Sănătate

Care este stadiul lucrărilor de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a efectuat miercuri, 28 septembrie, o vizită de lucru pentru a verifica stadiul lucrărilor executate în cadrul proiectului „Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău”.

Lucrările au început în data de 21 februarie, iar până în prezent au fost executate lucrările de zidărie pentru închideri și termoizolanți în procent de 85 la sută, a fost finalizată structura de rezistență, au fost executate tencuieli la pereţii de la subsol și parter în procent de 85 la sută, au fost montate confecțiile metalice pe terasa pentru susținerea utilajelor; au fost demarate lucrările de instalaţii, mai puţin instalaţia electrică de curenţi slabi; au fost executate lucrări de betonare, cofrare și armare zid de sprijin rampă în procent de 70 la sută și au fost executate lucrări de terasamente rampă în procent de 70 la sută.

Victor Vasilescu, proprietarul Integral SA, antreprenorul care realizează construcția, a menționat că stadiul lucrărilor nu este la nivelul la care se aștepta, din cauza dificultăților pe care le întâmpină la operațiunile de import. „Pentru mine lucrările nu sunt avansate, eu aveam în cap să termin în luna decembrie, dar din cauza situației internaționale care este, din cauza importurilor de piese, sper să termin în  martie-aprilie, ca apoi să înceapă dotările. Eu sper că se va pune în funcție în iunie-iulie”, a menționat acesta.

„Un lucru senzațional”

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu s-a arătat însă mulțumit de ceea ce a văzut pe șantier și a ținut să mulțumească atât constructorului, cât și conducerii Spitalului Județean pentru colaborare.  „Nu suntem într-o perioadă fastă din punct de vedere economic, din alte puncte de vedere, dar uitați, acolo unde există profesionalism, fac referire și la constructor și la managementul Spitalului Județean și la cei care s-au ocupat și se ocupă în continuare din Consiliului Județean de acest proiect, deci se poate. Practic, ce se întâmplă aici cu viitoarea Unitate de Primiri Urgențe este un lucru senzațional, pentru că practic s-a construit o unitate spitalicească de la zero; prin fonduri europene, este adevărat, dar și noi, Consiliul Județean am făcut eforturi ca să putem să concretizăm acest edificiu. Mă refer la eforturi financiare. Cred că, astăzi, cu o estimare ne va duce undeva la 6 milioane de euro cu absolut tot ce înseamnă dotări. Dacă vor mai fi și alte lucruri, nu se pune problema, vom face eforturi noi, cei de la Consiliul Județean, să putem să finalizăm. Gândiți-vă că aproximativ 4-5 milioane de euro sunt puse din fondurile proprii ale Consiliului Județean. Vreau să aduc felicitări constructorului. Știți foarte bine, lucrarea a fost începută în acest an (…) probabil că în vara anului viitor vor fi finalizate lucrările, iar clădirea va fi dată la cheie. Este un lucru benefic nu numai pentru cei care lucrează în SJU, în primul rând este un lucru benefic pentru toți cetățenii. Sunt spații generoase, este o clădire modernă și acolo unde oamenii au profesionalism, chiar și în situații dificile unde există o lipsă de resurse financiare, se pot face lucruri”, a menționat președintele Consiliului Județean.

„Este momentul să se facă ceva și cu stabilitatea cadrelor medicale”

Făcând referire la situația delicată din cea mai mare unitate medicală din județ generată de lipsa medicilor, Neagu a menționat că problema este una de nivel național și trebuie rezolvată. „Nu este suficient doar să investim în clădiri și aparatură! Este momentul să se ia o hotărâre, dacă vreți, politică, să se facă ceva și cu stabilitatea cadrelor medicale. Și mă refer aici la medici pe anumite specialități, pentru că indiferent câte condiții am face noi, dacă nu se reglementează, nu dau eu acum sfaturi că nu este treaba mea, printr-o lege și printr-o politică sanitară sau medicală care trebuie să fie prioritatea zero pentru România, nu o să putem să rezolvăm absolut nimic. A venit vremea să trecem peste vorbe. În momentul acesta România are o problemă din punct de vedere al sănătății, din cauza politicii defectuoase pe care o avem in sistemul sanitar”.

Mai mult, acesta a vorbit și despre momentele de criză prin care unitatea medicală a trecut de curând, respectiv închiderea secției de Cardiologie, și câte eforturi s-au făcut pentru ca secția să fie redeschisă, chiar dacă problema nu este încă rezolvată sută la sută.

Despre deficitul de medici a vorbit și managerul Spitalului Județea, Claudiu Damian, care a precizat că situația nu este gravă în acest moment, dar trebuie să umple câteva goluri pe care spitalul le are pe anumite secții importante. „Avem încă un deficit de 10-12 la sută la medici. După cum bine știți, noi periodic scoatem la concurs, acum mai avem 21 de posturi de medici vacante, pe care încercăm să le acoperim. Nu este cum ne-am dorit noi, dar și acum am avut o înscriere a unui medic gastroenterolog, care a venit în echipa noastră și este un lucru binevenit. Gradul nu este îngrijorător, dar este accentuat pe unele secții, respectiv Cardiologie, Oncologie (unde din patru posturi mai avem doar un medic), trebuie să ne punem problema și la ATI, unde avem cinci medici pe opt posturi. Sunt unele locuri incomplete pe care ne dorim să le acoperim. La UPU gradul de ocupare este de sută la sută, dar ceea ce este  pe de o parte nemulțumitor este faptul că nu avem medici specialiști și primari în secția UPU, locurile vacante au fost ocupate de medici de familie și generaliști, cărora le mulțumesc că s-au încumetat să vină pe o așa secție grea”, a declarat Claudiu Damian.

O investiție multașteptată

Noua Unitate de Primiri Urgențe este așteptată de mulți ani de cadrele medicale, mai ales că numărul persoanelor care se prezintă la UPU este în creștere. „Înainte de pandemie aveam prezentări în jur de 200-220 în 24 de ore, în timpul pandemiei ajunsesem la 80-90 prezentări în UPU, acum ușor ușor am ajuns la 160 prezentări. Este clar că trendul este unul crescător și vom ajunge la ceea ce era înainte de pandemie”, a mai precizat Claudiu Damian.

Prin proiect se va realiza un corp de clădire nou, cu regimul de înălțime S+P având suprafaţa construită de 1.153,3mp și suprafaţa desfăşurată de 2.286,14 mp. Compartimentarea spaţiului s-a realizat având în vedere exigenţele din domeniu precum şi optimizarea actului medical prin asigurarea unor spații suplimentare atât pentru desfășurarea activităților medicale, cât și spații care deservesc personalul. Corpul propus se amplasează în zona parcării existente care se transferă in subsolul clădirii proiectate, conceput ca parcaj, vestiare personal medical și spații de depozitare. Conexiunea se face cu un apendice independent structural plasat în zona imediat vecină rampei de acces în UPU existent. Accesul și ieşirea din parcaj se face la cele două capete cu rampe proiectate pentru conexiunea cu circulaţiile la nivelul terenului amenajat. Clădirea va fi echipată cu instalaţiile necesare unei funcționări optime (sanitare, termice, ventilare – climatizare, electrice şi curenţi slabi) ale căror capacităţi vor respecta exigentele din domeniu. Clădirea va fi dotată cu hidranți interiori. Instalația de canalizare va fi dotată cu stație de epurare proprie pentru deșeuri medicale în vederea respectării exigentelor de sănătate publică. Clădirea va avea echipamente și dotări medicale necesare funcționării secției UPU în conformitate cu standardele de referintă in vigoare.

Investițiile par să nu se oprească aici. Potrivit managerului SJU Buzău și actuala Unitate de Primiri Urgențe va fi modernizată din fondurile Consiliului Județean și ale unității medicale, precum și secția de Pediatrie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker