Administrație

Buzoienii, sceptici cu privire la dobândirea locuințelor sociale

Programul locuințelor pentru tineri al Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) se adresează celor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe destinate închirierii, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă. Primăria este cea care atribuie locuințele, în funcție de mai multe criterii prestabilite.

La Buzău, interesul cetățenilor pentru dobândirea acestora este destul de mare, dar la fel sunt și nemulțumirile. În urma unui articol publicat de OPINIA cu mai bine de o lună în urmă, cei mai mulți buzoieni s-au declarat dezamăgiți de criteriile de atribuire a locuințelor, acuzând reprezentanții Primăriei Buzău că le acordă mai degrabă neamurilor și cunoștințelor decât oamenilor care au cu adevărat nevoie, iar criticile și ironiile la adresa subiectului au fost de nestăvilit.

Ce spune prefectul Daniel Țiclea

Prefectul Buzăului infirmă această credință și spune că el însuși s-a aflat în situația de a colabora cu viceprimarul Oana Matache, cea care este responsabilă de repartizarea locuințelor sociale, în cazul unei mame cu doi copii, care avea nevoie neapărat de găzduire. Prefectul s-a declarat impresionat de modul rapid de organizare al reprezentanților Primăriei, care au găsit soluții imediat pentru cazurile care necesitau intervenția promptă.

„Locuințele sociale se repartizează de către Primăria Buzău. Probabil că au ceva locuințe goale. Toată activitatea pe acest domeniu se desfășoară la Primăria Buzău. Eu știu că doamna viceprimar Matache se ocupă în mod direct de această problematică. Am dialogat și eu cu dânsa pe două-trei cazuri speciale. S-au găsit soluții și îi mulțumesc chiar. Pentru o mamă cu doi copii au găsit soluții foarte repede, era o situație chiar dramatică”, a spus Daniel Țiclea la Campus TV.

Prefectul Țiclea a mai spus și că are cunoștință de viitoarele construcții ce vor apărea în zona Transilvaniei, acolo unde Primăria va construi alte locuințe sociale destinate, de data aceasta, locatarilor din blocurile „cu bulină”. Oamenii vor fi mutați în viitoarele blocuri pe parcursul lucrărilor de reabilitare a blocurilor șubrezite de diverse fenomene naturale sau proiectate greșit de la bun început, care le pun viața în pericol.

„Este un proiect de hotărâre de Consiliu Local care alipește niște terenuri tocmai pentru acest proiect în cartierul Transilvaniei. Numai că, din ce știu eu, este un proiect prin care se dorește construirea unor locuințe sociale în care să fie mutați cetățenii care acum locuiesc pe (străzile, n.r.) Cuza Vodă și pe Marghiloman, în zona Inspectoratului Școlar Județean, case care ar trebui reabilitate. Cam asta ar fi intenția. Nu am cunoștință despre alte inițiative publice de ridicare de locuințe”, a mai spus Daniel Țiclea, pe parcursul acestei emisiuni.

În municipiul Buzău există patru blocuri ANL, construite în anii 2000, în cadrul unui program de construire de locuințe destinate tinerilor. Blocul 3B ANL se află pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 și este compus din 45 de apartamente și garsoniere, iar blocul 3A ANL se află pe strada Sporturilor și este format din 44 de apartamente și garsoniere. Blocul D4A ANL se găsește pe strada Gârlași, iar blocul I17ANL se află pe strada Primăverii, cartier Dorobanți II, ambele fiind compuse din 16 apartamente și garsoniere.

Articole similare