Actualitate

FOTO Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată prin ceremonii restrânse la Buzău

La ora 11,00, în toate bisericile şi capelele construite în incinta unităţilor militare din Buzău au fost trase clopotele în memoria eroilor căzuţi în acţiuni militare.

De asemenea, la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuţi în teatrele de operaţii au avut loc ceremonii militare și religioase urmate de depuneri de coroane de flori cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Astfel de ceremonii au avut loc miercuri la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni. Activitățile s-au desfășurat în format restrâns, fără participarea publicului, ci doar a oficilităților militare și locale.

Cinci militari buzoieni au căzut la datorie în Afganistan. În luna mai 2016, sublocotenenţii post-mortem Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu au fost ucişi, în apropiere de localitatea Kandahar, de persoane care purtau uniforme ale poliţiei afgane de apărare şi securitate. Amândoi aveau 36 de ani. Iulian Dumitrescu era din comuna Smeeni, iar Adrian Vizireanu din Buzău. La jumătatea lunii septembrie 2017, un alt militar  buzoian a fost ucis în teatrele de operaţii din Afganistan. Vorbim despre sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica, ucis pe 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune, în regiunea Kandahar din Afganistan.

Anul trecut, în septembrie, buzoianul Ciprian Ştefan Polschi, în vârstă de 38 de ani, a murit într-un atac terorist de la Kabul. Militarul, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, şi-a pierdut viaţa ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Era angajat în M.Ap.N. din anul 2004.

Primul militar buzoian ucis în Afganistan a fost subofiţerul Dan Ciobotaru, din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, care şi-a pierdut viaţa pe 23 iunie 2010, alături de un camarad, în timpul unei misiuni, pe autostrada Kabul-Kandahar.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker