Actualitate

Care sunt cele mai bune cartiere din Buzău

Atunci când îți cauți o locuință, traficul, reperele, aerul și costul pe metrul pătrat contează foarte mult. Un indice, denumit TRAI, arată standardul de locuit, compilând cei patru indicatori.  Reperele se referă la magazine, supermaketuri, baruri și restaurante, școli, grădinițe, locuri de joacă, parcuri, facilități medicale.

Cartierele din România care au obținut cel mai mare scor sunt: Aviatorilor din București (67,9); Zorilor din Cluj-Napoca (60,3);  Gruia din Cluj-Napoca (57,3); Dorobanți din București (57,2); Primăverii din București (57,1); Piața Romană din București (55,1); Centrul Vechi din Cluj-Npoaca (53,7); Piața Victoriei din București (53,3); Bariera Poștei Bucov din Ploiești (53,1); Centrul Istoric din București (52,9).

Cartierul Titulescu

La Buzău, potrivit noului indice, cel mai bun cartier de locuit este Nicolae Titulescu, care a obținut un punctaj total de 42,1. Aerul este foarte curat în acest cartier, având un scor de 94. De asemenea, acest lucru este posibil și datorită traficului care nu este atât de mare, dovadă fiind și scorul de 29. De asemenea, cartierul Nicolae Titulescu este cel mai potrivit pentru buzoieni și din pricina reperelor pe care le au. De exemplu, Policlinica este foarte aproape, la fel și Spitalul Județean. Școli și grădinițe, pentru cei care au copii, sunt la îndemână, scorul obținut aici de acest cartier fiind de 30. Mai mult, atunci când buzoienii iau în calcul să cumpere o locuință, costul pe metru pătrat este cel care, de multe ori, cântărește cel mai mult în decizia finală. Potrivit TRAI, scorul la imobiliare nu este unul extrem de mare, respectiv de 15.

Cartierul Poștă

Dacă buzoienii caută un loc unde aerul este curat, trebuie să știe că următorul cartier în care vor respira aer la fel de curat este Poștă, cu un scor de 94. Cei care sunt interesați de o locuință în acest cartier trebuie să aibă în vedere și reperele, pentru că acestea nu au un scor foarte mare, ci doar de 11. Când vine vorba de liniște, buzoienii care locuiesc în acea zonă nu se pot plânge, pentru că traficul nu înregistrează valori foarte ridicate acolo, deși sunt mai mari comparativ cu cele din cartierul Nicolae Titulescu. Scorul în acest caz ajunge la 33, dar rămâne scăzut. Nici imobiliarele nu sunt costisitoare în acest cartier, potrivit TRAI. Costul pentru metru pătrat rămâne la un nivel scăzut, adică la 15. Per total, cartierul Poștă are un scor de locuit de 38,5.

Deși amplasat într-o zonă în care spațiile comerciale sunt foarte aproape, cartierul Orizont nu are un scor foarte mare la repere, având în vedere că facilitățile medicale sunt, totuși, departe, la fel și grădinițele sau școlile. Dar, la fel ca și celelalte cartiere, aerul este unul foarte curat, cu un scor tot de 94, acest lucru și datorită traficului care nu înregistrează valori ridicate în acea zonă (scor 33). Buzoienii care caută o locuință în acest cartier trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, printre care și prețul pe metru pătrat, care nu are un scor foarte mare. Cartierul Orizont obține un scor de 38,3 când vine vorba despre cât de bună este alegerea achiziționării unei locuințe în această zonă.

Cartierul Micro XIV

Ultimul, dar nu cel din urmă, cartierul Micro XIV înregistrează un scor de 33,7. Cu un aer la fel de curat (scor 94) și din cauza traficului scăzut, cartierul Micro XIV este al patrulea cel mai bun de locuit din județ. Deși înregistrează un scor foarte mare la calitatea aerului, când vine vorba de repere lucrurile nu mai stau la fel de bine. Acest lucru din cauză că spațiile comerciale sunt la o distanță mare, chiar dacă facilitățile medicale sunt aproape. Buzoienii care iau în calcul să își achiziționeze o locuință în acest cartier trebuie să aibă în vedere și costurile mici pe metrul pătrat.

Ce spune buzoianul Bogdan Suditu despre importanța traficului și a reperelor

Buzoianul Bogdan Suditu, conferențiar universitar la Universitatea Bucuresti și expert locuire Asociația Make Better, a explicat pentru HotNews.ro de ce este important să avem în vedere anumite repere atunci când ne alegem o locuință. Acestea pot să fie construite dacă „toată lumea continuă la a nu perpetua, a nu sprijini exemple negative de toate felurile: construcții nepotrivite, localizări de noi cartiere care sunt izolate și neconectate”, susține Bogdan Suditu.

Toate lucrurile acestea, spune el, ar însemna pentru toată lumea o creștere a calității vieții. Toată lumea să conecteze acțiunile sale, acțiunile investitorilor, cumpărătorilor în aceeași idee: perfecționare.

Bogdan Suditu

„Toată lumea vorbește de trafic. E trafic pentru că noi producem trafic, pentru că n-am avut altă opțiune. Opțiunea de locuință ieftină a fost departe de tot ceea ce înseamnă orașul – transport public”, spune Suditu.

Din nefericire, mai afirmă acesta, de foarte multe ori s-au construit cartiere, câteodată cu sute sau mii de locuitori și nu s-a solicitat niciodată conectarea la transport public. „Reperele ca parcuri, școli și grădinițe nu trebuie să fie obligația investitorilor. Este o nevoie pentru locuitori, o responsabilitate pentru autoritățile publice, dar toate lucrurile astea trebuie să meargă împreună. Dacă nu merg împreună, planificat, rezultatele vor fi negative”, a explicat Bogdan Suditu.

„Opțiunea multora dintre noi foarte tineri când achiziționăm Prima casă (fac referire la program) este costul, adică să mă încadrez în baremul acela, și las un pic deoparte niște elemente, niște repere care sunt importante, câțiva ani mai târziu.Când apare primul copil, ne uităm unde e grădinița. Dacă e grădiniță. Dacă nu e, trebuie să cumpărăm încă o mașină și ce facem? Producem trafic”, mai spune universitarul buzoian.

Arhitectul Florin Enache a declarat, pentru aceeași sursă, că obiectivul în sine de a-ți lua o locuință este probabil, uneori, una dintre cele mai scumpe decizii pe care le iei într-o viață de om. „Nu putem să cumpărăm o locuință cu o decizie emoțională, rapidă, ca atunci când cumpărăm niște roșii de la piață. Dacă ele se strică, a doua zi poți să cumperi alte roșii, nu e nicio problemă. Trebuie să începem să ne învățăm să ne stabilim obiectivul locuință”, a precizat Enache.

Storia.ro își propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, ușor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerințelor din piață și simplifică, totodată, procesul de căutare. Astfel, în 2022 am lansat T.R.A.I. Index, o inițiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuințe: standardul de viață, dincolo de cei patru pereți ai casei. T.R.A.I preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, varietatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

 

Un comentariu

  1. Bai statisticianul lui peste prajit ai uitat sa spui ca aia din Titulescu sunt aproape si de cimitir nu numai de policlinica si spital.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker