Administrație

Când vor primi profesorii buzoieni voucherele de vacanță

Potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, voucherele de vacanță pentru profesori vor fi emise și în acest an pe suport electronic și vor avea valoarea de 1.450 de lei pentru un salariat/an. Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și în următorii patru ani, conform ordinului de ministru.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10 la sută în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit. Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, după cum scrie edupedu.ro. În anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei.

În ceea ce-i privește pe profesorii buzoieni, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Buzău, voucherele de vacanță vor fi acordate personalului din sistemul de educație până la data de 31 mai, iar perioada de valabilitate a acestora este de un an de la data emiterii. Vânzarea voucherelor este interzisă, ba chiar, aspru sancționată de autorități, care transmit că acestea pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

Articole similare