Economic

Când știi că relația cu partenerul a ajuns în impas

Relațiile se erodează pe măsură ce timpul trece. Indiferent de cum începe o anumită poveste de dragoste sau de ce anume se întâmplă pe parcurs, vine un moment în care realizezi că totul s-a schimbat.

Poate partenerul tău nu mai este atât de atent cu tine. Poate este mai indiferent sau poate îți lasă impresia că nu mai pune suflet în relație. Reciproca este valabilă. Într-o relație fiecare partener este o oglindă a persoanei de lângă ea, chiar dacă, de cele mai multe ori, acest lucru nu este conștientizat.

Sunt relații care rezistă indiferent de cât de străini ajung partenerii să se simtă. Sunt și altele care nu au un final atât de fericit. De la o simplă ceartă și până la o despărțire care lasă urme serioase în psihicul fiecăruia nu este un drum atât de lung.

Iată câteva semne care îți spun că relația de cuplu a ajuns într-un impas.

Cum îți dai seama că relația de cuplu suferă

Știi că ceva nu merge atunci când ai un sentiment de nefericire sau de nemulțumire și nu găsești neapărat o explicație.

Observi că partenerul nu mai face nimic pentru relație. Totul merge după un plan bine stabilit care nu se schimbă de la o zi la alta. Faceți aceleași lucruri mereu și, de cele mai multe ori, până și certurile sau discuțiile mai aprinse își pierd din substanță.

Comunicați rar sau de multe ori vorbiți doar lucruri banale, menite să omoare timpul. Viața intimă este și ea lipsită de pasiune, rutina a pătruns și în dormitor.

Implicarea emoțională lipsește iar asta se vede, în special, în cele mai mici detalii. Spre exemplu, nu îți mai spune „bună dimineața” sau te întreabă din ce în ce mai rar cum este ziua ta.

Apoi, dacă lucrurile evoluează, constați că nu mai faceți lucruri împreună. Că vă reproșați o mulțime de lucruri, chiar și banale. Simți că trăiești pe un butoi cu pulbere care stă oricând să explodeze. Desigur, apar și gândurile mai puțin plăcute. Crezi că te poate înșela, gelozia intervine fără să îți dai seama. Însă, este mai mult o proiecție a propriilor trăiri și nu neapărat o certitudine că partenerul ar putea să facă ceva.

Cert dar sigur, relația de cuplu devine un lucru banal care există doar pentru că voi nu aveți curajul să vă despărțiți. Certurile se intensifică și devin zilnice. Simți că nu mai poți trăi lângă cel de lângă tine. Sau, de cele mai multe ori, realizezi că faci parte dintr-o relație toxică.

Ce poți face pentru a reaprinde dragostea în cuplu

Dacă vrei să schimbi ceva și să oferi o șansă relației, ai nevoie de multă răbdare. Primul pas va fi și cel mai important: o discuție sinceră cu partenerul tău. Pentru a avea un viitor împreună trebuie să te asiguri că vă doriți același lucru: ca relația să funcționeze.

Apoi, cu calm, ar trebui să vă spuneți ce anume vă deranjează și ce credeți, fiecare dintre voi, că ar trebui schimbat pentru ca lucrurile să meargă înspre bine. Vei vedea, o să găsiți mai multe puncte comune decât te-ai fi așteptat.

Foarte important: nu vă certați. Analizați lucrurile la rece, lasă să treacă câteva zile astfel încât să nu reacționezi la cald sau la nervi.

După acest punct vine partea și mai grea. Este nevoie să combați rutina și să îți redescoperi partenerul. Așa vei găsi motivele pentru care te-ai îndrăgostit de el încă de la început.

Faceți cât mai multe lucruri împreună. Plecați într-o vacanță neplanificată. Ieșiți în oraș, la cină sau faceți plimbări prin oraș fără un pan anume. Asculta-ți-vă activ partenerul, încercați să vă surprindeți cu gesturi mici dar drăguțe.

În dormitor, readuceți pasiunea. Vorbiți despre fantezii, despre ce ați vrea să se întâmple și despre ce credeți că v-ar apropia. Desigur, nu forțați nota și găsiți mereu un punct comun.

Relația poate fi revigorată. E nevoie doar de răbdare și de implicare. Și, desigur, este nevoie să vă doriți amândoi același lucru: un viitor împreună.

 

Articole similare