Economic

Buzoienii, la muncă în Franţa şi Belgia cu contracte verificate de ITM

Scandalul recent al lu­crătorilor români sezonieri, în legătură cu care ministrul Muncii, Violeta Andrei, a promis că o să aşeze ­pro­blema pe agenda statelor membre Uniunii Europene, aduce în discuţie situaţia forţei de muncă ce părăseşte, an de an, ţara.

Mii de buzoieni se nu­mără anual printre cei care merg la muncă în străinătate.  Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă este instituţia de stat în măsură să ofere consultanţă şi sprijin pentru întocmirea dosarelor şi obţinerea unor date reale despre locurile de muncă ofertate în străi­nătate. Din păcate, anul acesta instituţia buzoiană de ocupare a forţei de muncă  nu a avut nicio solicitare de sprijin în acest sens; în schimb buzoienii preferă intermeriari ai locurilor de muncă despre care nu ştiu mare lucru şi semnează uneori contracte din care nu înţeleg  condiţiile în care vor munci şi despre modul în care vor fi remuneraţi. Directorul AJOFM, Ionel Tociu,  spune că în anii trecuţi instituţia a oferit consultanţă buzoienilor doritori să aplice pentru locuri de muncă în străinătate ofertate pe platformele AJOFM, în special în ceea ce priveşte întocmirea CV-urilor şi completarea dosarelor, aceste persoane provenind în mare parte din mediul rural. Restul celor care pornesc la muncă în străinătate nu se informează din surse oficiale despre ofertă şi cad în tot felul de capcane.

Inspecţia Mun­cii a demarat controale pe această temă şi a sancţionat cu avertisment o societate din municipiul Buzău, „pentru că din ofertele ferme de muncă, contractele de mediere/contractele individuale de mun­că au lipsit informaţiile pre­văzute la articolul 11, ­ali­neatul (1), literele a, d, r din Legea 156/2000, republicată, cu modificări şi completări”, ceea ce înseamnă că firma buzoiană a fost sancţionată pentru că „din ofertele ferme de locuri de muncă în străinătate au lipsit codul de identificare al angajatorului, funcţia/meseria pe care o vor avea românii în străinătate, datele de contact ale ambasadei/misiunii diplomati­ce”, reiese din datele trimise pentru Economica.net de ITM Buzău.

Cecilia Manolescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, spune că „în judeţul Buzău sunt patru firme înregistrate, dintre care una este în inactivitate, iar alte trei sunt în activitate şi nu sunt probleme. Nu avem forţă de muncă cu contracte în Germania, ci în Belgia şi Franţa”.

Inspecţia Muncii va des­făşura în continuare campanii de informare a forţei de muncă aflate în căutarea unui job în străinătate. ”Inspecţia Muncii din România va continua, prin campanii de con­ştientizare şi control, să îi informeze şi să îi sprijine pe lucrătorii români înainte de plecarea acestora din ţară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce priveşte prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că ­Ins­pecţia Muncii a înfiinţat o linie telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, suport pentru cetăţenii care vor să muncească în străinătate, şi a alocat alte două linii telefo­nice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53)”, informează inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker