Sănătate

Carnivori vs. vegetarieni: Cum influențează alimentele sănătatea organismului

Ce stil alimentar este mai sănătos: omnivor sau vegetarian? Este o dispută care există de foarte multă vreme, iar specialiști care să ia partea unei tabere sau alta sunt la tot pasul. Astfel, publicul larg rămâne confuz și se întreabă, în continuare, cum ar trebui să mănânce pentru o sănătate optimă.

Ei, bine, adevărul se află undeva la mijloc. Cert este că alimentele pe care le consumi îți influențează, în mod direct, organismul, astfel că este extrem de important să acorzi importanță dietei tale.

Cum îți influențează sănătatea dieta omnivoră?

Avantaje:

1. Carnea îți oferă proteină completă, de calitate

Cel mai mare avantaj al consumului de carne stă în cantitatea impresionantă de proteină pe care aceasta o conține. După gătire, 25-30% dintr-o bucată de carne este reprezentată de proteine. De exemplu, 100 de grame de carne slabă de vită conține doar 205 kilocalorii și 27 de grame de proteină pură. Această proteină este una completă, care conține toate cele nouă tipuri de aminoacizi de care organismul are nevoie.

2. Anumite tipuri de carne îți aduc nutrienți esențiali

Pe lângă proteine, carnea conține și anumite vitamine și minerale esențiale bunei funcționări a organismului. Aceeași bucată de carne de vită (100 g), pe lângă proteine, conține și fosfor, zinc, seleniu, niacină, vitamina B6 dar și vitamina B12 (element greu de obținut într-o dietă vegetariană).

3. O dietă carnivoră te poate ajuta să ai un metabolism rapid și să îți menții greutatea optimă

Carnea este foarte sățioasă, lucru care te poate ajuta să te saturi mai repede la masă și să îți menții greutatea fără efort. Totodată, carnea te ajută să construiești masă musculară, să ai un corp sănătos și un metabolism eficient, indiferent de vârstă. Nu în ultimul rând, o dietă omnivoră nu presupune eforturi majore, fiindcă vei găsi alimente potrivite în orice loc din lume. Toate localurile au în meniu preparate pe bază de carne, așa că, vei putea comanda prânzul în restaurant sau de pe FoodPanda.ro, fără mențiuni speciale.

Dezavantaje:

1. Carnea procesată poate conține ingrediente nocive

Dacă ești carnivor, nu vei consuma doar carne macră, ci vei mânca și cârnați, șuncă, salam, crenvurști, burgeri sau carne pane. Toate aceste produse sunt procesate și, pe lângă carne, pot conține o mulțime de ingrediente nesănătoase: conservanți, cantități mari de sare sau chiar zahăr și arome artificiale. Totodată, procesarea în sine poate scădea calitatea cărnii.

2. Studiile arată că gătirea cărnii în anumite feluri poate mări riscul de cancer

De-a lungul anilor, consumul de carne a fost asociat cu un risc mare de cancere. Gătirea cărnii la foc mare, pe grătar, în tigaie sau în ulei încins produce toxine carcinogene, care îți pot afecta sănătatea, pe termen lung.

3. Carnea roșie poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare

Deși este nevoie de mai multe studii, unele cercetări asociază un consum ridicat de carne cu incidența crescută a afecțiunilor inimii. Carnea roșie (porc, vită) este cea mai nocivă din cauza cantităților mari de grăsime, spun cercetătorii.

Cum îți influențează sănătatea dieta vegetariană?

Avantaje:

1. Legumele și fructele sunt extrem de bogate în micronutrienți

Dieta vegetariană nu conține carne, însă, poate fi foarte bogată în vitamine și minerale, obținute din fructe și legume. Vegetarienii asimilează, constant, vitamine esențiale pentru o piele luminoasă, oase puternice și, per total, un organism sănătos, cu un sistem imunitar puternic.

2. Dieta vegetariană conține multe fibre, ce contribuie la o digestie sănătoasă

Spre deosebire de carnivori, care pot experimenta o digestie mai lentă, cu balonare sau crampe abdominale, vegetarienii vor avea o digestie ușoară și sănătoasă. Motivul este consumul mare de fibre, care se găsesc, atât în fructe și legume, cât și în leguminoase și cereale.

3. O dietă vegetariană poate asigura o alimentație diversificată

Chiar dacă nu mănâncă niciun fel de carne, nu înseamnă că vegetarienii consumă o varietate mai mică de alimente. Din contră! Aceștia pot suplini lipsa cărnii cu mai multă diversitate în ceea ce privește produsele pe care le aleg. Astfel, majoritatea vegetarienilor consumă mai multe ingrediente ce aduc beneficii variate: linte, năut, fasole roșie sau neagră, quinoa, bulgur și nu numai.

Dezavantaje:

1. Un stil vegetarian poate avea drept consecință lipsa unor nutrienți

Chiar dacă vegetarienii au la dispoziție o varietate de alimente, o dietă fără carne poate duce, în timp, la anumite carențe. Cea mai cunoscută dintre ele este carența de vitamina B12, pe care doar produsele animale o conțin. Deși deficiența poate fi rezolvată cu ajutorul suplimentelor nutritive, acestea nu vor fi la fel de eficiente precum sursele naturale, din hrană.

2. O dietă vegetariană poate deveni ușor dezechilibrată

Nu orice dietă vegetariană este una sănătoasă. De exemplu, o alimentație pe bază de cartofi prăjiți, brânzeturi și, ocazional, câteva legume, nu va susține un stil de viață sănătos. 

În final, este esențial să pui accentul pe diversitatea ingredientelor și pe un consum frecvent de fructe și legume, indiferent dacă alegi o dietă vegetariană sau una carnivoră.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker