Actualitate

Canadienii au vândut drepturile de exploatare a zăcământului de la Boboc, creditat cu importante resurse de gaze

Compania canadiană  Claren Energy Corp. a vândut licența de exploatare a perimetrului de gaze de la Boboc, județul Buzău, către compania Lalea Energy B.V., înregistrată în Olanda, la numai un an după ce a preluat integral drepturile de participație, cumpărând în iunie 2019 procentul de 60% deținut până în acel moment de Zeta Petroleum, scrie profit.ro.

Zăcămintele de gaze de la Boboc au fost exploatate de Romgaz în perioada 1977-1995, după care perimetrul a fost abandonat prematur, din cauza viiturilor și a apariției nisipului în sonde. Potrivit estimărilor fostului proprietar al licenței, Zeta Petroleum, perimetrul ar putea conține resurse neexploatate de circa 765 milioane de metri cubi. Claren a ajuns acum la un acord cu Lalea Energy privind transferul participației de 100% pe care o deține în proiectul onshore de la Boboc. Potrivit acordului, Lalea își va asuma obligațiile contractuale rămase cu Guvernul român prin achiziția a 100% din Claren Operations Ltd., o ­fi­lială deținută integral de compania canadiană. Lalea Energy va plăti companiei canadiene o redevență de 5% din ­va­loarea gazului produs pe durata de viață a zăcământului.

Totodată, Lalea Energy se angajează să extragă primul metru cub de gaz în termen de doi ani de la semnarea acordului. Închiderea tranzacției este supusă mai multor condiții suspensive, printre care și acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

În 2016, fostul deținător al licenței, Zeta Petroleum, și-a informat acționarii că a decis să renunțe la subsidiarele românești prin care controlează participații la trei perimetre de hidrocarburi din România, inclusiv la exploatarea de la Boboc, întrucât nu mai are bani pentru a-și îndeplini programele obligatorii de lucrări prevăzute de acordurile de concesiune semnate cu statul român. Tot în 2016, Claren a anunțat că Zeta Petroleum a fost de acord să concesioneze până la 80% din drepturile de exploatare pentru perimetrul Boboc, în schimbul a 2,08 milioane de dolari și al executării unui program de forare. În baza opțiunii de cumpărare a unei participații de până la 80% la Boboc, Claren a preluat inițial 40% din drepturile de exploatare ale acestui perimetru. Opțiunea de a cumpăra ­dife­rența de 40% a expirat în 2017. La 2 ani distanță, însă, Claren a preluat întreaga participație de 60% deținută încă de Zeta în proiect. Lalea Energy BV este o companie recent înființată (figurează cu sediu social înregistrat pe 6 iulie 2020) în Olanda.

Un comentariu

  1. Art. 136 din Constituția României: „Resursele naturale ale României sunt inalienabile”. Adică nu se înstrăinează și se folosesc exclusiv de către și în interesul poporului român. Renunțarea la exploatarea zăcământului de către Romgaz sub motivul că nu mai era rentabil ar trebui anchetată de instituțiile statului de strâmb antiromânesc. Rostogolirile proprietății ilicite de la „Ana la Caiafa”, pentru a se crea impresia debarasării de o afacere presupus nerentabilă, sunt contrazise de faptul că per total toți, englezi, canadineni, olandezi, patagonezi, ies în avantaj. Singurul care pierde este poporul român pentru care extinderea rețelei de gaze în localități rămâne un vis greu de realizat și o mare aventură electorală. Cetățenii care nu vor să vadă și să înțeleagă nimic, să care crengi uscate cu sarcina, să zacă în frig și să-mi spună mie că sunt „extremist” și „comunist”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker