pentru regiunea Lombardia din Italia datele arată o scădere de 95% pentru retail și de 89% la transportul public. În regiunea spaniolă Madrid scăderea a fost de 94% pentru restaurante și de 89% pentru transportul public.

Cât de relevante sunt datele

Datele provin din aplicația Google Maps care preia locația utilizatorului. Folosește același algoritm prin care, în mod normal, arată cât de aglomerate sunt anumite locuri sau dacă există blocaje în tra­fic.

Relevanța statistică a raportului nu poate fi calculată, de altfel, chiar Google afirmă că rezultatele pot sau nu pot reprezenta mișcările reale ale unei po­pulații.

Datele se bazează pe informațiile obținute de aplicația Google Maps sau de alte servicii de localizare ale Google. În mod obișnuit, aceste informații sunt folosite pentru a dezvălui când diverse muzee, magazine sau alte facilități sunt cel mai aglomerate și pentru a trimite sugestii șofe­rilor pentru a le permite să evite traficul aglomerat.

„În Google Maps sunt utilizate date agregate, anonime, care arată cât de aglomerate sunt anumite locuri. Astfel se pot identifica blocajele în trafic sau orele în care anumite spații publice (restaurante, muzee) sunt aglomerate. Oficialii din sistemul de sănătate consideră că acest tip de date, agregate și anonime, pot fi utile pentru a lua decizii critice în lupta împotriva Covid-19”, spun reprezentanții Google. 

Cât de utile sunt acestea informații? Google: „Pot ajuta autoritățile”

Datele pot ajuta autoritățile să-și dea seama cum se comportă populația și dacă măsurile luate sunt suficiente sau nu, spun cei de la Google. De exemplu, se pot face recomandări referitoare la orele de funcționare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu.

Un trafic ridicat la stațiile de autobuz, tramvai sau metrou poate indica faptul că este nevoie de mai multe mijloace de transport, pentru a evita aglomerările și a respecta regulile de distanțare socială.

Un comentariu

  1. Puteți compara Buzău cu orașele acelea ? Buzăul nu e nici la degetul mic, un oraș ponosit, ce dacă nu era tranzitat ptr a ajunge din Buc spre Moldova era părăsit demult, un fost târg, prezidat de PSD de la revoluție pana la sfârșitul vieții pe pământ…nu sunteți întregi la minte sa comparati orașe cu o comună cu blocuri…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker