Politic

Casa Albă rămâne galbenă

Partidele din coaliție au finalizat, luni seară, discuțiile referitoare la împăr­țirea posturilor de prefect și au convenit că Partidul Social Democrat va avea 20, Partidul Național Li­be­ral 17 și Uniunea Demo­crată a Maghia­rilor din România 4. Prefectura Cluj, intens disputată, a fost adjudecată de PNL.

PSD va avea prefecți în județele Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Se­verin, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâl­cea, Vrancea și București. PNL va avea prefecți în județele: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Cons­tanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vaslui. UDMR va numi prefecții în județele Co­vasna, Harghita, Sălaj și Arad.

Față de prima variantă a negocierilor, în care PSD avea 21 de posturi de prefect, PNL a câștigat un post, respectiv Prefectura Cluj, funcție intens disputată.

Așadar, Prefectura Bu­zău va rămâne în continuare în ograda PNL și, probabil, va fi asezonată cu puțină culoare roșie, ­res­pectiv un subprefect care ar putea fi numit pe locul rămas vacant prin demisia lui Viorel Holban. Nu este clar încă dacă subprefectul Marieta Boloș va rămâne în funcție, așa cum și postul de secretar general al instituției este încă în ceață.

Un comentariu

  1. Vă mai amintiți ? Nevastă-sa e mare sefă in Prefectură….E posibil așa ceva ?
    ,,(…) Referitor la implicarea numitului Feraru Ștefan menționez faptul că acesta a participat în mod activ, în condiții ilegale din punctul meu de vedere, alături de organele de urmărire penală la producerea și ticluirea de probe mincinoase ce au condus la trimiterea mea în judecată cât și a altor coinculpați. Din înregistrarea ambientală dintre Vasile Mihail Cosmin și Feraru Ștefan reiese clar că scopul era de a obține informații despre mine (a se vedea întrebările, provocările și insistențele despre faptul dacă eu am luat sau nu mită). De altfel, pe timpul cercetării judecatorești acesta s-a prevalat de dreptul de a nu da declarații, ceea ce în opinia mea, este un argument în plus care demonstrează folosirea acestuia de către organul de urmărire penală într-un scop dinainte stabilit, respectiv producerea și ticluirea de probe mincinoase. Din informațiile pe care le-am obținut acesta ar fi făcut afirmații că s-au exercitat presiuni asupra sa pentru a face anumite declarații și pentru a participa la producerea și ticluirea de probe mincinoase. Cu toate că avea calitatea în dosar, acesta ținea permanent legătura cu organul de urmărire penală, mai precis cu com. șef Necula Sorinel într-o manieră nereglementată de Codul de procedură penală. (…) Presiunea psihică la care eram supus constând în diverse acțiuni cum ar fi o scrisoare ce mi-a fost trimisă în arest prin care mi se cerea să pun la dispoziție prin intermediul unei persoane de încredere o sumă foarte mare de bani, 150.000 euro, pentru a fi scos din arest. Nici de această dată nu s-a dat curs solicitării mele de a fi identificat expeditorul acelei scrisori existând un dosar disjuns, despre care nu cunosc dacă a fost soluționat sau nu. (…) Am suspiciunea că acea scrisoare a fost elaborată și trimisă într-un scop bine gândit și anume acela de a-l atrage în cursă pe fiul meu, eventual reținerea acestuia pentru a crește presiunea asupra mea. Fiul meu nu avea de unde să pună la dispoziție acea sumă, fiind probabil suficient să fie doar prezent la adresa unde urma să se întâlnească cu o anumită persoană”, se mai arată, potrivit luju.ro, în plângerea penală.

    Beganu mai acuză că de la momentul reținerii și pe întreg parcursul urmăririi penale i s-a refuzat orice soli­citare de a se confrunta cu anumite părți din dosar, prin­tre care și secretarul comunei Gura Teghii, Liliana Panaete, inculpată în dosar, și care, de asemenea, și-a recunoscut faptele și a cerut, ca și Feraru, să fie judecată în regim de urgență.

    Mai mult, Beganu mai acuză că pe parcursul urmăririi penale nu i s-au adus la cunoștință anumite fapte care au fost consemnate însă în rechizitoriu. Acesta a dat exemplu presupuse discordanțe între declarațiile sale de avere aferente anului 2011, pentru care s-a ales și cu acuzarea de spălare de bani. ,,Se invocă o declarație de avere care nu există în evidența ANI dar care ar fi fost găsită la PREFECTURĂ și care poartă data de 29.08.2011, dată la care eu nu aveam motiv să depun o asemenea declarație. Precizez că la nivelul Instituției Prefectului Buzău persoana care se ocupă de gestionarea declarațiilor de avere era Feraru Atena- soția lui Feraru Ștefan”, Menționează Paul Beganu în plângere. De asemenea, acesta spune că era ținut ore întregi pe holurile și în celule insalubre ale diferitelor instanțe-Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Ploiești, ICCJ-, iar după ce avea loc judecarea era ținut prin diferite celule ,,motivul fiind acela că trebuie așteptați și alți inculpați din alte cauze pentru a se evita risipa de combustibil”.

    Citește și: EXCLUSIV/Beganu dormea la cap cu dovezile retrocedării ilegale de la Gura Teghii

    În apărarea sa, Beganu i-a indicat ca și martori, pentru a oferi detalii suplimentare despre modul în care s-a desfășurat urmărirea penală în această cauză, pe fostul prefect de Buzău, Maria Buleandră, inculpată și condamnată în primă instanță la 5 ani și șase luni închisoare cu executare, pe fostul avocat Vasile Mihail Cosmin, condamnat cu suspendare într-un alt dosar în legătură cu retrocedări de păduri, dar și pe Gheorghe Ceteraș, presupusul mituitor pentru urgentarea retrocedării a peste 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii.

    Sentințe grele

    Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat în luna iunie 2018 în dosarul retrocedării de pădure de la Gura Teghii, în care doi foști prefecți buzoieni sunt inculpați. Paul Beganu a fost condamnat la 9 ani și 8 luni închisoare cu executare, iar Maria Buleandră a primit o pedeapsă, tot cu executare, de 5 ani și 6 luni. Decizia nu este însă definitivă. De asemenea, afaceristul Gheorghe Ceteraș a primi o sentință de 10 ani și 8 luni închisoare, fostul șef ITRSV Focșani a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, avocatul Vasile Mihail Cosmin a primit de asemenea o pedeapsă de 5 ani închisoare, Ion Irimia, angajat Direcția Silvică Buzău – 5 ani și 6 luni închisoare cu executare, fostul judecător de la Pătârlagele a fost condamnat la 6 ani și 6 luni închisoare, juristul Prefecturii, Ștefan Feraru, 3 ani și 2 luni închisoare, fostul secretar al comunei Gura Teghii, Liliana Panaete, 4 ani cu executare, Anton Constantin zis Toni Bocioacă – 3 ani închisoare cu executare, Eduard Gabriel Moiseanu, 4 ani cu executare, Gheorghe Petre Vlad Poenaru 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pe o perioadă de supraveghere de 3 ani. De asemenea, instanța a dispus confiscarea următoarelor sume: – de la inculpatul Ceteraș Gheorghe 2.288.000 euro și 10.000 lei – de la inculpatul Beganu Paul 1.000.000. euro – de la inculpatul Lefter Alexandru 15.000 euro; – de la inculpatul Irimia Ion 1.000.000 euro; – de la inculpatul Toader Neculae 250.000 euro; – de la inculpatul Feraru Ștefan 23.000 euro și 10.000 lei – de la inculpatul Constantin Anton 45.000 euro – de la inculpatul Moiseanu Eduard Gabriel 1.670.240 lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker