ActualitateEducațieIstorii Buzoiene

Buzoienii îl comemorează pe Alexandru Marghiloman la Chișinău

„Alexandru Marghiloman artizan al Unirii Basarabiei cu România – un destin în istorie”, este tema unei sesiuni de comunicări științifice care va avea loc sâmbătă, 7 mai, în incinta Academiei de Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Evenimentul cultural și istoric are loc în preajma zilei de 10 mai, când se împlinesc  97 de ani de la dispariția acestui mare român, unul dintre cei mai importanți politicieni pe care i-a avut România. Sesiunea de comunicări va fi deschisă de Irina-Vlăduca Marghiloman, strănepoata lui Alexandru Marghiloman, premier al României în perioada Unificării Basarabiei cu România.

Delegația buzoiană a pornit deja spre Chișinău, lucru  anunțat de altfel de Irina-Vlăduca Marghiloman, care a postat pe rețelele de socializare: „Suntem pe drum spre Chișinău, unde Asociația <Alexandru Marghiloman>, a fost invitată de Asociația Istoricilor din Republica Moldova <Alexandru Moșanu> să participe la lucrările Conferinței științifice cu tema <Alexandru Marghiloman, artizan al Unirii Basarabiei cu Romania – un destin in istorie>”.

Simpozionul dedicat buzoieni lui Alexandru Marghiloman se află la a cincea ediție. Însă acesta de la Chișinău constituie o premieră; este proiectul Centrului Cultural Educațional „Alexandru Marghiloman”, după cum precizează directorul  instituției buzoiene de cultură, Florina Potârniche. „Suntem o delegație care o cuprinde  pe moștenitoarea lui Alexandru Marghiloman, Irina Vladuca-Marghiloman. Abia așteptăm să prezentăm imaginea lui Alexandru Marghiloman acolo unde el a avut o mare însemnătate istorică, pentru că vom avea o activitate de comemorare a lui Alexandru Marghiloman la Chișinău, chiar în sala în care s-a semnat actul unirii cu Basarabia. Este pentru prima dată când Alexandru Marghiloman este comemorat în Republica Moldova”, a  spus directorul Centrului Cultural Educațional „Alexandru Marghiloman.

Reactualizarea acestui  moment important din istoria României se va face și de către președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, rectorii Universității de Stat din Moldova și Academiei de Muzica, Teatru și Arte Plastice, primarul orașului Buzău din România, Constantin Toma,  și cel al municipiului Strășeni din Rep. Moldova, dar și istorici și doctori în științe de pe ambele maluri ale Prutului, care lua cuvântul în cadrul conferinței.

Omul politic Alexandru Marghiloman

Alexandru Marghiloman s-a născut în orașul Buzău, la 4 iulie 1854 și a decedat la 10 mai 1925.  El a fost premier al României din martie până în noiembrie 1918.

În preajma Primului Război Mondial, Marghiloman a acceptat, într-un moment foarte dificil al istoriei, să devină prim-ministru. Este vorba despre primăvara lui 1918, când, abandonată de principalul aliat din zonă, Rusia devenită bolșevică în urma revoluției, România a trebuit să accepte o pace nefavorabilă cu Puterile Centrale.

După ce a negociat pacea de la Buftea-București, Marghiloman a trimis trupe române la Chișinău pentru a stabiliza fosta gubernie țaristă devenită atunci Republica Democrată Moldovenească. După ce Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România, Marghiloman a acționat pentru recunoașterea actului unirii.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker